Musikk
Julie Byrne til Oslo og Stavanger
Den amerikanske sangeren og låtskriveren Julie Byrne spiller for alle, men mest synger hun for de skeive og sårbare.
Søndag har den amerikanske sangeren og låtskriveren Julie Byrne med seg kritikerrost, eksperimentell folkpop til Parkteateret i Oslo, og mandag gjester hun Folken i Stavanger.
Byrne, som opprinnelig er fra Buffalo, i staten New York, gjorde seg først virkelig bemerket med andreskiva «Not Even Happiness» i 2017. Pitchfork mente albumet, med sitt modige fingerspill og dype vokal, hadde kvalitetene til en helende krystall.
Oppfølgeren «The Greater Wings» fra i fjor, fikk, om mulig, enda mer ros. Den minimalistiske og spirituelle folk-popen var blitt erstattet med en annen form for musikals åndelighet. Inn var det også kommet flere instrumenter enn stemme og gitar.
The Guardian opplevde musikken som tidløs, sammenliknet henne med Sufjan Stevens og kalte så vel stemmen som skiva like minneverdig som en nær venn. Mens Pitchfork konkluderte med å kalle albumet sublimt.
Selv uttalte Byrne i forbindelse med slippet av singelen «Moonless» at noe av det hun elsker med å være låtskriver, spesielt som skeiv kvinne, er å ha muligheten til å få siste ord, til å bli seg selv gjennom arbeidet.
«Moonless» var for øvrig også den første låten hun skrev for piano.
Til Blikk utdyper hun:
– Skrivingen gjør at jeg forstår hvem jeg er, og hva jeg faktisk føler. Det er mye selverkjennelse i det å skape sanger. Å skrive gir en følelse av forpliktelse. Av tilhørighet og mening.
Særlig meningsfullt synes hun det er å kunne speile seg i et skeivt publikum.
– Jeg spiller for alle, men det er det å spille for skeive og sårbare, som virkelig betyr noe. Det er de jeg egentlig spiller for, sier Byrne til Blikk.
– Noen ganger er det så vanskelig å gjøre de vanlige tingene som å gå ut, være i rom fullt av folk uten å bli fremmedgjort av traumatiske erfaringer vi alle går igjennom. Å fortsette å møte opp, være sårbar og finne tilhørighet i andre folk, det har en verdi. Det er motgift for meg.
Byrne har flere vonde erfaringer fra eget liv. En av hennes foreldre var ufør gjennom oppveksten. Hun lærte tidlig å lene seg på sine venner. Og det er også vennskap albumet «The Greater Wings» handler mye om.
– Det er viktig for mange av oss, men særlig for skeive er det å skape sin egen familie. I skeive forhold tror jeg det er en større grad av forpliktelse og omtanke for hverandre. Det er nesten en nødvendighet.
I fjor høst kom Julie Byrne med nok en utgivelse, denne gangen sammen med Taryn Blake Miller og Emily Fontana, i Laugh Cry Laugh. Magasinet Clash beskrev i en konsertanmeldelse disse ferske låtene som en intim hyllest til den romantikken som kan oppstå i New Yorks gater om natten.
Skal man tro nevnte anmeldelse vil konserten ellers kunne oppleves som «å lese en omstokket dagbok», først forvirrende, deretter dirrende.