– Kamplysten blir større

Frp-politiker Christian Haugen lar seg ikke knekke av hets fra partikollegaer. – Men samtidig spør jeg meg selv om jeg orker å stå i dette, sier han.

Publisert

Frp-politiker Christian Haugen lar seg ikke knekke av hets fra partikollegaer. – Men samtidig spør jeg meg selv om jeg orker å stå i dette, sier han til Blikk.

Maktkampen i Bergen Frp nådde et bunnivå sist lørdag i kampen om topplasseringer på partiets liste. Christian Haugen hadde siktet seg inn på en fjerdeplass på Frps liste. Haugen har sittet i bystyret i Bergen tidligere, men ble i juni 2017 utnevnt til politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet.

Etter tiden som politisk rådgiver ville Haugen tilbake til politikken i Bergen. Men det skulle ikke gå slik han ønsket.

Tapte med én stemme

Haugen tapte kampen om 4.-plassen på Frp Bergens liste. Han tapte plassen med én stemme og listeplassen gikk til Kjartan Andreassen, som i oktober i år gjorde seg bemerket da han la fram en resolusjon for Bergen FpU hvor det ble foreslått å forby endring av juridisk kjønn.

Hordaland FpU valgte å avvise resolusjonen. Men det er ventet at Andreassen vil fortsette kampen mot retten til å endre juridisk kjønn også når han er listetopp i Bergen Frp.

«Du flåser rundt i kjole og har ingenting i politikken å gjøre,» var en av beskjedene Christian Haugen mottok etter å ha tapt listeplasseringen.

Politiker i drag

Haugen har gjort det til en aldri så liten tradisjon å stille i drag i den årlige paraden under Regnbuedagene i Bergen. I paraden har han gått sammen med både lokal- og rikspolitikere, partikamerater og politiske motstandere, samt statsminister Erna Solberg.

At det å gå i drag i en parade en dag skulle bli brukt mot ham som politiker hadde ikke Haugen ventet. Hvem som kom med uttalelsen om å «flåse rundt i kjole» er ikke kjent, men Haugen har selv fortalt i intervju med Bergens Tidende at det var to personer fra lokallagets seniorgruppering.

Christian Haugen valgte å trekke seg fra listen til Bergen Frp. I en kommentar til Blikk sier Haugen at han aldri har opplevd noe slikt i partiet tidligere.

Christian Haugen og festivalsjef for Regnbuedagene, Joakim Aadland. Foto: Reidar Engesbak.
Christian Haugen og festivalsjef for Regnbuedagene, Joakim Aadland. Foto: Reidar Engesbak.

– Jeg ble veldig overrasket og forbanna fordi dette er noe jeg nesten aldri møter og som jeg absolutt ikke syns er greit, sier han og forteller at han tåler å tape.

– Det er helt fair å tape en votering og ikke bli valgt, men det er ikke noe kjekt når man blir dømt som politiker og for sitt engasjement ut ifra om man er homo eller ikke, og hvorvidt man har gått i drag og parader eller ikke, sier Haugen som også har vært med å arrangere Regnbuedagene i Bergen

– Har du mistet lysten til å drive med politikk nå, eller har det ført til mer kamplyst?

– Både og. Kamplysten blir utvilsomt større, samtidig som jeg tenker over om dette er noe jeg ønsker å bruke tiden min på og om jeg orker å stå i det, sier Haugen til Blikk.

Tverrpolitisk støtte

Reaksjonene etter at Haugen gikk ut offentlig og fortalte om de hetsende kommentarene, har ikke latt vente på seg. Selv forteller Haugen at det kommer støtte fra flere hold.

– Jeg har utelukkende fått hyggelige og gode tilbakemeldinger fra venner, kollegaer i andre partier og i Frp. Både Frp lokalt og fylkeslaget har tatt sterkt avstand fra slike holdninger og uttrykt at man ikke ønsker at mennesker med slike holdninger skal representere Frp, sier Haugen og forteller at FRI også har reagert på saken.

– FRI-leder Ingvild Endestad og nestleder i FRI Bergen og Hordaland, Joakim Aasland, har engasjert seg i saken og støttet meg.

Joakim Aadland, som også er festivalsjef for Regnbuedagene, ber i et leserinnlegg i BT Bergen Frp om å rydde opp.

«Hva en går kledd i, bør ikke bli brukt mot en i politiske prosesser,» skriver Aadland.

– Flere av Frps nåværende og tidligere statsråder har også uttrykt støtte til meg og mot hatefulle ytringer, sier Christian Haugen til Blikk.

Hør også intervju med Christian Haugen hos Bergens Tidende.