Kårer «Miss Gay Amazing Nordic»

Publisert

En filippinsk missekonkurranse for transkvinner arrangeres denne helgen for første gang i Norge. Lørdag 12. juli presenteres «Miss Gay Amazing Nordic» på den filippinske kultufesten The First Barrio Fiesta Nordic. Syv kandidater fra Norge, Sverige og Tyskland skal kjempe om den gjeve, spesialdesignede missekronen i Ekeberghallen i Oslo. Missekonkurransen inngår som en del av programmet på The First Barrio Fiesta Nordic, som foruten «Miss Gay Amazing Nordic» presenterer folkedanskonkurranse, introdusert av ambassadør Bayani Mercado, matkultur og populære filippinske artister som popsangeren Erik Santos. Blikk nett treffer Nami Otohime fra München og Ella Marie Lee fra Drammen et par dager før de skal på podiet. For å bli «Miss Gay Amazing Nordic» må de fortelle publikum og juryen om sine spesielle talenter, vise frem tradisjonelle, regionale folkedrakter og egne kreasjoner i kategorien «fri fantasi». Miss Gay Amazing Nordic 2014 skal være ambassadør for lhbt-saken. Produsent Elinor U. Lucero fra Miles Productions er veldig stolt av å kunne presentere transkvinnene og missekonkurransen.– Dette er min måte å vise respekt overfor lhbt-personer. Jeg ble så glad da Conchita Wurst vant Eurovision Song Contest. Og jeg har vært så skuffet over Putin og antihomolovene i Russland, at jeg hadde lyst å gjøre noe for lhbt-saken. Jeg måtte faktisk kjempe for å få denne posten på programmet, og jeg klarte å trumfe det igjennom, forteller Lucero, som har fått kallenavnet «gay grandma».

 

Fordomsfrie

– Det er jo et finere kallenavn enn faghag, ler Nami Otohime. Klesdesigneren har kommet fra München for å delta på «Miss Gay Amazing» og forteller at det er bedre å være transkvinne i Europa enn på Filippinene.– På Filippinene er de fleste katolske. Vi aksepteres, men vi er ikke beskyttet ved lov, slik som vi er i Europa. Her er folk mye mer fordomsfrie, sier Otohime.
Ella Marie Lee fra Drammen stemmer i: – Jeg føler meg mer akseptert i Norge. Her er det likestilling. Lee jobber som sykepleier på et sykehjem i Drammen og startet overgangen fra mann til kvinne for et år siden.– Jeg fikk ikke lov til å gå med langt hår, da jeg underviste sykepleiere på Filippinene. Men her går det helt fint, sier Lee. – På Filippinene er det ditt problem hvis du diskrimineres, føyer Sanny Garbo Gipgano til. Han koordinerer hele showet, er gift med en svensk mann, bosatt i Oslo og jobber til daglig som koreograf.– Her er det helt fantastisk! I år gikk vi for første gang i prideparaden, under filippinsk fane, forteller Gipgano.

Helt ville

Missekonkurranser skal være enormt populære på Filippinene, kun slått av Venezuela.– Vi filippinere er helt ville etter missekonkurranser, og jeg har deltatt på flere for transkvinner, smiler Otohime. – Kunne du også tenke deg å delta på en mer tradisjonell missekonkurranse?– Ja, det ville jo ha vært stort, sier Otohime. – Men på de aller fleste finnes det visse restriksjoner, når du ikke står oppført som kvinne i passet ditt.

Bydelsfest

Det filippinske miljøet i Norge består av 15.000 personer. Barrio betyr bydel, og Barrio Fiestas er helt vanlige lokale fester på Filippinene og i de filippinske miljøene verden over. Her i Oslo ønsker Lucero og Miles Productions å bygge en bro mellom det norske og filippinske miljøet.– Alle er velkommen til The First Barrio Fiesta Nordic. Dette er bare begynnelsen, neste år skal vi bli enda mer internasjonale, sier Lucero.
           

Powered by Labrador CMS