Kartlegger salg av sex

Publisert

Helsedirektoratet vil kartlegge mannlige prostituerte for å finne ut hvor mange de er, og hvor de selger sex. Ifølge leder av Pro Senteret, Liv Jessen, mistet de oversikten over mannlig prostitusjon i Oslo da antallet kvinnelige sexselgere fra utlandet eksploderte. Ifølge Arild Johan Myrberg, seniorrådgiver i Helsedirektoratets avdeling for miljø og helse, vil de i løpet av kort tid sette i gang arbeidet med å kartlegge mannlig prostitusjon. – Dette ble mer aktualisert i forhold til kriminaliseringen av sexkjøp fra 1. januar. Det kom da tydeligere fram at det er et kjønnsperspektiv innen prostitusjon, og behovet for å vite mer om menn som selger sex har blitt mer tydelig. Helsedirektoratet vil nå ta kontakt med organisasjoner og enkeltpersoner som kjenner til det mannlige prostitusjonsmiljøet. Blant disse er Pro Senteret, Pion, Fafo, Utekontakten i Oslo, Bergen og Trondheim og Helseutvalget. – Sammen skal vi sette oss ned og gå gjennom erfaringer og hva vi eventuelt kan sette i gang av tiltak for denne gruppa. Foreløpig er det vanskelig å si hva disse mulige tiltakene blir.

Mistet oversikten

Ifølge Myrberg har det ikke vært foretatt noen skikkelig kartlegging tidligere. – Det skyldes nok mye hva vår kultur sier om mannlig seksualitet. Deler av prostitusjonsdebatten dreier seg om prostituerte som ofre, men guttene faller ikke så lett inn i denne kategorien. Skal man se på mannlige prostituerte, må man ha på seg andre briller enn om man ser nærmere på kvinnelige prostituerte. Liv Jessen, leder ved Pro Senteret, et kommunalt drevet hjelpetiltak for prostituerte i Oslo, synes det er svært positivt at Helsedirektoratet vil kartlegge mannlig prostitusjon. – For noen år tilbake hadde vi har på Pro Senteret en ganske god oversikt over mannlige prostituerte. Da fokuset kom på strømmen av utenlandske kvinnelige prostituerte, mistet vi denne oversikten.Ifølge Jessen har de lenge lagt press på Helsedirektoratet for å få en oversikt over menn som selger sex. – Prostitusjonsmiljøene endrer seg veldig raskt, så gammel kunnskap er ikke noe å ha sin lit til lenger. Jeg ønsker derfor ikke å «synse» så mye om mannlig prostitusjon siden vi vet så altfor lite. Heldigvis ser det altså ut til at vi i løpet av litt tid vil vite mye mer.

Finnes på nettet

PION, Prostituertes interesseorganisasjon i Norge, har siden august i fjor tatt kontakt med mannlige og transkjønnete prostituerte. Feltarbeider Morten Sortodden forteller at de fleste prostituerte blir funnet på nettet. – Mange bruker internett til kontaktformidling og det er der også vi får tak i dem. På PION driver vi blant annet forebyggende helse- og opplysningsarbeid, spesielt om hiv/aids og andre seksuelt overførbare infeksjoner, vi deler ut kondomer og glidekrem, og vi gir juridisk rådgivning. Vi kontakter dem for å fortelle om PION og de forskjellige tilbudene vi har. En del av de jeg har snakket med har også hatt et ønske om å prate, sier Sortodden som bekrefter at mannlige prostituerte er vanskelig å få oversikt over.

– Er det færre som prostituerer seg nå som sexkjøp er blitt forbudt?

– I forhold til de som bruker internett for å få nye kunder, eller opprettholde kontakt med gamle kunder, er det liten endring. Loven rammer i mye større grad de som jobber ute på gata, sier Morten Sortodden

Powered by Labrador CMS