Keith King og «de andre»

Se utstillingen «I am Other» på Oslo Afro Arts Festival

Publisert

Torsdag 23. august åpner årets Oslo Afro Arts Festival. På programmet står blant annet utstillingen «I am Other» av kunstner og fotograf Keith King.

I fire dager byr Oslo Afro Arts Festival på kunst og musikk med bakgrunn i afrikansk tradisjon og kultur. Festivalprogrammet byr på konserter, spoken-word, poesi, danseforestillinger, filmvisninger, workshops, foredrag og arrangementer for barn og unge.

På Bruket i Schweigaards gate 34C inviterer Oslo Afro Arts Festival til vernissasje torsdag 23. august kl. 17. Utstillingen «I am Other» vises i samarbeid med Fellesrådet for Afrikas kvinne- og likestillingsutvalg og bildene er signert fotograf og kunstner Keith King. King er en av grunnleggerne av Ugandas Queer Collective, en organisasjon som forsøker å gi plass til lhbtqi-artister i Øst-Afrika, og skape et rom hvor de kan jobbe sammen og dele sitt arbeid. Etter utstillingsåpningen blir det en samtale med Keith King på Bruket.

Dokumenterer skeive liv

Blikk har møtt Keith King i forkant av Oslo Afro Arts Festival for å snakke om utstillingen «I am Other».

– Målet med Uganda Queer Collective og utstillingen «I am Other» er å dokumentere livene til lhbtq-personer i Uganda, sier Keith King til Blikk.

King har nettopp ankommet Oslo fra Paris. Til daglig bor hen i München, men det er åtte uker siden hen var hjemme.

– Mange tror det er så glamorøst å være på farten hele tiden. Men det er et slit. Jeg får jo aldri sett byene jeg er i. Og det er heller ikke lett å reise når man ser ut som meg, sier King til Blikk.

Antihomolovene i Uganda

Arbeidet med å dokumentere skeive liv i Uganda er omfattende, og vanskelig. En av grunnene er lovgivningen i landet, men også samfunnets holdninger til mennesker som lever utenfor normen.

I 2009 ble det ugandiske lovforslaget med dødsstraff for enkelte homoseksuelle handlinger internasjonalt kjent som «Kill-the-Gays-Bill». Omverdenen raste mot forslaget og truet med sanksjoner. Forslaget ble trukket tilbake.

I 2013 kom myndighetene med en ny versjon av loven fra 2009. «The Anti-Homosexuality Act» ble lagt fram i det ugandiske parlamentet. På papiret virket denne loven noe mildere, med livstids fengsel som høyeste straff. Men menneskerettsaktivister hevdet at det fantes «skjulte» paragrafer og at også denne loven kunne gi dødsstraff i enkelte tilfeller. Loven kriminaliserte alle former for seksuelle relasjoner mellom personer av samme kjønn, inkludert «promotering av homoseksualitet». Også rådgivning om hiv til homoseksuelle ble ulovlig, og bostedene til homofile ble omtalt som bordeller.

Loven ble vedtatt i desember 2013, men ble annullert etter drøyt fire måneder på grunn av at det var for få parlamentarikere til stede da loven ble stemt gjennom.

I dag er homoseksuelle handlinger kriminalisert i Uganda gjennom den såkalte sodomiloven, som britene innførte under kolonitida. Denne loven krever meget sterke bevis og ofte blir arresterte løslatt mot kausjon. Trakassering og arrestasjon av homofile fortsetter.

Princess Rihanna

Keith King påpeker at Ugandas antihomo-lover er et resultat av den britiske koloniseringen. Landet har siden frigjøringen fra britisk koloniherredømme i 1962 opplevd flere perioder med diktatur og borgerkrig. Skeive utpekes ofte som syndebukker og politikere vet å bruke det for hva det er verdt.

Men Keith mener vesten glemmer en sårbar gruppe i snakket om antihomo-lovene, nemlig transpersoner.

– Transpersoner er de mest utsatte. Transkvinnen Princess Rihanna var den første personen i Uganda som ble arrestert og tiltalt etter straffelovens paragraf 145, sier King og forteller at Princess Rihanna i dag er en menneskerettighetsaktivist som kjemper for rettighetene til transpersoner i Uganda.

– Princess Rihanna er portrettert i utstillingen «I am Other» og jeg er stolt av å kalle henne en venn. Hun har aldri tenkt tanken på å flykte fra Uganda. Uganda er hennes hjemland og hun har valgt å bli der og kjempe videre. Det står det respekt av, sier Keith King.

Princess Rihannas historie er bare en av mange tusen historier som er dokumentert av Uganda Queer Collective.

– Myndighetene og religiøse ledere hevder at lhbtq-personer er «un-african», eller at vi ikke eksisterer. Nettopp derfor er det så viktig å dokumentere Ugandas skeive befolkning og bredden i kjønnsidentiteter og seksuelle orienteringer. Vi finnes! sier Keith King.

Utstillingen «I am Other» åpner torsdag 23. august kl. 17. Kl. 18 blir det samtale med kunstneren Keith King. Utstillingen vises fram til og med søndag 26. august på Bruket, Schweigaards gate 34C.

Mer info: Oslo Afro Arts Festival

Les et lengre intervju med Keith King i magasinutgaven av Blikk.

Powered by Labrador CMS