Kim Friele er årets hovedtaler på festmøte på Rådhusplassen i Haugesund fra kl. 16.

80-åringen er blant Norges mest kjente homoaktivister og har gjennom mange år arbeidet for homofiles rettigheter. Den profilerte forfatteren og aktivisten er blitt hedret med både Fritt Ords Pris, Humanistprisen og St. Olavs Orden for sin mangeårige innsats. Hun har vært en del av det offentlige ordskiftet i Norge siden 1960-tallet.

I mars ble det kjent at 17. mai-komiteen i Haugesund hadde valgt Kim Friele som årets hovedtaler.

Kim Friele har brukt over femti år av livet i tro og innbitt tjeneste for homser og lesber, trans* og bifile. Vi som føler annerledes. Hun var den selvstuderte røveren som ble leder av Forbundet av 48 og Norges første offentlig åpne homo.

Som en – ofte ensom – bauta sloss hun mot kriminalisering, diagnostisering, diskriminerende lover og generell urettferdighet. Hun har sett makten i hvitøyet, gått løs på både militæret og kirken og aldri tatt et nei for et nei.

Hun har stått på kilometervis av barrikader, vrengt opp låste dører og gitt kristenpolitikere hjerteinfarkt ved å bruke ord som pikk og dåse på Stortinget. Hun har igjen og igjen og igjen forklart uvitende journalister og meningsmotstandere at det faktisk handler om kjærlighet. Og menneskerettigheter. Hun kranglet med både venner og fiender underveis. Mest det siste. Og hun har blitt hyllet. Kåret til æreshomo, slått til ridder og fått Fritt Ord-prisen.
– Det er en bra lærdom: Én eneste uskolert bråkmaker kan utrette store ting. Du trenger ikke være en hel hær for å forandre verden, sa Kim Friele i et intervju med Blikk i anledning 80-års dagen.

Det blir Festmøte på Rådhusplassen hvor innmarsjen av folketoget ledes av Styreleder i KUF KF – Hege Ø. Børgesen fra kl. 16 hvor dagens festtale fremføres av Kim Friele. Etterpå blir det allsang med Mandskoret av 1914, Haugesund Janitsjarorkester og publikum

Se intervju med Kim Friele i TV Haugalands 17. mai-sending fra klokken 13.