Kirkemøtet sa nei

Publisert

Kirkemøtet stemte i dag over en av de vanskeligste sakene på agendaen, og resultatet mottas med skuffelse av lhbt-aktivister. Det lå an til store omveltninger i Den norske kirke i dag da Kirkemøtet i Kristiansand skulle stemme om hvorvidt det skal innføres en vigselsliturgi for homofile. 51 stemte for, mens et flertall på 64 stemte mot. Flertallet på Kirkemøtet gikk heller ikke inn for forslaget om forbønn som anerkjenner at det er to likeverdige teologiske syn på homofile ekteskap i Kirken. LLH-leder Bård Nylund er ikke overrasket over utfallet på dagens kirkemøte.– Men jeg håpet i det lengste på at det skulle gå riktig vei. Avstemmingen viser også at det var veldig jevnt. Det er en situasjon vi ikke så for bare få år siden, og fortsetter det i den retningen så er det bare et spørsmål om tid før ekteskap i kirka er en realitet for likejønnede par. Nylund forteller at dagens avstemming ble mottatt med stor skuffelse i LLH.– Dette er en sak som er viktig for mange mennesker, også for mange LLH-medlemmer.

Opprør på sosiale medier

På sosiale medier deler mange skuffelsen og mange oppfordrer til utmelding av kirken.– Og så er det mange som tar til orde for at det nå, mer enn noen gang før, er viktig å være medlem slik at man kan være med å påvirke. Som LLH-leder skal ikke jeg mene så mye om verken det ene eller det andre forslaget. Men jeg mener at de som nå er medlem i Den norske kirke, og som blir opprørt over det som nå har skjedd, de må engasjere seg. Han mener medlemsmassen i Den norske kirke er av en helt annen oppfatning enn hva Kirkemøtet i dag vedtok etter avstemmingen.– De som er medlem i Den norske kirke og kjenner seg opprørt over utfallet av avstemmingen har bare en ting å gjøre. De må delta i kirkevalg og sørge for at mennesker som representerer et annet syn får større innflytelse enn det de har per i dag.

Kjenner det på kroppen

Tidligere leder i Åpen kirkegruppe og teologistudent, Geir Wiknes, har fulgt Kirkemøtet i Kristiansand på nært hold de siste dagene.– Det er veldig merkelig det som har skjedd. Det var grunn til stor optimisme i dagene før avstemmingen, men det har skjedd ting underveis, sier Wiknes til Blikk Nett. Han viser til læreuttalelsen fra Bispemøtet som viser at åtte av tolv biskoper ønsker å vie homofile, men som Kirkemøtet valgte å se bort i fra.– Kirkemøtet valgte å ikke ta læreuttalelsen innover seg i det hele tatt, sier Wiknes. Han mener at Den norske kirke er fullstendig klar over at et skifte vil komme, til tross for utfallet på Kirkemøtet.– Tiden kommer da homofile får like rettigheter i kirka. Men det som er tragisk i dette er at for hver dag kirka velger å diskriminere homofile, så tar de nok et steg bort fra folket. Og det gjør de til tross for at de vet at grasrota er uenig med dem. Hvis vi ser på medieoppslagene og engasjementet på sosiale medier så er dette en sak som åpenbart er viktig for folk. I spørsmålet om man nå skal melde seg ut av kirken eller fortsette kampen for likekjønnede ekteskap ved å være medlem i Den norske kirke er ikke Wiknes i tvil.– Jeg vil på det sterkeste oppfordre folk til å fortsatt være medlem i Den norske kirke, selv om jeg også har stor forståelse for de som måtte oppleve det som alt for vanskelig å forbli medlem. Utfallet av dagens avstemming sier noe om kirkens holdning til andre mennesker mener Wiknes.– Det var en bekreftelse på at kirka nok en gang ikke godtar livet mitt som homofil, sier han og trekker en parallell til Kirkemøtets drøfting av Den norske kirkes engasjement for menneskerettighetene. Utredningen «Sett undertrykte fri!», fra Menneskerettighetsutvalget under Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, ble presentert i november 2013 og lå til grunn for saksdokumentet til Kirkemøtets behandling i Kristiansand. – Homofile var ikke nevnt i den sammenheng. Kirkemøtet evnet ikke å se koblingen mellom lhbt-rettigheter og menneskerettigheter, sier han oppgitt og legger til at nederlaget i dag kjennes på kroppen.– Jeg vet ikke om det helt har gått opp for meg ennå. Jeg fikk en veldig akutt reaksjon selvfølgelig og jeg ble både lei meg og opprørt. Det er åpenbart et nederlag. Men når det er sagt vil jeg likevel se framover og veien mot likestilling ser kortere ut enn tidligere, avslutter Geir Wiknes.

A- og B-lag

Også Skeiv Ungdom er skuffet over Kirkemøtets avstemming. Organisasjonen leverte i går en resolusjon hvor det legges vekt på at kirkens holdning til likekjønnede par fører til at mange unge ikke føler at de har rom til å delta eller å være aktive bidragsytere inn i sin lokale menighet.– Skeiv Ungdom har jobbet mye med denne saken og vi har hatt et tett samarbeid med Norges kristelige studentforbund, og vi har sett at løpet hele tiden har vært jevnt. Derfor hadde vi et håp om at det skulle gå i riktig retning, sier Line Halvorsrud, leder i Skeiv Ungdom. Til tross for resultatet vil Halvorsrud gi honnør til enkelte av Kirkemøtets delegater.– Jeg vil berømme de av delegatene som jeg vet har tatt mange skritt i denne saken. Flere av delegatene har gått mange runder med seg selv i dette spørsmålet, noe jeg synes det er riktig å gi dem honnør for. I kjølvannet av Kirkemøtets avstemmingen håper Halvorsrud at Den norske kirke også tar inn over seg reaksjonene fra grasrota.– Jeg ser nå på Facebook at mange sier de vil melde seg ut av kirka, og det har jeg forståelse for. Kirkemøtet sendte et tydelig signal til mange mennesker i dag. Et signal som sier at noen er bedre enn andre, og at det finnes et A- og B-lag.

Powered by Labrador CMS