Kjære Mohsan Raja, snu i tide

Publisert

I en kronikk inviterer LLH Oslo og Akershus og Skeiv Verden Årets Osloborger, Mohsan Raja, til å delta i paraden under Oslo Pride. En fremragende innsats for noen av de aller mest utsatte har gjort deg til årets Osloborger. Dette er en pris vi håper gir deg enda mer motivasjon til å fortsette den iherdige innsatsen. Men økt samfunnsinnsats medfører også et økt samfunnsansvar. Dine gode handlinger kan ikke forsvare dine dårlige holdninger. I sommer under Oslo Pride så du en plikt til å advare mot en feilslått solidaritet med lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og andre skeive. Noe som du, ut ifra din religionsfortolkning, mente var nødvendig. Denne religionsfortolkningen mente du legitimerte utspillet på Facebook 28. juni år [se bildet]. Når dette blir trukket opp i ettertid, sier du at dine meningsmotstandere bedriver propaganda og at dine egne formuleringer var uheldige, men at de står ved lag. Du ønsker å være klar på at ingen har rett til å diskriminere.

Ingen er fri før vi alle er fri

Samtidig mener du at ingen med samme religiøse overbevisning skal vise solidaritet med skeive, rusbrukere, som selger rusmidler og mennesker som dreper. Vi vil tro at du har erfaringer som gjør at du vet hva diskriminering og frævær av respekt handler om. Det er derfor skuffende at du viser en manglende innsikt i og kunnskap om hva dette betyr for andre. Spesielt ille blir det når du oppfordrer til at andre skal ta avstand og ikke vise solidaritet med utsatte grupper. Solidaritet må til for å komme nærmere et mål om et mangfoldig, fritt og trygt samfunn - ingen er fri før vi alle er fri.

Legitimerer diskriminering

Vi er så altfor godt kjent med mennesker og organisasjoner som dytter sin tro foran seg for å legitimere skadelige og diskriminerende holdninger. Du har mer til felles med Frelsesarmeen enn at dere begge bruker religion og medmenneskelighet som kilde til å gjøre en innsats for andre. Dere bruker også religion for å legitimere diskriminering og fobier. Ekstra vanskelig blir det når dere velger å snakke om handlinger: «Det å være homofil er greit, men det å praktisere det er ikke greit». Vi er ikke homofile på grunn av våre handlinger, og det er heller ikke våre handlinger som gjør oss homofile.

Bidrar med vår kunnskap

Det er enkelte som bruker dine uttalelser til å rettferdiggjøre sitt hat mot muslimer. Det ønsker ikke vi å støtte. Vi ønsker kun å ta dine egne ord på alvor, ikke noe annet. For oss blir ikke homofobi mindre alvorlig, selv om den brukes som gissel i en, tidvis, fiendtlig samfunnsdebatt. Om du fortsatt står inne for dine tidligere uttalelser, kan ikke dette forenes med at du respekterer alle mennesker. Vi håper at du foretar en helomvending. I denne snuoperasjonen ønsker vi å bidra med vår kunnskap og ønsker deg derfor velkommen til skeiv julefeiring den 24. desember og i paraden til neste år. Med vennlig hilsenSkeiv Verden Oslo og Akershus, Nina BaharLLH Oslo og Akershus, Hans Heen Sikkeland