Kjemper videre i skjønnlitterært format

Publisert

Samfunnsdebattant og forfatter Amal Aden er klar med sin første roman, Jacayl er kjærlighet på somali. Amal Aden har tidligere gitt ut fem dokumentariske bøker og nå er hun klar med sin første roman, Jacayl er kjærlighet på somali. Romanen handler om to unge mennesker som forelsker seg og gjør alt for å få hverandre, men familiene hindrer dem i å være sammen. Handlingen foregår i Somalia og er basert på en sann historie.

Moderne Romeo og Julie

– Sarah kommer fra en høyerestående klan mens Mustafa kommer fra et fattig hjem. I den patriarkalske kulturen de kommer fra så er det ikke naturlig at de er sammen. Jeg har skrevet denne Romeo og Julie-historien nå fordi kjærligheten er det vakreste og viktigste vi har. Kjærlighet er en menneskerett, sier Amal Aden til Blikk nett. Ifølge Aschehoug Forlag har det vært maktpåliggende for Aden å få skrevet denne boken, noe Aden selv bekrefter.– Jeg har måttet skrive denne historien fordi personen jeg skriver om er så nær meg, men det har vært en vanskelig historie å skrive fra seg. Det er nettopp derfor jeg har valgt å skrive den sammen med en annen forfatter, Håvard Syvertsen. Aden forteller at Sarah ikke lever i dag, men gjennom boken så lever hun evig.– Dessverre kjenner jeg til mange med lignende historier som Sarah sin. Ungdommer som ikke får leve ut kjærligheten fordi den de har valgt ikke er riktig for familien. Mange doble minoriteter gifter seg også med motsatt kjønn for å overbevise familien om at de er heterofile, og lever ulykkelig for å føye seg etter familiens ønsker, sier hun.

Måtte tenke helt nytt

Aden sier at dette var en bok som ikke lot seg skrive i dokumentarisk form, og at det å skrive den skjønnlitterært gjorde historien mindre smertefull.– Jeg måtte tenke helt nytt for å få skrevet denne historien. Men det er på ingen måte et signal om at jeg roer ned meningsytringen min. Heller tvert om. Jeg er fortsatt en aktivist og jeg garanterer at jeg kommer til å skrive sakprosa igjen. Aden har tidligere skrevet mye om æreskultur, som også er et tema i Jacayl er kjærlighet på somali. Aden tror æreskultur fortsatt er et relativt ukjent begrep for den gjengse nordmann.– Jeg ser og opplever æreskultur hver dag. Nordmenn forstår det ikke, det er så fremmed. Æreskulturen er en kollektiv kultur som det er vanskelig å stå imot, den gjennomsyrer den somaliske kulturen, sier hun.

Kommer ikke til å stilne

Kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende, Hilde Sandvik, beskyldte nylig en rekke muslimske kvinner for å ha stilnet over de ti siste årene. Aden var en av dem som ble nevnt i artikkelen. Hun sier til Blikk nett at hun støtter Sandvik, men legger også til at de kritiserte kvinnene har forskjellige og gode grunner til å trekke seg tilbake.– Det er veldig brutalt å leve med trusler og måtte gå med voldsalarm overalt. Å leve som vi lever er umenneskelig. Så må du huske at jeg skiller meg ut fra de andre omtalte muslimske kvinnene ved at jeg er en dobbel minoritet. Homofili er ikke akseptert i den somaliske kulturen. – Jeg frykter ikke så mye for meg selv, men jeg blir lei meg for den frykten jeg påfører barna mine og samboeren min. Det er trist at de må leve med den frykten. Selv om politiet har bedt Amal Aden om å dempe seg, har hun ingen intensjoner om å stoppe med å kjempe for retten til å elske hvem man vil.– Det at stemmene våre tar andre former, betyr på ingen måte at vi gir opp! Jeg fortsetter både som aktivist, foredragsholder og forfatter. Men jeg kommer til å ta pauser innimellom hvor jeg fokuserer mer på å holde foredrag enn å være synlig som aktivist. Jeg trenger de pausene. Det handler om å velge kampene sine riktig hele veien, sier hun.

Powered by Labrador CMS