LLH, Amnesty International Norge og Helsingforskomiteen markerte Putins bursdag med protestfrokost.

I anledning Vladimir Putins bursdag tirsdag 7. oktober inviterte LLH, Amnesty International Norge og Helsingforskomiteen til protest utenfor Stortinget.

Fokus var ikke president Putin men snarere resultatet av bursdagsbarnets politikk: knebling av ytringsfriheten. 7. oktober er ikke bare Putins bursdag – datoen markerer også åtteårsdagen for drapet på journalisten Anna Politkovskaya, og under aksjonen ble det satt fokus på henne og alle andre som risikerer livet i ytringsfrihetens tjeneste .LLH-leder Bård Nylund stilte i morgenkåpe ved frokostbordet på Eidsvoll plass i dag, før turen gikk videre til den russiske ambassade.

– Det har for så vidt blitt en tradisjon å markere Putins bursdag, sier Bård Nylund til Blikk Nett, men klargjør samtidig at det ikke dreier seg om en feiring.

– Vi bejubler ikke Putin akkurat, men bursdagen er en anledning til å sette fokus på menneskerettighetsbrudd i Russland. 7. oktober er også dødsdagen til journalisten Anna Politkovskaya, noe som også markeres i dag når vi sitter her rundt kjøkkenbordet.

Kjøkkenbordet er utstyrt med te og kaker denne kjølige oktoberformiddagen.
– Her sitter jeg sammen med representanter fra blant annet Amnesty International Norge og Helsingforskomitten for å vise at ytringsfriheten er truet i Russland. Man kan fritt si hva man ønsker i Russland, så lenge det ikke skjer i det offentlige rom – og da er man forvist til sitt eget kjøkkenbord.

Ytringsfriheten i vårt naboland Russland strammes inn ytterligere for hvert år som går og for arrangørene av dagens markering er det viktig å holde søkelyset rettet mot det som foregår.
– Det gjelder ikke bare lhbt-aktivister, men også miljø- og menneskerettighetsaktivister.

Et nytt og mye brukt begrep i Norge nå er interseksjonalitet – og dagens aksjon markerer at interseksjonelt arbeid er veien å gå mener Nylund.
– Det samarbeidet LLH har med Amnesty og Helsingforskomiteen, samt samarbeidet vi hadde med Bellona under OL i Sotsji, viser at interseksjonelt arbeid ikke bare er et moderne begrep, men også en metode for fremtiden. Vi må stå sammen med flere aktører for å oppnå resultater.

– Blir engasjementet lagt merke til?
– Ja det mener jeg absolutt. Vi så det for eksempel under markeringen i forbindelse med OL i Sotsji. Da hadde vi møte med statsminister Erna Solberg og vi opplevde at hun lyttet til våre råd og bekrymringer. Vi satte statsministeren i kontakt med menneskerettighetsaktivister i Russland og hun hadde møte med flere av dem i forbindelse med besøket sitt i Sotsji.

Norske aksjoner og markeringer blir også lagt merke til i Russland.
– Tilbakemeldingene vi får fra våre samarbeidspartnere i Russland er at slike aksjoner er viktige. De jobber under ekstremt vanskelige forhold i Russland og er derfor helt avhengig av å vite at det foregår støtteaksjoner rundt om i verden.

Se bilder fra dagens markering utenfor Stortinget og utenfor den russiske ambassade.