Kjønner du?

Publisert

LLH Trøndelag og Art Gender Art arrangerer kjønnsuken Kjønner du? På programmet står kunst, film og politikk. Festivalen Kjønner du? starter med et spennende filmprogram hvor blant annet den norske filmen Se Oss vises. Filmprogrammet finner sted på Galleri KiT, Innherredsveien 7A, og åpner tirsdag 7. april med filmene No Country for Women og Strategies av Jeanette Mauricio. I tillegg vises Skeiv Ungdoms informasjonsfilm Se oss! Ni personer fra 18 til 27 år deler sine tanker og erfaringer i Se oss! Bak filmen står Kristin Nordsæther fra Murmel film og tv/filmfrilanser Monica Aasen. Nordsæther er utdannet ved Norges Kreative Høyskole i Trondheim, mens Aasen har bakgrunn fra research, casting og reportasje innenfor tv-mediet. Duoen fikk frie tøyler av Skeiv Ungdom til å skape filmen basert på intervjuer de gjorde på Skeiv Ungdoms transleir. – Vi vil vise bredden, at det ikke kun dreier seg om kjønnskategoriene mann og kvinne. Informantene var utrolig voksne og reflekterte og delte mye av seg selv. De hadde lyst å fortelle og at folk skulle få vite mer, forteller Kristin Nordsæther. Monica Aasen har studert kjønn og likestilling på Blindern og er opptatt av kjønnsidentitet og feminisme.– Uten kunnskap og informasjon er det vanskelig å komme vekk fra det sensasjonelle som har vært synlig i media, sier Monica Aasen.

Råspennende

Filmskaperne har lært mye om transtematikk i arbeidet med filmen og har også tatt et standpunkt til sin egen kjønnsidentitet.– Det har vært en råspennende prosess. Det å få ta del i informantenes historier og å møte den åpenheten. Det å få lov til å gå igjennom din egen kjønnsidentitet og virkelig eie den, det lærte jeg mye av, sier Nordsæther som definerer seg selv som cis hetero. Cis er et begrep som brukes om mennesker som har samme kjønnsidentitet som det kjønn de ble tildelt rett etter fødsel (kilde:skeivungdom.no) – Jeg er cis skeiv. Det å føle seg som en minoritet var bra og utfordrende for oss, sier Aasen.– Jeg følte nesten at det ble feil at jeg ikke var skeiv. Men de var veldig inkluderende, sier Nordsæther og ler.

Kjønnskreativ

På forhånd kunne Monica Aasen en god del om det medisinske feltet og lærte også mye om mangfold gjennom filmarbeidet.– Et av mine nye favorittord er kjønnskreativ, det å la være å putte barn i en kjønnsbås og heller gi dem lov til å være kreativ i forhold til kjønn - på egne premisser, sier Aasen. Ifølge Nordsæther har folk flest ikke vond vilje. Det trengs kun mer informasjon.– Flere av ungdommene har møtt helsepersonell som ikke hadde noe erfaring med, eller vokabular om, transseksualisme. «Jeg har en diagnose, jeg er ikke en diagnose sier en av informantene så fint i filmen, sier Nordsæther, og Aasen føyer til:– Informantene våre opplever seg selv som levende leksikon som må utdanne andre og spesielt helsepersonell. Mange har også gjort veldig mye research selv, for det finnes ikke så mye informasjon. De to engasjerte ciskvinnene håper med filmen å bidra til å rydde litt opp i språk, forventninger og båser.– Jeg har ikke noe mål om å sprenge alle kategorier, vi er jo bare mennesker som ønsker å sortere i kommodeskuffene i hjernen vår. Men i stedet for at andre putter deg i en skuff der du ikke vil være, så kan du få velge skuffen selv. Kanskje filmen på den måten kan bidra til starten på en liten revolusjon, sier Aasen. Filmprogrammet fortsetter onsdag 8. april med Out of the Corner: Boxing Girls in Russiaav Maria Kirpichenkon og Rainbow Baloons Release Kyiv 2014 av Наталия Нешта. Fredag 10. april vises filmene Bros B4 Ho's: A Documentary on South Africa's First Drag King Troupe av Sam Lea og My Genderation av Fox Fisher and Lewis Hancox.

Kunst og debatt

Torsdag 9. april åpner kunstutstillingen Nobody Passes på Galleri KiT i Innherredsveien 7A.Utstillingen, som henger til 12. april, inneholder kunst av blant andre David Breida, Lea Beiskjær, Alice Søderlund, Aida Miron & Adi Dukic, Marte Gunnufsen og Del LaGrace Volcano. Nobody Passes er også tema for paneldebatten lørdag 11. april på Galleri KiT. I penelet sitterGabriel R. Du Plessis, fra Social Studies of Gender ved Lunds universitet, Luca Dalen Espseth fra LLH, Yeliena Dudko fra Lunds universitet og Jeanette Mauricio, journalist med fokus på rettigheter.

Gender bending

Lørdag 11. april inviterer LLH og Skeiv Verden til workshop hvor tema er gender bending. Her får du mulighet til å leke med kjønn og alternative kjønnsidentiteter. Du lærer også om sminke og kroppsspråk slik at du kan bli en mann, en kvinne eller et annet fabelaktig vesen. Det handler om å snu opp ned på kjønnsroller og identiteter. Workshopen, som ledes av dragdronningen Brittany Fierce og make-up artist Othelie, starter kl 17 og finner sted på nattklubben Me i Dronningens gate 15. Etter workshopen blir det performancekunst på Me med artister som Brittany Fierce, Maja Svisdahl, Adria Scharmen Fuentes, Simon Oshaug, Cecilie Wold Andersen, Vilde & Martine, Saman & Hossein og France Rose. Kjønner du? Kjønnsuke i Trondheim, 7. – 12. april.

Mer info: genderweektrondheim.com

Powered by Labrador CMS