Kjønn og seksualitet

Ingen seksualitetsundervisning på statsbudsjettet

Sex og Politikk er skuffet, og spør hvor satsingen på et av de viktigste verktøyene for forebygging av seksuelle overgrep, mobbing og utenforskap har blitt av.

Publisert Sist oppdatert

Sex og Politikk ser alvorlig på det faktum at seksualitetsundervisning ikke er eksplisitt nevnt i verken budsjettforslaget fra Kunnskapsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne- og familiedepartementet eller Kultur- og likestillingsdepartementet.

Seksualitetsundervisning er kun nevnt to ganger i hele nasjonalbudsjettet, og det er i forbindelse med en budsjettpost i bistandsbudsjettet, skriver organisasjonen Sex og Politikk i en pressemelding.

Dette mener er Sex og Politikk er urovekkende.

Ifølge organisasjonen har både Kvinnehelseutvalget og Voldtektsutvalget presisert at Norge trenger et seksualitetsundervisningsløft som et ledd i helsefremmende arbeid og forebygging av vold, trakassering og seksuelle overgrep.

De henviser til at våre naboland bruker fra 10 til 60 millioner på seksualitetsundervisning i året.

Og Sex og Politikk mener at Norge i det minste bør øremerke midler på feltet og begynne med fem millioner.

– Vi har lagt bak oss nok et skoleår med dystre tall fra Ungdata-undersøkelsen, sier seniorrådgiver Vilde Graff Senje i Sex og Politikk i meldingen.

Sex og Politikk viser til at 8 prosent av guttene og 18 prosent av jentene i ungdomsskolen og videregående skole har opplevd at noen mot deres vilje befølte dem på en seksuell måte, mens 3 og 12 prosent i videregående er blitt presset til seksuelle handlinger eller samleie.

– Vi har altså en situasjon der i en klasse på 30 elever er det 3-4 jenter og 1 gutter som har blitt voldtatt, mest sannsynlig av en de kjenner og kanskje til og med en i deres egen klasse. Hvor er innsatsen for denne gruppen, spør Senje.

Ønsker kompetanseheving

Sex og Politikk er også overrasket over at verken tiltak 33, om å styrke seksualitetsundervisning og tiltak 34, om å heve kompetansen blant lærere og barnehagelærere, under «Kvinnehelsestrategien», ikke er adressert ytterligere og fått midler i budsjettet.

«Et mulig lyspunkt ville vært at Kunnskapsdepartementet løfter kompetanseheving innen kjønns- og seksualitetsmangfold for lærere, men Sex og Politikk stiller spørsmålstegn ved at departementet har bedt Utdanningsdirektoratet se på dette området kun innen kroppsøvingsfaget».

– Dette temaet bør være en del av undervisningen i det tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring, og dermed gjennomsyre alle fag, sier Senje i meldingen.

Hun håper teksten i forslaget til budsjett er en skrivefeil. 

Viktige innsatsområder

Også internasjonalt skulle Sex og Politikk sett at det er skrivefeil som er årsaken til at regjeringen bruker mindre penger på innsatsområder innen seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR).

– Regjeringen påpeker selv at det globalt er en økt motstand mot kvinners rettigheter og likestilling, seksuell og reproduktive rettigheter og rettighetene til skeive personer. Samtidig øker behovene både i kjølvannet av covid-pandemien og på grunn av pågående kriser og konflikter, sier Senje.

«Nettopp derfor er det skuffende å se at regjeringen fortsatt ikke setter midler bak sine løfter om en satsing på seksuell og reproduktive helse og rettigheter internasjonalt.

 

Powered by Labrador CMS