Urix
Forbyr pubertetsblokkere
Pubertetsblokkere skal forbys for alle personer under 18 år i hele Storbritannia.
Det betyr at ingen briter under 18 år vil kunne få pubertetsblokkere, bortsett fra i bruk i kliniske studier.
Det melder den britiske regjeringen.
«Ikke nok bevis»
Tirsdag 12. mars bestemte det offentlige helsevesenet i England (NHS) at det er slutt på å foreskrive pubertetsdempende hormoner til barn og unge med kjønnsdysfori, eller kjønnsinkongruens.
NHS begrunner avgjørelsen med at det ikke er «tilstrekkelig bevis på at behandlingen er sikker eller klinisk effektiv». Beslutningen kommer midt i en pågående hard offentlig diskusjon om transhelsetjenester i England.
Den britiske regjeringen innførte forbudet mot pubertetsblokkere i England i mai, noe som forhindret utskrivningen av resepter av medikamentene fra europeiske eller private helsetjenesteleverandører og begrenset NHS til kun å bruke dem i kliniske studier.
Anke førte ikke frem
Avgjørelsen var ment som et midlertidig nødtiltak, og forbyr all salg og distribusjon av pubertetsblokkere i England.
Forbudet gjaldt på den tiden ikke Skottland, Wales, eller Nord-Irland.
Forbudet ble anket av rettighetsforkjempere, som mente det gikk på bekostning av sikkerheten og velferden til unge transpersoner i Storbritannia.
Anken ble avslått i juli, da den britiske høyesterett fastslo at forbudet var lovlig.
«En uakseptabel sikkerhetsrisiko»
Men nå sier den britiske helseministeren, Wes Streeting, at det midlertidige tiltaket vil bli gjort permanent over hele Storbritannia.
Forbudet vil bli gjennomgått på nytt i 2027.
– Vi må handle med forsiktighet og omsorg når det gjelder denne sårbare gruppen unge mennesker, og følge ekspertenes råd, skriver Streeting i regjeringens pressemelding.
Han sier at en prøveordning for klinisk bruk av medisinene vil starte neste år.
– Vi samarbeider med NHS England for å åpne nye tjenester for kjønnsidentitet, slik at folk kan få den støtten de trenger til helse og velvære. Neste år setter vi i gang en klinisk prøveordning for bruk av pubertetsblokkere for å etablere et klart kunnskapsgrunnlag for bruken av denne medisinen, fortsetter han.
Avgjørelsen om å gjøre forbudet permanent kommer etter at Kommisjonen for humane medisiner (CHM) har publisert en uavhengig ekspertuttalelse som sier at det for øyeblikket er en «uakseptabel sikkerhetsrisiko i den fortsatte forskrivningen av pubertetsblokkere til barn».
Etter Cass-rapporten
Dr. Hilary Cass, som skrev den omstridte Cass-rapporten om kjønnsomsorg for barn i april, beskriver pubertetsblokkere som «kraftige medisiner med uprøvde fordeler og betydelige risikoer».
– Det er derfor jeg anbefalte at pubertetsblokkere kun skal forskrives etter en tverrfaglig vurdering og innenfor en forskningsprotokoll. Jeg støtter regjeringens beslutning om å videreføre restriksjonene på forskrivning av pubertetsblokkere for kjønnsdysfori utenfor NHS, hvor disse essensielle sikkerhetstiltakene ikke blir oppfylt, sier hun til The Guardian.
Cass-rapporten er en undersøkelse av NHS Englands helsetilbud. Hun mener at det er behov for å gå bort fra én behandlingsenhet, og anbefalte i stedet regionale alternativer for å bedre kunne støtte barn og unge med kjønnsdysfori, eller kjønnsinkongruens.
Forbudet vil gjelde i hele Storbritannia, og regjeringen planlegger å starte en prøveordning for klinisk bruk av pubertetsblokkere neste år.
Skeive organisasjoner svært kritiske
I Norge ble det i februar bestemt at behandling av barn og unge skal regnes som utprøvende behandling. Både FRI, Skeiv Ungdom og Pasientorganisasjonen for Kjønnsinkongruen (PKI) har vært svært kritiske til beslutningen.
Representanter for organisasjonene skrev i et innlegg i Blikk i april at:
«Avgjørelsen om å innskrenke behandlingstilbudet tas basert på frykt og grunnløse bekymringer, i strid med gjeldende forskning, anbefalinger og sentrale aktører på feltet.»
Og senest i en rapport utført for PKI tidligere i høst ble kravet om reversering av vedtaket om å forstå behandling som «utprøvende» fremmet.
– Vi blir ikke lyttet til og ikke tatt på alvor. Det skyldes nok negative holdninger mot transpersoner og at den kritikken vi kommer med er så hard. Folk har vanskelig for å tro at det faktisk kan stå så dårlig til med helsetilbudet, sa Luca Dalen Espseth, seniorrådgiver i PKI til Blikk den gang.