Transpersoners syn på egen kropp kan være trøblete. Fotografen Landyn Pan har selv kjent på ubehaget og bestemte seg for å arrangere «naked paint parties».
Transpersoners syn på egen kropp kan være trøblete. Fotografen Landyn Pan har selv kjent på ubehaget og bestemte seg for å arrangere «naked paint parties».

Nakenfest for transfolk

Landyn Pan lager nakenfester i New York for å gjøre seg selv og andre transfolk trygg på egen kropp.

Publisert Sist oppdatert

Den New York-baserte reklamemannen Landyn Pan har utvikling av sosiale medier som fjobb på dagtid, på fritida tar han bilder av skeive og transpersoner. Han er selv transmaskulin og ikke-binær, og ønsker å vise fram miljøet farget av egne politiske og sosiale synspunkter.

Når du ikke er komfortabel med kroppen din, overføres ubehaget til andre deler av livet også.

Landyn Pan

– Jeg har alltid sett mye på «America’s Next Top Model». Og da jeg arvet et kamera som 13-åring, begynte jeg og vennene mine å leke at vi tok modellbilder av hverandre. Som 16-åring ble jeg mer og mer bevisst min egen skeivhet, og begynte å utforske skeives identitet med kameraet. Særlig ble jeg bevisst hvordan vi har blitt behandlet og framstilt i samfunnet. Jeg ønsker å gi min versjon av oss og bruker kameraet til å si min mening.

Ukomfortabel kropp

Ideen til å arrangere såkalte «Naked Paint Parties» kom som en del av hans egen komme ut-prosess.

Landyn Pan tror «Naked Paint Parties» har hjulpet ham med å akseptere at han aldri vil få en hundre prosent maskulin kropp. – Jeg er liten og mager, noe som ikke akkurat er butch. Men etter kjønnsbekreftende behandling har jeg fått en kropp jeg er glad i.
Landyn Pan tror «Naked Paint Parties» har hjulpet ham med å akseptere at han aldri vil få en hundre prosent maskulin kropp. – Jeg er liten og mager, noe som ikke akkurat er butch. Men etter kjønnsbekreftende behandling har jeg fått en kropp jeg er glad i.

– Før jeg begynte med noen form for kjønnsbekreftende behandling, var jeg veldig ukomfortabel med kroppen min. Jeg klarte bare å gå med visse typer klær, og klarte ikke å se meg selv naken. Det ble jeg lei av. Når du ikke er komfortabel med kroppen din, overføres ubehaget til andre deler av livet også. Jeg begynte å utfordre meg selv og å sette meg i situasjoner der jeg måtte være avkledd sammen med andre. Det begynte med at jeg gjorde det med andre skeive og transpersoner fordi det er trygt og fordi de har de samme utfordringene, forteller Pan til Blikk.

Noen synes det er godt å bli dyttet ut av komfortsonen sin. Ofte er folk veldig nervøse i starten.

Landyn Pan

«Naked Paint Parties» er sammenkomster Pan arrangerer for transfolk som ønsker å bli komfortable i, og utforske egen kropp i en trygg og fordomsfri setting. Deltagerne er mer eller mindre nakne, og maler hverandre med kroppsmaling mens Pan fotograferer. Håpet er at alle får et mer avslappet forhold til egen kropp og identitet.

– Det første treffet var i 2015, og jeg hadde en veldig fin foto-shoot, men valgte av hensyn til deltagerne ikke å publisere bildene. Bildene den gangen så veldig annerledes ut enn de nyeste bildene mine som det har blitt utstillinger av. Men opplevelsen, både min og deltagernes, var ekstremt befriende, og knuste noen av de ødeleggende ideene jeg hadde om meg selv. Den følelsen ønsker jeg at andre også skal få oppleve, og derfor har jeg fortsatt å invitere på male­fester.

Via jungeltelegrafen

Pan understreker at transfolk som alle andre, har forskjellige måter å uttrykke seg på.

– Noen uttrykker kjønnsdysforien gjennom skriving eller film. Foto og kroppsmaling ble min måte å uttrykke opplevelsen av og tankene om trans og kropp på.

De ønsker kanskje muligheten til å se kroppen sin utenfra. Eller så vil de ha et minne av hvordan kroppen ser ut før eller underveis i behandlingen.

Landyn Pan

Ifølge Pan er ikke malefestene så enkle å gjennomføre. Fotografi og «Naked Paint Parties» gjør han bare på fritida ved siden av jobben sin med PR og grafisk design.

– Jeg har ikke fått så mange følgere ennå. Derfor tar det litt tid å finne transfolk som vil være med på arrangementene. Foreløpig går påmeldingen via jungeltelegrafen. De som melder seg på er i hovedsak venner av venner og bekjente, forteller Pan.

Målet hans er å skape de trygge rammer rundt maling og fotografering. Han bruker mye tid på å prate med deltagerne underveis for å finne ut hvilke utfordringer de har med kropp og identitet.

– Mange av dem driver selv med ulike kunstformer, så de skjønner godt hva jeg holder på med. Noen synes det er godt å bli dyttet ut av komfortsonen sin. Ofte er folk veldig nervøse i starten. Men jeg går veldig forsiktig fram for at de kan føle seg som en del av prosessen.

Åpner opp for lek

«Naked Paint Parties» kan vare opptil seks timer.

– Vi bruker mye tid på å bygge tillit før noen tar av seg klærne. Slik øker vi sjansen for at vi føler oss til stede i vår egen kropp. Det er en tidkrevende prosess, men vi transfolk har jo utfordringer vi må ta hensyn til for å kunne gjøre dette. Særlig om vi skal klare å delta sammen med andre. Mange av oss klarer ikke en gang å være nakne alene.

Noe av det fineste med maleseansene synes han er å se hvordan deltagerne opplever å møte aksept og forståelse.

– Ingen dømmer hverandre, og de klarer etter hvert å vise seg fram på mer sårbare måter. De har også forskjellige grunner til å delta. Noen er ikke en gang sikre på om de vil ha kjønnsbekreftende behandling. De ønsker kanskje bare muligheten til å se kroppen sin utenfra. Eller vil de ha et minne av hvordan kroppen deres ser ut før eller underveis i behandlingen. Andre opplever for første gang at de klarer å åpne opp for lek med kroppen og uttrykket sitt.

Et arvet kamera som 13-åring, ble starten på Landyn Pans lidenskap for å fotografere mennesker.
Et arvet kamera som 13-åring, ble starten på Landyn Pans lidenskap for å fotografere mennesker.

Transkamp under Trump

Transsynlighet er for Pan en viktig årsak til å lage disse festene. Selv om samfunnet generelt har oppdaget at transpersoner eksisterer, merker han at konfliktene likevel er sterke. Særlig fordi president Donald Trump aktivt har gått inn for å fjerne transpersoners rettigheter.

– Transfolk har alltid vært en utsatt gruppe i USA, så vi har vært sterke og stått samlet i mange år allerede. Det er jo ikke slik at Trump sier noe nytt, dette er holdninger vi har møtt før. Men det er ille når en så sentral person sier det. Det legitimerer fordommer. På den annen side bidrar det til å gjøre saken vår synligere, og at vi får mulighet til å bidra med kunnskap og fakta som folk kanskje kan lære av. Jeg synes bildene mine blir ekstra viktige nå, og håper at enda flere skal få se dem.

Ikke en pepperkakeform

Pan argumenterer hardt for at det sterkt privatiserte USA bør få et offentlig og gratis helsevesen, som også inkluderer kjønnsbekreftende behandling.

– Og lærere må også få mer kunnskap om kjønn og kjønnsutrykk, sier Pan som understreker hvor stor hjelp det er for folk som er i komme ut-prosessen, at transpersoner er synlige i media. Han tror også at transfolk selv har godt av å se større variasjon.

– Jeg er opptatt av å vise at det ikke finnes én type transperson. Vi har alle veldig forskjellige kropper, og behøver ikke å passere som cis. Vi er ikke en pepperkakeform, og har ulike behov for hvordan kroppene våre skal se ut.