Klare for Bygdepride

– Dette er årets viktigste Pride-arrangement i Norge, sier leder i Ørsta/Volda Pride, Anbjørn Steinholm Frislid.

Publisert

Historiens første Bygdepride arrangeres i kommunene Ørsta og Volda i helgen.

– Dette er årets viktigste Pride-arrangement i Norge, fordi det er første gang at det blir en slik markering for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og interseksuelle sine rettigheter på landsbygda i et slikt omfang, med en firedagers festival. Vi mener det er på høy tid. Folk skal ikke lenger reise fra Ørsta/Volda fordi de kjenner seg jaga. Nei, vi skal vise at dette er et samfunn som aksepterer – og viser mangfold, glede og kjærlighet, sier leder i Ørsta/Volda Pride, Anbjørn Steinholm Frislid.

Arrangørene er svært glade for at sentrale politikere vil støtte dette med å delta under Bygdepride. I tillegg til kulturminister Trine Skei Grande har også stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson fra SV meldt sin ankomst.

– Og vi vet at FrP og Høyre vil sende folk fra Stortinget, sier Frislid som håper at de andre partiene også stiller opp.

Mange lokale lag og organisasjoner har meldt seg på paraden, og det ventes flere hundre deltakere. Ungdomsrådene i både Ørsta og Volda har støttet festivalen økonomisk, og det samme har Bufdir.

– Vi har møtt bare velvilje overalt hvor vi har henvendt oss. Folk fra hele landet har sendt oss støttemeldinger, og mange private personer har valgt å gi et bidrag til festivalen. Dette viser at tida virkelig var moden for å lage denne festivalen, understreker en entusiastisk Frislid til Blikk.

Festivalen startet i spektakulære naturomgivelser i den lille bygda Sæbø i vakre Hjørundfjorden torsdag 10. mai. Se video fra åpningen her:

Fredag 11. mai flytter festivalen til Ivar Aasen-tunet. Der vil redaktør i Allkunne, Per Magnus Finnanger Sandsmark, lese fra diktsamlinga «Andletet» av Åsmund Sveen (1910–1963), den homofile nynorskpoeten fra Elverum i Hedmark som ble NS-medlem.

På ettermiddagen samme dag blir det Pride-parade gjennom Volda sentrum med appeller ved blant andre kulturminister Trine Skei Grande.

Etter paraden er det klart for tidenes pride-party på Rokken. Der spiller indiepop-duoen Amini, og skranglebandet Pineapple Express.

I samarbeid med Musikk i Sentrum blir det Bygdepride-konsert i Laguneparken i Ørsta lørdag 12. mai med Egil Olsen, Urørt-vinner JON OLAV (Jon Olav Sandal), Sunnmøre Baarelag og Pikekysz. Konserten er gratis og åpen for alle.

Festivalen avsluttes med konsert for mangfold og samhold i Volda kirke. Der spiller Symfoniorkesteret ved Høgskulen i Volda, Øyvind Skatvedt Robak, Stig Ulv, Venke Leite og John Inge Bjøringsøy.

Mer info: bygdepride.no