Espen Bråten Kristoffersen
Espen Bråten Kristoffersen

Klatremus på kino

Espen Bråten Kristoffersen har hovedrollen i «Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen».

Publisert

Espen Bråten Kristoffersen har hovedrollen i «Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen». Animasjonsfilmen som har kinopremiere 25. desember, har fått toppanmeldelser.

Espen Bråten Kristoffersen (29) spiller stemmen til hovedrollen Klatremus i «Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen».

– Jeg tror alle har en liten Klatremus i seg. Han er litt av alt. Litt naiv, litt morsom, litt frekk og en livsnyter som tar for seg av livets goder. «Spist er spist og gjort er gjort». Jeg tror vi alle kan lære noe av han der, sier Espen.

102 x Klatremus

Da frilansskuespilleren for fire år siden fikk rollen som Klatremus ved Riksteatret, sa han at han hadde fått drømmerollen. Siden har han spilt Klatremus 102 ganger. Nå har han drømmerollen igjen i animasjonsfilmen om dyrene i Hakkebakkeskogen».

Mellom Klatremus-rollene har Espen i flere år hatt stor suksess med «Espen elsker Judy», han eget show om Judy Garland som han blant annet satte opp under Tromsø Arctic Pride i november. Frilansskuespilleren kan med åtte premierer, filminnspilling og totalt to uker ferie, trygt slå fast at 2016-året var travelt. Han avsluttet dessuten året med «Et juleeventyr» på Hålogaland teater.

Kjøttfri Hakkebakkskog

Animasjonsfilmen «Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen» er basert på Thorbjørn Egners klassiker med samme navn. For de som ikke føler seg like hjemme i Hakkebakkeskogen som Espen, handler historien om Klatremus og de små vennene hans som er i konstant fare for å bli spist av Mikkel Rev og andre rovdyr som ikke klarer å skaffe seg mat på ærlig vis.

Når Petter Pinnsvin i tillegg forsøker å spise fornuftige Morten Skogmus sin bestemor, er det på tide å lage en lov for å regulere lovløsheten i skogen. Bjørnen Bamsefar hjelper dem med å innføre loven: Nå skal alle dyrene i skogen være venner og det er forbudt å spise hverandre. Men Mikkel Rev er fortsatt sulten.

Trump som padde

Espen tror Hakkebakkeskogen er et godt sted å være. Dyrene kommer sammen i grønnsaksspisesangen, og når de tross alt får en rev til å bli vegetarianer, ja, da er det håp for alle.

– Men jeg tror nok Mikkel Rev hadde spist Donald Trump selv om reven er blitt vegetarianer av overbevisning. Trump ser jeg for meg som en padde, en padde som Mikkel Rev hadde glefset i seg i ett stort jafs!

De forskjellige skuespillerne spilte inn stemmene sine hver for seg, men på allsangene var alle til stede samtidig. Selv for en rutinert skuespiller som Espen, var det første møtet med filmens stjernelag ganske heftig.

Satt ut av Wenche Myhre

Blant de andre stemmene er Wenche Myhre som bestemor Skogmus, Nils Jørgen Kaalstad som Morten Skogmus, Stig Henrik Hoff som Mikkel Rev, Ivar Nørve som bamsefar, Steinar Sagen som både Elgen og Mannen, og Frank Kjosås er både ekorn og Kråkeper.

– Hver gang Wenche Myhre kom inn i rommet, måtte jeg bare puste rolig inn og ut fire ganger for meg selv. Det gikk seg heldigvis til etter hvert. Jeg må si jeg er ydmyk og stolt over at filmskaperne ønsket å satse på meg. Hvis du hadde sagt dette til Espen 20 år, så ville han nok ikke ha trodd deg.

Nytelse og kjærlighet

Som Klatremus ser han for seg kroppsspråket til Alexander Rybak. Som Mikkel Rev er det Trond Giske. Nøyaktig hvilke dyr i Hakkebakkeskogen han som Klatremus tiltrekkes av, har Espen bevisst valgt ikke å ta stilling til.

– Jeg tror det blir best om jeg ikke gjør meg opp en mening om det, men Klatremus er en livsnyter som vil ha litt av alt. Jeg syns det er en kjærlighet mellom ham og Mikkel Rev. Klatremus syns definitivt at reven er veldig hunky …

Les resten av intervjuet med Espen Bråten Kristoffersen i Blikks januarnummer, i salg i Narvesen torsdag 5. januar, og i abonnentenes postkasser noen dager før.