Kler identitet naken

Publisert

Etter fjorårets serie «Jakobs fordommer» er Jakob Semb Aasmundsen i gang med den nye spalten «Avkledd av Jakob». To ganger i uken skal det i Tønsbergs Blad handle om å få identiteten snudd på hodet. Jakob Semb Aasmundsen (20) åpnet fjorårets 17. mai-tale i Tønsberg med å si «Hei. Jeg heter Jakob, og jeg er feminist, ateist og homofil». Talen skapte overraskende mye rabalder. Syv velforeninger leverte inn klage.I sommer følger Aasmundsen opp TB-serien «Jakobs fordommer» med «Avkledd av Jakob», der han sammen med Bjørnar K. Bekkevard ser nærmere på blant annet kjønnsidentitet. –Han som jeg intervjuet føler seg mer komplett ved å ha to kjønnsuttrykk. Det åpner for mange interessante diskusjoner. Vi vet ikke nok om kjønnsuttrykk, sier Jakob Semb Aasmundsen til Blikk Nett.

Bevisst på egen identitet

Årets spalte er litt mindre håndfast og vanskeligere journalistisk enn «Jakobs fordommer». I år skal Aasmundsen og Bekkevard finne mennesker som har fått identiteten sin utfordret og er i en prosess.–Vi har snakket med narkomane og kriminelle som har hatt en stor tilknytning til det miljøet og forsøker å komme seg ut av det, forklarer Aasmundsen.Ifølge Aasmundsen er det viktig å bli bevisst på sin egen identitet. Han vil oppfordre leserne til å reflektere rundt egen identitet og eget liv.–Tanken er at folk skal få mer forståelse og toleranse for andres kultur. Jeg håper at serien er et samlende prosjekt som kan gjelde alle, på samme måte som Jakobs fordommer, sier Aasmundsen.–Hvilken av intervjuene i serien «Jakobs fordommer» gjorde mest inntrykk på deg?–Det gjorde mye inntrykk å snakke med funksjonshemmede. Jeg testet det å sitte i rullestol en dag, og da så jeg hvor vanskelig det er å ta seg frem og at vi tar mye for gitt, sier Aasmundsen og trekker samtidig frem den sterke historien til en flyktning han intervjuet.

Fordommer mot bifile

Aasmundsen fikk også testet sine fordommer mot bifile. Han var en av de som mente bifile bare kan velge side eller at biseksualitet er et skalkeskjul for homoseksualitet.–Nå vet jeg at seksualiteten er mer flytende, og jeg har blitt stadig mer interessert i temaet. Jeg har bare begynt å grave på overflaten. Jeg vil skrive mer om seksualitet og kjønnsidentitet, lover Aasmundsen.Den unge spaltisten elsker Tønsberg og hadde før 17. mai-talen i fjor aldri møtt på noen motstand i vestfoldsbyen. Derfor kom reaksjonene som et sjokk.–Men samtidig sier det mye om den åpne byen at kommunen har vært involvert i mine prosjekter og at Tønsbergs Blad har gitt meg mye spillerom, ansvar og mulighet til å skrive om det jeg synes er viktig, påpeker Aasmundsen.

Akademisk kjøtt på benet

I 2014 stiftet Aasmundsen sin egen organisasjon «World against prejudice». Fra august skal han selv ut i verden for å skaffe seg mer akademisk kunnskap. Turen går til universitetet i Leiden i Nederland.–Jeg skal studere Globale utfordringer. Det er et slags studie i statsvitenskap, med litt juss, politikk og økonomi, alt i et globalt perspektiv. Jeg vil få mer akademisk kjøtt på benet for mitt videre arbeid med organisasjonen, avslutter Aasmundsen.Her finner du hele serien «Avkledd av Jakob»