– Knus nazistene!

Big Daddy Karsten serverer hip hop mot homofobi og nazister på Skeive Sørlandsdager i Kristiansand.

Publisert

Snart går Skeive Sørlandsdager av stabelen i Kristiansand. Festivalen arrangeres av FRI Sør og er landsdelens største feiring av mangfold. Årets festival starter 23. august og avsluttes 27. august.

I dagene før fjorårets festival stjal og brant den nynazistiske gruppa Den nordiske motstandsbevegelsen regnbueflagg og hengte opp homofiendtlige plakater og bannere med teksten «Knus homolobbyen» flere steder i byen. Men gruppas hataksjon fikk motsatt virkning. Skeive Sørlandsdager fikk en haug med støtteerklæringer og også rekordoppslutning i paraden.

Rap mot nazisme

Det er lov å håpe på ny paraderekord i år. Big Daddy Karsten, en av flere artister som skal opptre på Skeive Sørlandsdager, har troen.

Big Daddy Karsten er for mange kjent som «Norges første åpne hip hop artist,» men han er mer enn det. Han er også en glødende antirasist.

– Å være antirasist er superviktig, uavhengig av om jeg opptrer på et skeivt arrangement eller andre arrangement. Ingen rasister får innpass i min sirkel uansett hvor eller når de måtte dukke opp.

Han flagger også antirasismen i låtene sine – og han legger ikke fingrene i mellom på sin ferskeste låt «Leksa Lært» hvor nazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen får passet sitt påskrevet.

Big Daddy Karsten. Foto: Reidar Engesbak.
Big Daddy Karsten. Foto: Reidar Engesbak.

Big Daddy Karsten mener trusselen mot det skeive miljøet må tas på alvor.

– Når noen vil knuse meg på grunn av hvilket kjønn jeg forelsker meg i, så skal jeg knuse dem, sier han til Blikk Nett og legger til at han ikke tror det nytter å vende det andre kinnet til.

– Nei, det funker ikke på nazzebasser for å si det sånn. Man må møte de med et språk de forstår. Empati og forståelse vil jo gå rett over hodet på sånne folk.

Big Daddy Karsten. Foto: Reidar Engesbak.
Big Daddy Karsten. Foto: Reidar Engesbak.

«Hold kjeft!»

Det politiske klima har blitt hardere for hvert år og i både Europa og USA er høyreekstreme grupperinger synlige og aktive – nå sist i Charlottesville, Virginia, USA hvor nazister, KKK og alt-right-bevegelsen marsjerte i gatene. En 32 år gammel kvinne ble drept og om lag 20 motdemonstranter ble såret da en mann med nazi-sympatier kjørte inn i en folkemengde sist helg. Her hjemme har Den nordiske motstandsbevegelsen gjort «homolobbyen» til sin største fiende.

Big Daddy Karsten sier han er bekymret over veksten i høyreekstrem aktivitet i Norge.

– Absolutt! Jeg hadde trodd historien satte en stopper for slike holdninger en gang for alle. Når det er sagt: ingenting overrasker meg i 2017. Folk blir jo bare dummere og dummere.

I begynnelsen av august samlet det seg nærmere 1 000 personer i en paradedemonstrasjon i Oslo. Under parolen «Ingen nazister i våre gater» gikk paraden fra Grønland til Spikersuppa. Big Daddy Karsten varmet opp deltagerne før paraden med en accapella versjon av låta «Hold Kjeft!»

– Så lenge det finnes homofobi, rasisme, transfobi, nazisme og fascisme vil motsvar som den paraden være ekstremt viktig. Ikke bare for å svare nazistene, men også for å minne resten av landet vårt om hvor vakkert og sterkt mangfoldet i Norge er.

Skeiv preik og regnbuetorv

Big Daddy Karsten håper å se det samme mangfoldet og fellesskapet i Kristiansand når Skeive Sørlandsdager går av stabelen i slutten av måneden. Big Daddy Karsten skal være med på flere arrangementer under Skeive Sørlandsdager, blant annet deltar han på «Skeiv preik» på åpningsshowet onsdag 23. august. Joakim Aadland fra Regnbuedagene i Bergen leder talkshowet hvor Big Daddy Karsten er gjest sammen med blant andre Anja Hammerseng-Edin. Han skal også opptre på Regnbuetorvet lørdag 26. august. Da skal han varme opp paradedeltagerne sammen med Sam&Sky.

Big Daddy Karsten oppfordrer hele landet til å komme seg opp av sofaen og ta turen til Kristiansand og paraden under Skeive Sørlandsdager.

– I disse tider hvor høyreekstreme tapere sprer hatet sitt er det viktig at vi sprer vår kjærlighet. De dumme skriker høyest er min efraring, så la oss endre det i Kristiansand neste uke, sier han og smiler skjevt når han hevder at en konsert med Big Daddy Karsten ikke bare er forbeholdt kjekke daddy-bamser i hovedstaden.

– Jeg har selvsagt mye kjærlighet til overs for kjekkasene på sørlandet også. Men fleip til side: Jeg kommer til å gi jernet på Regnbuetorvet i Kristiansand!

Skulle du være en av de som sitter i Bergen og ikke kommer deg av sted til Kristiansand, så fortvil ikke. Big Daddy Karsten tar en snartur innom Bergen og Fincken fredag 25. august for å opptre på kick off-festen til Skeive studenter. Mer info her: Kick Off Party feat. Big Daddy Karsten.

Fra pool party til parade

Årets arrangementskomité inviterer til en blanding av alvor og moro under pridefestivalen. Onsdag 23. august holder Senter for likestilling ved Universitetet i Agder seminar. Forskning viser at det fortsatt er behov for å styrke lhbti-personers rettigheter og livskvalitet, endre holdninger samt bekjempe hatefulle ytringer og hatkriminalitet mot disse gruppene. På likestillingsseminaret kommer politikere, offentlig ansatte og fagfolk til å diskutere utfordringer og innsats på rettighetsområdet framover.

Det nederlandske senteret for sosial utvikling, Movisie, vil lede en workshop. Movisie har lang erfaring med å veilede offentlige myndigheter i å utarbeide og implementere strategier og handlingsplaner som inkluderer lhbti-perspektiver. Etter seminaret blir det offisiell åpning av Skeive Sørlandsdager.

Fredag 25. august kan alle slå ut håret på tropisk pool party som oppladning til paraden lørdag 26. august. Før den braker løs, underholder duoen Sam & Sky med pridelåta «Skammens diskotek» på Regnbuetorvet, hvor også Big Daddy Karsten opptrer. På Regnbuetorvet vil politiske partier, organisasjoner, idrettslag og andre lhbt-aktører ha stands. Om kvelden fortsettes pridefesten på Skeiv Sørlandsnatt. Søndag 27. august avsluttes Skeive Sørlandsdager med et familiearrangement. Skeive Filmdager holdes parallelt under festivalen og har eget program.

Skeive Sørlandsdager, 23. – 27. august, Kristiansand. Mer info: facebook.com/Skeivisor