Koder i kunsten

Publisert

Stein Roger Sordal med utstilling og konsert om Alan Turing. 3. mai stiller musiker og kunstner Stein Roger Sordal ut 18 bilder om matematikerens Alan Turings liv. Sordal har kalt bildeutstillingen for «Enigma Sessions», inspirert av arbeidet Alan Turing og hans menn jobbet med i Bletchley Park. Alan Turing jobbet i Bletchley park med å dekryptere tyske enigmakoder. Koder som blant annet ble brukt av tyske ubåter til å senke de alliertes fartøy i Atlanterhavet. Fartøyene var lastet med ammunisjon, mat og drivstoff og var avgjørende for at britene skulle kunne ta opp kampen mot nazi-tyskland.

– Hvorfor ville du lage denne utstillingen?

– Jeg er opptatt av historie og leser mye litteratur. Da jeg leste bøker om Winston Churchill, gikk Alan Turings navn igjen, og jeg synes at hans historie er noe folk bør vite om. Noen vil kanskje tenke at temaet er litt smalt, men Alan Turings arbeid var viktig for vår frihet. Jeg har hatt kunstutstillinger tidligere, men da jeg leste om Turing, falt det naturlig for meg å fortelle om hans arbeid gjennom denne utstillingen. Jeg ønsker at utstillingen skal gjøre folk mer bevisst på matematikeren Alan Turing, hans arbeid under andre verdenskrig, og viktigheten av det han gjorde, sier Stein Roger Sordal til Blikk Nett.

– Hva gjorde mest inntrykk på deg fra Alan Turings liv?

– Eksentrikeren som på en måte levde i sin egen boble. I tillegg var han homofil, og det kunne man jo ikke være på 1950-tallet. Når han står fram, blir han satt på en østrogenkur som gjør han deprimert, og han tar livet sitt. Han gjorde et viktig arbeid, men så overskygger denne siden av livet hans alt, og det er forferdelig, sier Sordal. Alan Turing stod frem som homofil i 1952 og ble straks fratatt sikkerhetsklareringen i sitt arbeid. Han tok sitt liv i en alder av 41 år i 1954. Turing og hans gjeng jobbet dag og natt for å dekryptere koder, og Turing produserte en liten datamaskin som ble kalt «Bombe». Maskinen ble brukt og oppgradert under hele andre verdenskrig. Historikere over hele verden enes om at Turings arbeid var med på å forkorte krigen og spare menneskeliv, og Alan Turing regnes som datamaskinens far. Utstillingen «Enigma Sessions» presenteres for første gang på Arkivet i Kristiansand, og den står i tre uker. Bildene er print, olje og akryll på lerret. På åpningen 3. mai presenterer Stein Roger Sordal dette kunstneriske prosjektet etterfulgt av en konsert. Kunstneren spiller til daglig i bandet «Angels Motell» og soloprosjektet «Sordal». Stein Roger Sordal har jobbet som plateprodusent og musiker i over 15 år. Han er også med i «Radiojam» som tiltrekker seg tusenvis av mennesker når det er «Sommer på torvet» i Kristiansand. «Enigma Sessions», 3. mai på Stiftelsen Arkivet, Vesterveien 4, Kristiansand.

Powered by Labrador CMS