Urix

Høyesteretts- dommer Trevor M. Wards var tydelig og utalte at «Loven er nå ugyldig og uten kraft, og den kan aldri kriminalisere noen seksuell aktivitet som foregår mellom to samtykkende voksne»
Høyesteretts- dommer Trevor M. Wards var tydelig og utalte at «Loven er nå ugyldig og uten kraft, og den kan aldri kriminalisere noen seksuell aktivitet som foregår mellom to samtykkende voksne»

Saint Kitts og Nevis dropper kolonitidslov

– med øyeblikkelig virkning

Publisert

HØYESTERETT i den karibiske øynasjonen Saint Kitts og Nevis kunngjorde den 29. august at den gamle britiske loven som til nå har kriminalisert «kunnskap om kjødet av unaturlig karakter» avskaffes med øyeblikkelig virkning.

Hovedsakelig fordi lovteksten fra 1861 strider med prinsippene i landets grunnlov – den sikrer nemlig retter til privatliv og retten til å uttrykke seg fritt. I tillegg kan beslutningen i landets høyesterett også ses i sammenheng med en trend i regionen: Høyesterett iblant annet Belize, Antigua og Barbuda og Trinidad og Tobago har også for nylig deklarert de gamle britiske lovene grunnlovsstridige.

I Barbados og Saint Lucia tyder også mye på at en avgjørelse i samme retning er nært forestående. Det var både organisasjonen Saint Kitts and Nevis Alliance for Equality (SKNAFE) og Jamal Jeffers, en homofil mann, som utfordret retten med påstand om at det ikke var dekning for lovverket i grunnloven. Når det gamle lovverket nå begraves i nasjon etter nasjon i Karibia er det også et resultat av systematisk arbeid i organisasjonen Eastern Caribbean Alliance for Diversity and Equality (ECADE).

De har lagt seg bredt og saksøkte i 2020 fem land i regionen for å bli kvitt lovverkene som forhindrer skeive deres frihet: «Vi applauderer denne avgjørelsen på vegne av alle lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, skeive og intersexpersoner i Saint Kitts og Nevis – og over hele Karibia, forklarte leder for ECADE, Kenita Placide, og la til: «Deres privatliv og sikkerhet er ikke lenger truet av utdaterte lover». Evangeliske organisasjoner har på sin side kjempet for å beholde loven, og lederen for The Evangelical Association og Saint Kitts hadde like før lovendringen overlevert en skriftlig deklarasjon der han forklarte retten at «moralen og de religiøse fibrene i samfunnet bør påvirke tolkningen av grunnloven».

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS