Masseskytingen

– Måten vi ivaretar minoritetene våre på, er en lakmustest på hvor godt samfunnet virker

Kong Harald tok opp terroren utenfor London Pub i sin talte under middagen for stortingsrepresentantene på Slottet torsdag kveld.

Hans Majestet Kong Harald.
Hans Majestet Kong Harald.
Publisert

I kveld samlet stortingsrepresentantene seg på Slottet til stortingsmiddag for 104. gang. I 2020 måtte middagen avlyses på grunn av pandemien, men fra 2021 var tradisjonen igjen på plass.

Stortingsmiddagen ble innstiftet som fast tradisjon av Kong Haakon fra 1906, men har røtter helt tilbake i unionstiden. Middagen har vært avholdt alle år siden – kun med unntak av årene under 2. Verdenskrig, når større vedlikeholdsarbeider har gjort det umulig og i 2020, da koronapandemien satte en stopper for samværet.

I sin tale under middagen for stortingsrepresentantene på Det kongelige slott, snakket kong Harald blant annet om Norges minoriteter, og da spesielt det jødiske og det skeive miljøet.

«Sent i fjor høst besøkte Kronprinsen og jeg den jødiske synagogen i Oslo ved markeringen av hundreårsjubileet for bygningen – som betyr så mye for en liten gruppe mennesker her i Norge. En gruppe mennesker som vi jo vet kunne vært så mye større. Det ble en stund preget av både alvor og humor – som ofte kjennetegner den jødiske historien.

Noen måneder senere, natt til 25. juni, opplevde vi den tragiske masseskytingen i Oslo sentrum. Sammen med regjeringen la Kronprinsparet ned blomster ved åstedet, og Kronprinsessen deltok i sørgegudstjenesten. Mange av de menneskene som ble rammet, tilhører også en gruppe hvor alvor og glede går hånd i hånd.

Våre jøder og våre skeive er begge minoriteter i vårt store fellesskap. Begge gruppene har vi, storsamfunnet, et ekstra ansvar for å beskytte. Vårt liberale demokrati kjennetegnes av hvordan vi klarer å leve fredelig sammen – selv om vi er forskjellige. Flertallet har ikke alltid rett. Måten vi ivaretar minoritetene våre på, er en lakmustest på hvor godt samfunnet virker», sa kong Harald til gjestene.

Powered by Labrador CMS