Pride

Ønsker Pride i barnehagen

«Mange av oss ønsker å ha et åpent samfunn, og barnehagen er et godt sted å starte.»

Publisert

Helgen 23. - 25. september arrangeres Kongsberg Pride for første gang. Pride-festivalen åpner fredag 23. september med workshop med Skeiv Ungdom, og kinovisning. Lørdag er det parade i Kongsberg, med påfølgende Pride Night på Privat Bar. Søndag avsluttes Kongsberg Pride med regnbuemesse og foredraget «En hyllest til kjærligheten» med Amal Aden.

Kongsberg Pride har allerede satt fyr på de lokale kommentarfeltene. Men skeive stemmer står likevel fram i lokale medier. Andrine Haugejorden, pedagogisk leder og homofil forelder, sier i et intervju med Laagendalsposten at Pride gjerne kan starte allerede på barnehagenivå.

«Mange av oss ønsker å ha et åpent samfunn, og barnehagen er et godt sted å starte», sier Haugejorden til Laagendalsposten.

«Se, mamma! De har flagget vårt»

Haugejorden er pedagogisk leder i en barnehage i Kongsberg, har sønnen Jeppe (3) og er gift med Vibe Haugejorden. Når hun forteller barna i barnehagen at sønnens andre forelder er en kvinne får hun ofte spørsmål, og hun besvarer dem gjerne.

«Noen av barna reagerer ikke i det hele tatt, det er en naturlighet for dem slik andre familieformer er. Andre har ikke hørt at to jenter kan være kjærester før.»

Hun mener at kjønnsroller ofte tar form tidlig, og at det er en av identitetsmarkørene barn kjenner igjen veldig tidlig.

«En del av identitetsutviklingen for små barn er at de er akseptert slik de er, og derfor er det så viktig at vi jobber med det i barnehagen. Det at de har rollemodeller med ulik familieform og at de kan se at det er greit at en mann har på seg en rosa kjole om han ønsker det. De trenger å bli speilet seg selv», sier hun til Laagendalsposten.

I barnehagen til sønnen flagget de i juni med Pride-flagget.

«Å se en barnehage som flagger er et tydelig symbol på at her kan du være akkurat den du er. Det signaliserer at alle er velkommen og inkludert. Da sønnen vår kom i barnehagen og så flagget ble han så glad og sa «se, mamma! De har flagget vårt». Det handler om tilhørighet, som alle andre flagg også gjør. Når man er en del av en minoritet, vil man hele tiden være var på i hvilken grad man kan være seg selv i ulike settinger», sier Andrine Haugejorden.

Kongsberg Pride går av stabelen 23. – 25. september. Info og program: Kongsberg Pride på Facebook

Powered by Labrador CMS