Platefest med Valkyrien

Publisert Sist oppdatert

Les også

Valkyrien Allstars kommer med sitt tredje album, «Ingen Hverdag», fredag 14. oktober. Uka etter inviterer de på slippefest på Parkteateret i Oslo. Den nye plata åpnes med «Det Er Ingen Hverdag Mer», der teksten er skrevet av den lesbiske dikteren Gunvor Hofmo som ble født i 1921 og døde i 1995 - på samme dato som Valkyrien Allstars kommer med plata.

– Gunvor Hofmo hadde egentlig gått meg hus forbi under hele skolegangen. Det var i bunn og grunn mye som gikk meg hus forbi i den perioden. Men så kom jeg over boka «Etterlatte dikt» hvor Jan Erik Vold hadde samlet diktene hennes, også mange tekster som ikke var kjent fra før. Det var da jeg oppdaget Hofmo. Hele historien hennes er jo på mange måter dramatisk og trist. Og hun skrev helt fantastisk, sier Tuva Syvertsen.

Låta «Det Er Ingen Hverdag Mer» har lenge vært en konsertfavoritt, men for bandet fikk låta en ny stemning på plata.

– Det en utrolig sterk tekst. Sett i lys av hva som skjedde med Norge 22. juli, blir den bare sterkere. Med en sånn låt må man tørre å være alvorlig, sier bandets vokalist som forklarer hva som skiller den nye plata fra de foregående.

– Nå er det mer balanse i tingene. Den første plata var en party-drikke-pule-slåss-plate, mens den andre plata, «To Måner», var veldig følsom. Med «Ingen Hverdag» føler jeg at vi har landet. Kryptisk og flautValkyrien Allstars har også brukt tekster av andre norske diktere som Olav H. Hauge, Andre Bjerke og Margrethe Munthe. Inger Hagerups tekst «Du og Jeg» har blitt en rølpete drikkevise i bandets versjon.

– Inger Hagerup er ganske pønka. Og vi hadde egentlig laget mange låter basert på tekstene hennes til denne plata. Men det var bare «Du og Jeg» som kom med.

– Hvem bestemmer sånt?

– Før var vi veldig bevisste på å gjøre alt i fellesskap. På denne plata kom vi med ideer, eller ferdige låter som vi utarbeidet sammen. Vi har ingen sjef, og for oss er det både bra og fruktbart. Men det tar selvfølgelig lenger tid når man følger demokratiske spilleregler, selv om det har sin sjarm. Låtene «Jeg Tenker På Deg» og «Ikke Stjerner» er signert Tuva Syvertsen selv.

– Det er helt annerledes å skrive egne tekster enn å tolke andres. Det sitter ganske langt inne, fordi det er så nært. Samtidig er det litt flaut. Men jeg skriver såpass kryptisk at det sikkert ikke er noe som skjønner hva jeg mener. Det er de mest svulstige låtene på plata.

– Det er sikkert overraskende for mange?

– Ja, men jeg er faktisk supermyk. Lesbiske fansDa trioen der to av tre er skeive, slapp en smakebit fra den nye plata, fikk fansen «Det Er Ingen Hverdag Mer». Videoen viser trioen på og bak scenen, med øl og sigaretter.

– Det er Valkyrien Allstars i et nøtteskall.

– Og uten sensur?

– Jada. Det er ingen vits å sensurere. Da blir det jo ikke noe gøy. Vi er ikke opptatt av å framstå som prektige, for det er vi ikke. Men det nok en del historier om oss som vokser for hver gang de blir gjenfortalt. Jeg hører historier nå og da som er helt ville, men en vi gidder ikke å avkrefte dem. Publikummet vårt hører på oss på grunn av musikken vår, ikke på grunn av skandaler.

– Hvem er publikummet?

– Det er en brokete forsamling. Vi appellerer til den eldre garde for eksempel, og det er vi kjempeglade for. Og så har vi mange lesbiske fans. Det synes jeg er dritstas. Men vi venter jo på at homofile mannfolk skal strømme til da. Men det gjør de kanskje nå med den nye plata?

Tuva Syvertsen føler seg privilegert som kan leve livet uten å vite om det er mandag eller helg. Jobb for henne er å reise til og fra konserter. Noe som ofte er et slit. Men når Valkyrien Allstars forlater garderoben og går på scenen, føles det ikke som jobb.

– Jeg blir slått i bakken av livet hele tida. Det er jo utrolig gøy og utrolig rart å kunne gjøre akkurat hva man vil. Der er Valkyrien Allstars nå, og vi trives med det. «Nå gir jeg faen»Tidligere var Tuva Syvertsen og bandet mer redde for å tråkke folk på tærne enn de er nå.

– Det er klart at når du driver og har deg med tradisjonsrik musikk slik vi gjør, så må man regne med at enkelte synes at vi ikke har løst det på en tilfredsstillende måte. Men nå gir jeg faen. Jeg føler jeg har fått mer tyngde, og som band vet vi hva vi driver med.

– Hva med privatlivet, da. Har du blitt mer forsiktig?

– Nei, jeg har egentlig ikke det. De siste årene har jeg hatt kjærester mer eller mindre sammenhengende, så det har ikke vært et stort problem. Men jeg er ikke spesielt knipen av meg. Og det mener jeg er en gave. Jeg får jo oppleve mange kule mennesker. Og oddsen for å treffe på noen som er virkelig bra, blir jo større når man tar for seg. Jeg har hatt en sånn «alle får»-holdning, og det funker så lenge man ikke blir følelsesmessig utmattet. Men jeg har jo gått på noen smeller jeg også.

– Det må du utdype?!

– Jeg har vel lært at å ligge med fansen ikke er spesielt lurt. Men det er ubehagelig mest fordi jeg ikke er noe glad i å avvise folk.

Valkyrien Allstars, slippefest, Parkteatret, Olaf Ryes plass 11, torsdag 20. oktober, kl 20.

Mer info:

facebook.com/valkyrienallstars

Powered by Labrador CMS