Nytt fra Valkyrien Allstars

Nylig slapp Valkyrien Allstars sitt fjerde album, «Farvel Slekt Og Venner» og fredag feires det med konsert på Parkteatret i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Tre år har gått siden forrige plate, «Ingen Hverdag», og bandet har gått fra kvintett til kvartett etter at felespiller Ola Hilmen tok seg en pause.

– Hva har du og Valkyrien Allstars gjorts disse tre årene?

– Det har vært mange konserter og i tillegg har jeg bydd meg fram på tv, sier Tuva Syvertsen til Blikk Nett. I 2010 var Tuva Syvertsen (32) med i TV 2-serien «Det store korslaget» hvor hun røk ut i tredje episode, og høsten 2012 kom hun til finalen i programmet «Stjernekamp» på NRK1 der Rita Eriksen til slutt stakk av med seieren.– Responsen har vært veldig god, og det har vært moro å være med på. Men det tar mye tid og energi – spesielt «Stjernekamp».

– Må det være musikkrelatert for at du skal stille opp eller kunne du vært med på «Masterchef»?

– Det må ikke være musikkrelatert, men det må være noe jeg brenner for, som musikk eller politikk. Du vil aldri seg meg i programmer som «Masterchef» eller «71° nord», sier Tuva som startet opp Valkyrien Allstars i 2002 sammen med Ola Hilmen og Erik Sollid.

Egne tekster

Musikalsk har gruppa sitt hjerte i folkemusikken. Men de fikk et publikum langt utover erkefansen da de kom til finalen i NRKs «Kjempesjansen» i 2006. Samme år fikk de Grappas debutantpris. Året etter ble de nominert til Spellemannsprisen som årets nykommer, og ble kåret til årets folkemusikkartist under Folkelarm i Oslo 2008. Låtmaterialet på deres fjerde plate er i større grad enn tidligere egenkomponert. Fortsatt er det innslag av tradisjonelle hardingfeleslåtter og gamle skillingsviser, men det er bandets egne tekster og melodier som dominerer utgivelsen.

– Det er en ganske så dyster plate, og tittelen er en tekstlinje fra en av låtene, som er en gammel skillingsvise, sier Tuva, som forteller at utviklingen i lydbildet og tekstene kom av seg selv.

– Vi har skjønt nå at alt går til helvete, sier hun og ler godt.

– Plata er dyster, men også mer gjennomarbeidet enn noe vi har gjort tidligere. For meg er «Farvel slekt og venner» et vellykket prosjekt som viser at det går an å skvise mer ut av samarbeidet vårt i gruppa. I studio har Valkyrien Allstars hatt med seg Bugge Wesseltoft som medprodusent. Albumet er jobbet fram over en periode på ett år og resultatet bærer preg av kontrastene mellom det store, voldsomme, kakofoniske og det nære, intime og direkte uttrykket som kjennetegner den norske tradisjonsmusikken.

– De tidligere platene våre ble jobbet fram i studio. Denne gangen hadde vi en tydelig visjon før vi startet innspillingen. Å jobbe med Bugge Wesseltoft har også gitt oss nye perspektiver.

Fans blant lesbene

I 2011 opptrådte Valkyrien Allstars i Pride Park under Skeive dager. Men noe fast innslag i homokulturen har verken Tuva Syvertsen eller Valkyrien Allstars blitt. Det er bare å ta en rundtur til pridefeiringer rundt om i landet, så vil man se at homokulturen fortsatt er preget av dragshow og Melodi Grand Prix.

– Valkyrien Allstars har ikke blitt spurt om å spille siden 2011. Det hender at jeg får forespørsel om å stille opp på noe, og det gjør jeg hvis jeg har anledning. Men det hagler ikke inn med forespørsler akkurat. Kanskje musikksjangeren vår ikke appellerer til homoer? I så fall er det veldig normativt. Men så er det jo sånn at når homoer stimler sammen i store grupper, er det noe annet enn musikk som gjelder. Det blir mer som en firmafest i homobedriften, og det kan fort bli stygt, sier hun og ler avvæpnende.

Om ikke homoene danser etter Valkyrien Allstars, så setter Tuva stor pris på lhbt-miljøet og har mange fans blant lesbene. De kommer for å prate etter konsertene. De sender meldinger, brev, dikt og fotoalbum. De skriver at de er som skapt for Tuva og at de burde gifte seg.

– Hvorfor de kommer? Hehe …, vi får håpe det er på grunn av musikken. Jeg blir glad når folk engasjerer seg. Og jeg har ikke fått noen truser og bh-er ennå, så vet du det.

«Farvel Slekt Og Venner» er ute nå. Fredag 17. oktober spiller Valkyrien Allstars på Parkteatret.

Mer info:parkteatret.no

Hele intervjuet med Tuva Syvertsen leser du i Blikks oktobernummer.

Powered by Labrador CMS