Konsert

Sam Smith til Oslo

Holder konsert i Oslo Spektrum 6. mai. «I en verden som er besatt av idealer som baserer seg på mannlig og kvinnelig skjønnhet, er en som Smith, som uten skam er seg selv, et forbilde som ikke lar seg presse inn i det konforme.»

Sam Smith.
Publisert



Det britiske stjerneskuddet Sam Smith er aktuell med albumet «Gloria», og nå står Oslo på turnéplanen. Smith går på scenen i Oslo Spektrum 6. mai.

Den britiske soul-sangerens debutalbum «In the Lonely Hour» førte til enorm oppmerksomhet allerede før det ble sluppet i 2014. Samme år vant han Critic’s Choice Award, og prisen BBC Music Sound Of 2014 som årets mest lovende artist, to sikre tegn på suksess i musikkindustrien.

I tiden etter debutalbumet har det gått slag i slag for Smith, som også har utmerket seg som en talsperson for skeive rettigheter. Selv kom Smith ut som ikke-binær for noen år siden.

Sam Smith er nå klar med albumet «Gloria». Albumet har før slipp solgt til gull i Norge og består av 13 nye låter som beskrives som et «coming of age»-prosjekt som gir håp, og som hjalp artisten selv gjennom mørke tider.

Om albumet sier Smith: «Gloria got me through some dark times and was a beacon for me in my life, I hope it can be that for you. Thank you for waiting so long».

Dette er Smiths første album siden «Love Goes» fra 2020 og gjestes av Ed Sheeran, Kim Petras, Jessie Reyez og Koffee og har med seg blant annet norske Stargate som produsenter.

Ekstravagant video

Men det har stormet rundt artisten etter at hen slapp sin nye musikkvideo, «I'm not here to make friends». Kritikerne mener den er for pornografisk.

I musikkvideoen er Smith kledd opp i korsett og brysttape, mens flere av danserne også er utfordrende kledd i lær og lite klær. Smith er iført perler, korsett, ekstravagante kjoler, fjær og puppedusker, med dansere av alle kjønn rundt seg. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Videoen har en rekke referanser til skeiv kultur, med blant annet sitat fra RuPaul’s Drag Race, og ikke minst skeiv identitet og skeiv seksualitet. Musikkvideoen førte til en rekke debatter og diskusjoner om tjukke kropper. Smith har fått enorme mengder kroppshets med kommentarer om alt fra at hen er ekkel til «hvem vil se dette».

Men Smith får også støtte, og fansen kan ikke få nok av artisten. Heller ikke i Norge, med tanke på at konserten i Oslo Spektrum 6. mai for lengst er utsolgt.

Et forbilde

Britiske Big Issue mener Sam Smith er en vital og viktig artist, og skriver at Smith er en ung person som er definert utfra suksess, men som person er hen definert utfra identitet.

«Smith sin tid i underholdningsbransjen er en rekke «komme ut»-historier. Hen kom ut som skeiv i 2014, så kom hen ut som genderqueer i 2017. Dette reflekterer en ung person som er komfortabel med identiteten sin, og en person som er fleksibel med hensyn til kjønnsidentitet», skriver Big Issue.

Big Issues kommentator mener det er viktig å se på Smiths suksess utfra salgsstall, men ikke bare.

«I en verden som er besatt av idealer som baserer seg på mannlig og kvinnelig skjønnhet, er en som Smith, som uten skam er seg selv, et forbilde som ikke lar seg presse inn i det konforme. Det er viktig. Det fører til at Sam Smith blir en rollemodell, en som unge mennesker, som ofte presses inn i kategoriene gutt eller jente, selv om de vet de ikke er noen av delene, kan bli inspirert av.»

Powered by Labrador CMS