Pride

Kragerø Pride ber om støtte på Spleis

I fjor ble Kragerø Pride arrangert for første gang. I år må det kanskje avlyses på grunn av mangel på økonomisk støtte. – Jeg kan ikke betale Pride av egen lomme, sier Sunniva Brekka Samuelsen til Blikk.

Kragerø Pride ble arrangert for første gang i 2023. Her er paraden, med ordføreren i spissen, på Kirketomta i Kragerø

– Det er bare meg, sier Sunniva Brekka Samuelsen til Blikk, på spørsmålet om hvem som arrangerer årets utgave av Kragerø Pride.

Samuelsen var også hovedansvarlig da det for første gang ble arrangert Pride i Kragerø i fjor. Men da var hun, i hvert fall til å begynne med, en del av en gjeng som tro til for at byen på Telemarkskysten skulle få et eget regnbuetog i gatene.

Også den gang brukte arrangørene tjenesten Spleis for å samle inn penger til arrangementet, som i år skal skje 20. juli.

– Det koster penger å lage en Pride. Spleis er den eneste muligheten til å samle inn på en fornuftig, billig og grei måte. 

– Jeg står nå helt alene og må forsøke å få dekket inn det jeg har av kostnader. For det her er ikke gratis, selv om folk tror det bare handler om å gå en tur rundt byen. Får jeg ikke det, blir det ikke noe Pride, sier Samuelsen.

Kostnadene det er snakk om er blant annet det innhyrede mannskapet fra Norsk folkehjelp, som står for sikkerheten. I tillegg kommer lydanlegg og flagg.

 Lite drahjelp

I skrivende stund, med åtte dager igjen før har det kommet inn 4450 kroner på spleisen. Målet er 25 000 kroner.

– Hvordan ser det ut nå for at det blir Kragerø Pride?

– Det er litt vanskelig å gjette. Ordføreren har delt spleisen. Jeg har fått mine bekjente til å dele. Og selv har jeg delt den så mye jeg kan.

– Det var lettere i fjor, når det var første gangen. Da ville alle være med, og jeg nådde målet kjempefort. Nå er det mye tyngre.

Rundt 450 mennesker deltok i den aller første Kragerø Pride, i øsende regnevær.

Eksempelvis fikk Samuelsen først torsdag svar fra kommunen om at hun fikk lov å arrangere Pride. Dette var åtte uker etter at hun sendte inn en søknad tilsvarende fjorårets.

– Det er lite drahjelp å få. Og de som i fjor hadde med sponsorer, og media osv. De hoppa av i starten av juni.

Bygdetrollet lever

Årsakene til at det er vanskeligere er hun ikke sikker på. En teori er at det er generelt færre mennesker som bruker penger, utelivet og byen enn tidligere.

– Men bygdetrollet lever hardt og godt i Kragerø. Dessverre. Pride er noe folk her ikke synes er særlig stas. Det er jo noe herk med flagget hver juni. Og mange synes at vi kan holde oss til toget i Oslo, og så ferdig med det.

Samuelsen skal bruke tiden frem mot mandag på en endelig avgjørelse på om det blir Kragerø Pride i år, eller ikke.

Håpet nå er at flere skal trå til på Spleisen, samt en mulig støtte fra Skagerakfondene. Sistnevnte vil også gi endelig beskjed over helgen.

– Jeg kan ikke betale Pride av egen lomme. Og om jeg mot formodning må avlyse er det jo ikke noe problem for de som støtter i Spleis. Der får man pengene tilbake, sier Samuelsen. 

Powered by Labrador CMS