Krevende kirkemøte

Publisert

Lørdagens plenumsdebatt om likekjønnet vigsel i Den norske kirke ble krevende. – Det har vært både slitsomt og utfordrende å høre debatten. Argumentasjonen til motstanderne holder ikke mål, sier Gard Realf Sandaker-Nilsen, leder av Åpen folkekirke. Den norske kirkes medlemmer sa tydelig ifra under siste kirkevalg. De stemte på Åpen folkekirke og for at alle, uansett hvem de elsker, skal få muligheten til å gifte seg i kirken. Bispemøtet tok resultatet til etterretning og kom med en anbefaling om at Kirkemøtet samler seg om et vedtak som flest mulig kan stemme for. Allerede før Kirkemøtet i Trondheim åpnet like før helgen var kampen for likekjønnede vigsler i Den norske kirke så godt som vunnet. Den siste plenumsdebatten vil foregå mandag 11. april. Kirkemøtets første plenumsdebatt gikk av stabelen lørdag 9. april – og det ble fort stemning i salen. Flertall til tross er det fortsatt noen som kjemper med nebb og klør mot homoekteskap i kirken. Over halvparten av delegatene på Kirkemøtet tegnet seg på talerlisten da vigsel for likekjønnede skulle opp i plenum lørdag 9. april. Men allerede før debatten startet kom det et forslag om å utrede saken ytterligere, som igjen ville utsatt spørsmålet om likekjønnet vigsel. Da kun 31 av 114 delegater støttet forslaget ble det raskt forkastet. Et flertall i Kirkemøtet mener at det i tillegg til dagens liturgier for ekteskap og forbønn for borgerlig inngått ekteskap mellom kvinne og mann, må utarbeides tilsvarende liturgier både for ekteskapsinngåelse mellom likekjønnede og forbønn for borgerlig inngått likekjønnet ekteskap. For å kunne komme til et vedtak flertallet kan stå inne for har Åpen folkekirke strukket seg langt. Åpen folkekirke hadde helst sett at det kun er én liturgi som må brukes av alle, men anerkjenner at dagens liturgi fortsatt skal kunne brukes, samtidig som den nye liturgien skal kunne brukes av alle par.

Biskop Kvarme støtter likekjønnet vigsel

Men Åpen folkekirke er ikke de eneste som har valgt å strekke seg. I flertallet finnes også motstandere av likekjønnet ekteskap. En av de mest profilerte motstanderne er Oslo-biskop Ole Christian Kvarme. På lørdagens plenumsdebatt forklarte Kvarme,– Er det én ting de spørsmålene vi diskuterer her har lært meg i disse mer enn 20 år, så er det at kristen enhet også handler om å tørre å ta Kristi kors på alvor og bære det. Det sier jeg ikke for å forsvare mitt eget standpunkt og min forståelse for ekteskapet med Kristi kors. Men dette kors er noe vi bærer i fellesskap og for meg står det forslag som nå ligger foran oss, som et uttrykk for det. At vi vil bære denne situasjonen sammen. I tillegg til Kvarme tilhører Stein Reinertsen, biskop i Agder og Telemark, og Olav Øygård, biskop i Nord-Hålogaland, også flertallet – til tross for at de er motstandere av homoekteskap. Blant delegatene som støtter forslaget var det en rekke flotte innlegg.– Jeg vil takke alle de som har jobbet hardt med denne saken i mange år. Spesielt alle homofile og lesbiske som ønsker å være fullverdige deltakere i kirken sin. Men jeg er likevel opptatt av at dette ikke bare gjelder likekjønnede, men hele kirken. For meg er det en velsignelse for hele kirken at vi nå kan få en vigsel for likekjønnede, sa Ann-Helen Jusnes, biskop i Sør-Hålogaland bispedømme, på Kirkemøtet. For Olav Myklebust er kampen for vigsel i Den norske kirke personlig.– Jeg ser fram til å kunne gifte meg i min egen kirke. Det eneste problemet er at jeg savner noen å gifte meg med. Det er et problem jeg får løse, sa Olav Myklebust, medlem avbispedømerådet for Åpen Folkekirke hos Møre bispedømme.

Forholder seg ikke til virkeligheten

Andre delegater var ikke like imøtekommende og for leder av Åpen folkekirke, Gard Realf Sandaker-Nilsen, har det vært krevende å høre mange av innleggene i helgens debatt på Kirkemøtet i Trondheim.– Det har vært både slitsomt og utfordrende å høre debatten. Argumentasjonen til motstanderne holder ikke mål, sier Sandaker-Nilsen til Blikk Nett. – Men det er jo dette de mener, og det må jeg forholde meg til. De ønsker ikke å stemme for forslaget, men ønsker heller ikke å finne en løsning for Den norske kirke. Og det til tross for at det blir et flertall på mandag. Jeg forstår ikke hvorfor motstanderne ikke er villige til å bidra til å finne en løsning alle kan stå inne for. I realiteten forholder de seg ikke til virkeligheten og det faktum at det er et flertall for likekjønnet vigsel i Den norske kirke.

Har kjempet i 40 år

Sandaker-Nilsen føler seg trygg på at Kirkemøtet tar den riktige avgjørelsen på mandag.– Det er formuleringer i vedtaket jeg helst ikke ville hatt med. Samtidig forstår jeg at det også gjelder mine meningsmotstandere. For at vi skal få dette forslaget vedtatt, og ikke minst få de som ikke er enig med på laget, så har Åpen folkekirke valgt å strekke oss langt for å få plass et vedtak som flest mulig kan stemme for. Den norske kirke har en mørk historie for hvordan lesbiske, homofile, bifile og transpersoner har blitt omtalt og behandlet. At det mandag 11. april omsider blir vedtatt at homofile kan inngå ekteskap i Den norske kirke er historisk på flere måter.– I år er det 40 år siden Åpen kirkegruppe ble dannet – og året da Den norske kirke sier at ja til å feire vår kjærlighet og anerkjenne vårt ønske om forpliktende samliv. Da vil vi være likeverdige.

Følg Kirkemøtet her: Kirkemøtet 2016

Powered by Labrador CMS