– KrF viser sitt sanne ansikt

Publisert

Onsdag la KrF fram et lovforslag som blant annet innebærer å stenge de norske sædbankene. LLH-leder Bård Nylund er overbevist om at forslaget ikke vil få flertall i Stortinget. KrFs familiepolitiske talsmann Øyvind Håbrekke uttalte til VG i dag at de vil stenge alle sædbanker i Norge. «Det betyr at alle som får assistert befruktning, må bruke sine egne egg. Og det betyr at enkelte ikke får den hjelpen de får i dag», sa Håbrekke til VG. Forslaget er i følge LLH et tilbakeslag.– Det er et tilbakeslag at KrF nå åpenbart ønsker seg tilbake til en tid hvor lesbiske må dra til Danmark for å få assistert befruktning fra tredjepart, eller benytte seg av anonyme sæddonorer, sier LLH-leder Bård Nylund til Blikk Nett. Forlsaget vil, hvis det vedtas, ramme i underkant av tre prosent av barnløse heterofile par, men også alle lesbiske par som ønsker barn.– Det er spesielt interessant at dette forslaget kommer først etter at lesbiske gjorde sitt inntog på denne arenaen, sier Nylund til Blikk Nett. – Jeg tolker utelukkende dette som et utrykk for at KrF vil ekskludere lesbiske kvinner fra denne muligheten. Christina Ramsøy, som representerer Senterpartiet i familie- og kulturkomiteen, synes forslaget fra Kristelig Folkeparti er interessant.– Det er ikke overraskende at Senterpartiet kastet seg på dette forslaget. Spørsmålet om assistert befruktning var noe Senterpartiet tok dissens på i behandlingen av ekteskapsloven, sier Nylund til Blikk Nett. LLH-lederen legger til at utspillet kommer etter at en lang rekke lhbt-rettigheter er på plass i samfunnet, og advarer KrF-representant Håbrekke mot splitt og hersk-metoder.– Nå viser KrF sitt sanne ansikt. De er altså villig til å ta omkamp på saker som er avgjort. Jeg synes også KrFs Øyvind Håbrekke strekker strikken ganske langt når han snakker om ansvarlighet, som om alle som benytter seg av assistert befruktning fra tredjepart er uansvarlige. Han mener også at sæddonasjon er et redskap som brukes av enkelte grupper for å oppnå rettigheter og at barn i en slik situasjon kan ende opp som en vare. Det er en argumentasjon jeg mener Håbrekke skal være veldig forsiktig med å bruke. Familiepartiet KrF, som de liker å kalle seg, er et parti for enkelte familier, men slettes ikke alle. De har tydeligvis en mal som brukes for å definere hva en skikkelig familie er.

– Hva vil LLH foreta seg nå?

– LLH forholder seg helt rolig. Det er ikke flertall for å få vedtatt dette i Stortinget. Jeg er ganske sikker på at verken Venstre eller Høyre blir med på laget. Arbeiderpartiet har allerede vært ute og meldt at dette ikke er rødgrønn politikk.

Ikke støtte fra Frp

I motsetning til Senterpartiet gir ikke Frp udelte støtte til Håbrekkes forslag. – Frp støtter KrF når det gjelder eggdonasjon. Det er noe vi har stått sammen om før, og kommer til å gjøre det nå også, sier Solvei Horne i Frp til Blikk Nett. Horne er Frps representant og nestleder i Familie og kulturkomiteen og har tidligere argumentert med at barn skal ha to foreldre og at barn, så langt det er mulig, har rett til å både å kjenne og ha tilhørighet til sitt biologiske opphav. – Men når det gjelder sæddonasjon så er Frp for en slik mulighet og støtter ikke KrF i dette forslaget, sier Horne til Blikk Nett.Bård Nylund er fornøyd med at Frp ikke støtter forslaget.– Dette viser at Krf er i utakt med alle, til og med Frp, i dette spørsmålet, sier Nylund til Blikk Nett.

Les også:

Vil hindre lesber i å få barn