Møter hærværk med kjærlighet i Kristiansand
Regnbue-installasjonen i Kristiansand har blitt utsatt for hærverk sju ganger. Irene Bakkevold og Jaya Helena Seljestad mener at dette nettopp viser at regnbuen deres er nødvendig.
I midten av juli ble installasjonen «Regnbuebyen Kristiansand» satt opp på Torvet i byen. Bare få dager senere hadde noen sparket en fot inn i kunstverket. Skaden dekket Irene Bakkevold og Jaya Helena Seljestad over med et hjerte. Men det gikk ikke mange dagene før noen igjen gikk målrettet inn for å ødelegge regnbuen, og hittil har kunstverket vært utsatt for hærverk sju ganger.
Bakkevold og Seljestad har hver gang lappet sammen regnbuen med blomster, pleksiglass og stjerner. Skadene er fortsatt synlige, men det er også meningen.
– Hærverkene viser at regnbuen er nødvendig. Vi har lappet den igjen ganske overfladisk slik at folk kan se at den er angrepet, forteller Seljestad.
Negative kommentarer
De er ikke overrasket over at hærverkene, men er likevel sjokkerte.
– Mange sørlendinger aksepterer nok homofile og lesbiske, men ikke transpersoner. De vil bare definere mennesker inn i to kjønn. Det er ikke vi enige i, sier Seljestad.
Bakkevold forteller at hun selv også har hørt negative kommentarer fra forbipasserende når hun har stått ved installasjonen.
– Noen spør hvorfor vi absolutt måtte lage denne regnbuen, eller å snakke om dette. De tror vi er ute etter å provosere, men det er vi ikke.
Men initiativtakerne påpeker at de aller fleste tilbakemeldingene de har fått på installasjonen er positive. Og til tross for gjentatte runder med hærverk er de ikke ute etter å ta enkeltpersonene som står bak, men har valgt å møte fordommer med kjærlighet.
Støtte fra Cultiva
Ideen om å lage regnbue-installasjonen startet med Cultivas ekstraordinære koronasatsing på prosjekter med fokus på mangfold og ytringsfrihet, med en vektlegging på skeive prosjekter. Stiftelsen Cultiva som ble opprettet av Kristiansand kommune i 2000 for å sikre arbeidsplasser og gode levekår ved å støtte kunst, kultur og kreativitet, har siden opprettelsen investert ca. 360 millioner kroner i ulike prosjekter i byen.
– Regnbuen er det mest kjente symbolet for lhbt+bevegelsen, og da ble det naturlig for oss å velge dette symbolet som vi ønsket å fylle byrommet med. Kristiansand skal være en by for alle, sier Seljestad.
Bakkevold har tidligere brukt regnbuen i en paste-up av Jesus utenfor Kristiansand Domkirke og ville ta ideen sin videre. Kunstnerne fikk 100.000 kroner i støtte fra Cultiva til å konstruere buen og til en performance under den offisielle avdukingen av installasjonen med byens egne dragdronninger Paracetia Ibuprophenia og Queen Bambia, alias Lars Benjamin Nikolaisen og Markus-Lauritz Dyrseth.
Et annet mål for kunstnerne var at bilder av installasjonen skulle spre seg på internett, og det har den uten tvil gjort. Søker man på Kristiansand i sosiale medier, dukker det det opp mange selfier ved regnbuen med hashtaggen Regnbuebyenkristiansand.
– De første dagene var det kø ved buen for å ta bilde. Det er veldig gøy, forteller Bakkevold.
Spleis for å dekke hærverket
Å reparere regnbuen etter all vandaliseringen har kostet.
– Det har kostet rundt tusen kroner å fikse buen hver gang, og hittil har vi tatt det fra egen lomme forteller Bakkevold.
Men nå har de startet en innsamlingsaksjon på Spleis.no for få inn nok penger til å dekke materiell. I løpet av fire dager kom det inn 15.000 kroner. Målet er 20.000. I tillegg har Byggmakker sponset dem med materiell.
– Innsamlingsaksjonen viser at det er mange som står med oss. Vi vil møte hat og fordommer med kjærlighet, sier Seljestad.
Overskuddet fra innsamlingen skal kunstnerne gi til Stiftelsen Stensveen - - trygg i eget uttrykk som er et lavterskeltilbud for alle som har utfordringer med sin kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk eller opplever kjønnsinkongruens/-dysfori.
Regnbue-installasjonen skal stå til slutten av august, og under Skeive Sørlandsdager fra 22. til 29. august.
– Etter dette håper vi å få solgt kunstverket slik at regnbuen kan fortsette å skinne, sier Bakkevold.
-
I hennes bøker er det lesbiske begjæret en mulighet
-
Tjuvholmen-siktede pågrepet igjen – skal ha utøvd ny vold mot tidligere ofre
-
Skeiv bygdefest på Riksscenen
-
Republikanerne vil nekte transkvinne å bruke Kongressens kvinnetoaletter
-
Arctic Pride : – Det har vært magisk
-
Baba bar flytter – igjen
-
Tiltale: Sønn ble banket opp av faren etter å ha stått fram som homofil
-
RuPaul’s Drag Race tilbake til Oslo
-
Sigur Rós-vokalist stiller ut i Kristiansand
-
Eurovision-finale trues av folkeavstemning