Kritisk for homoforkjemper

Publisert

Showan Shattak, initiativtakeren til den svenske foreningen Fotbollssupportrar mot homofobi, ble knivstukket av nynazister i Malmö i helga. 21. mars skulle han vært i Bergen for å snakke om homofobi og suppporterkultur. Overfallet på Showan Shattak og fem andre personer skjedde natt til søndag etter 8. mars-markeringen. Showan Shattak er aktiv i miljøet rundt fotballklubben Malmö FF og har vært med på å starte den svenske foreningen Fotbollssupportrar mot homofobi. Foreningen ble startet av supportere fra syv svenske fotballklubber, og det første banneret med «Fotboll mot homofobi» dukket opp i forbindelse med kampen mellom IF Elfsborg og Malmö FF 28. oktober 2013 i Borås. Siden da har budskapet spedt seg rundt om i Sverige, og stadig flere supportergrupperinger har sluttet seg til. Showan Shattak ble operert mandag men ligger fortsatt hardt skadet på sykehus etter overfallet. Foreningen Fotbollssupportrar mot homofobi er i sjokk over hendelsen og skriver på sin hjemmeside:«Av respekt går virksomheten i dvale en stund. En av våre initiativtakere og ildsjeler ble natt til søndag overfalt av nazister. Han befinner seg på sykehus. Tilstanden er stabil, men fortsatt kritisk. Akkurat nå vet ikke hvordan vi skal fortsette. Vi vet ikke hva neste steg er. Vi vet bare at volden er virkelig og nær, og at kampen må fortsette uansett.» Redaktør av brannfanzinen Den 12. mann, Gjert Moldestad, har gjennom sitt arbeid mot homofobi i norsk fotball møtt Showan Shattak og kjenner til innsatsen foreningen Fotbollssupportrar mot homofobi har gjort i Sverige.– Da jeg så hva Fotbollssupportrar mot homofobi klarte å få på plass i Sverige og hvor stor kampanjen ble, så tenkte jeg at vi må få til noe liknende i Norge, sier Moldestad til Blikk Nett.

Lever i en boble

Shattak er frontfiguren i kampen mot homofobi i svensk fotball, mens Moldestad har blitt Norges supporterstemme mot homohets.– Derfor er det flott å se liknende initiativ i andre land og det er på samme tid inspirerende, sier Moldestad og forteller at det handler om en felles kamp. – Budskapet er at tribunen skal være for alle, noe som Norsk Supporterallianse (NSA), som er interesseorganisasjonen for supporterklubbene til norske fotballag, også stiller seg bak. NSA har for eksempel hatt seminar hvor temaet var «Er tribunen kun for hvite heterofile menn?» Det er en oppfatning mange har av fotballtribunen, sier Moldestad og utdyper,– Tribunen skal være åpen for skeive, kvinner, ulike kulturer og folk flest. Nazioverfallet på Showan Shattak og de fem andre var målrettet, og Moldestad er bekymret for utviklingen i Sverige.– Jeg fikk en melding av en bekjent etter at overfallet ble kjent, og han skrev «Sveriges Gjert er knivstukket». Da kjente jeg det i kroppen. Selv har jeg ikke møtt mye motstand mot arbeidet jeg gjør mot homofobi. Men så skal det også sies at vi ikke har like hardt høyreekstremt miljø i Norge som de har i Sverige. Vi lever nok i en boble her til lands og kanskje vi er naive. Vi må tørre å spørre oss om noe slikt kan skje her hjemme, sier Moldestad.

Invitert til Bergen

Showan Shattak skal etter planen besøke Bergen 21. mars for å delta på foredraget Fotballsupportere mot homofobi arrangert av Bergen Offentlige Bibliotek. Shattak er invitert for å snakke om den svenske supporterscenen, sin egen supporterklubb Supras Malmø og hvordan de arbeider for et mer inkluderende miljø. Den tidigere eliteseriespilleren Mats-Ola Borglund er også invitert for å snakke livet som homo i fotballssverige. Etter hendelsen i Malmö vil ikke arrangementet gå som planlagt.– Det er jo relativt ferske hendelser dette, så vi har ikke fått tenkt oss så godt om enda. Så vidt jeg skjønner er Showan Shattaks tilstand fortsatt kritisk, så arrangementet kan dermed ikke gå som planlagt, sier arrangør Kristoffer Jul-Larsen til Blikk Nett. Han legger til at det nå er desto viktigere å følge opp temaet.– Biblioteket har ikke vært i kontakt med Fotbollssupportrar mot homofobi enda, men vi vil forsøke så godt vi klarer å få på plass et alternativt arrangement, sannsynligvis på et senere tidspunkt. Det er en forferdelig hendelse og et angrep på alle som arbeider for åpenhet og toleranse, avslutter Jul-Larsen.