Advarer mot Erna og Siv

Publisert

Er du i tvil om hva du skal velge? Få med deg Johnny Johnsons valgtips på forestillingen A Dance Tribute to Margaret Thatcher på Dramatikkens hus 6. september. Performancekunstner, skuespiller og dramatiker Kate Pendry synes det er ergerlig at hun ikke får gå til valgurnene i Norge 9. september. I en totimers monolog lar hun derfor sitt alter ego Johnny Johnson få utløp for sine politiske synspunkter. For engelske Pendry skiller ikke mellom kunst og politikk.

Kan ødelegge mye

– Det som skjer i Norge i dag, ligner mye på England i 1979, da Margaret Thatcher overtok som statsminister, hevder Pendry, som vokste opp i en arbeiderklassefamilie i Thatchers England. Pendry tror et blått-blått alternativ kan ødelegge mye på fire år i regjering. 

Fortsatt sprengkraft

Figuren Johnny Johnson har begeistret og forarget publikum siden 2004. Pendry mener det fortsatt er mye sprengkraft i at en kvinne spiller en mann.– Mange menn spiller kvinner på scenen. Men at en kvinnelig skuespiller inntar rollen som en ordentlig mannlig karakter, altså ikke en karikatur, det er nærmest utenkelig. Det handler om makt, sier Pendry.  

Grasiøs holdning

Kunstneren har fundert en del på hvorfor både menn og kvinner, homofil som hetero, synes Johnny er sexy. – Jeg tror det handler om holdning. Han bærer kroppen sin grasiøst, som ikke handler om kjønn, fastslår Pendry.­– Johnny har dessuten et fast blikk, som han holder så lenge at folk rødmer. Bare se på deg!