Against Me! til Oslo

Konsert på Rockefeller mandag 19. juni. Du kan vinne billetter.

Publisert

Against Me! legger turen til Europa etter en pågående turné i Nord-Amerika med artsfrendene i Green Day. Bandet kom i fjor med «Shape Shift With Me», som var deres sjuende studioalbum siden debuten i 2002. Deres folkrockpregede, melodiøse og energiske musikk har bred appell. «... fulle av energi og faenskap, spillegleden er der for fullt, og de så ut som om de koser seg med det de gjør. Det smitter over på publikum, og bidro til at de aller fleste hadde en flott kveld på Rockefeller i går,» skrev Musikknyheter etter konserten i 2015.

«Shape Shift With Me» var oppfølgeren til milepælen «Transgender Dysphoria Blues», et album som fikk kjempekritikker verden over – men også stor oppmerksomhet som første utgivelse etter at frontfigur Tom Gabel tok navnet Laura Jane Grace. «Åpningssporet og tittelkuttet harver av gårde i god folkpunk-ånd med store akkorder, hektiske trommer og en hypertent Laura Jane i front. «True Trans Soul Rebel» og «Drinking With the Jocks» blottlegger den vanskelige prosessen Grace har vært gjennom med briljant, frådende rock som sluttresultat,» skrev Dagbladet og kastet en femmer på terningen.

Laura Jane Grace har også gjort suksess med sin egen dokumentarserie True Trans hvor hun forteller historien sin. Med i serien er også en rekke møter med fans og andre trans ikoner, blant andre Buck Angel som besøkte Oslo og Skeive Filmer i 2013.

Trans rebellene

Christine Marie Jentoft og Laura Jane Grace. Foto: Reidar Engesbak.
Christine Marie Jentoft og Laura Jane Grace. Foto: Reidar Engesbak.

Sist Against Me! besøkte Oslo var 10. april 2015, samme dag  som Helsedirektoratets ekspertgruppe la frem sin anbefaling til regjeringen om å fjerne kravet om sterilisering for å endre juridisk kjønn. Blikk møtte Laura Jane Grace sammen med Christine Marie Jentoft, transaktivist og blogger for ComingOutChristine, en av landets mest leste blogger. De er begge transaktivister og småbarnsforeldre, og deler derfor en god del erfaringer og utfordringer.

Blikk:

Det er en glede å presentere dere for hverandre. Hvor lenge har du vært fan av Against Me! Christine?

Christine:

Siden før jeg kom ut som trans. Og så elsker jeg det faktum at Laura Jane Grace er trans forelder. For det er jeg også.

Laura Jane Grace. Foto: Reidar Engesbak.
Laura Jane Grace. Foto: Reidar Engesbak.

Laura Jane:

Awesome! Hvor gammel er barnet ditt?

Christine:

Hun er snart 4 år.

Laura Jane:

Datteren min er 5 år gammel, så de er jevngamle. Det er en morsom alder ikke sant?

Christine:

Vel, det varierer. Neida, hun er kul. Akkurat nå begynner hun å finne ut hvem hun er. Det er spennende.

Blikk:

Tar du datteren din med på turné Laura Jane?

Laura Jane:

Det kommer an på. Hun går på en Montessori-skole, og de er fleksible. Hvis jeg er på turné på sommeren pleier jeg å ha henne med.

Blikk:

Hvordan forholder hun seg til deg som rockestjerne?

Laura Jane:

Det har alltid vært slik siden hun ble født. Når hun er med på konserter så går hun rundt som om hun eier stedet, og som om alt hender på grunn av henne. Du kan jo selv tenke tilbake til da du var ung og hvordan livet til foreldrene dine virket større en livet selv. Jeg håper hun husker dette når hun blir eldre – at hun var med på turné og fikk være med backstage på konserter.

En samlet bevegelse

Blikk:

Against Me! spiller konsert i Oslo på en merkedag for trans personer i Norge. Hva synes du om det?

Laura Jane:

Det er gode nyheter. Transrettigheter står sist i køen over alt i verden, så også i USA. Da jeg kom ut som trans bodde jeg i Florida og der må man gjennom en lag periode med terapi for å få tilgang til hormoner, men selv etter terapi kan man få avslag. Da jeg flyttet til Chicago i 2013 ble det straks mye lettere. Der kunne jeg bare gå til legen og si at jeg ønsket hormonbehandling, og så fikk jeg det.

Christine:

Er det like lett å bytte juridisk kjønn?

Laura Jane:

Nei, det kommer helt an på hvilken stat du ble født i. Selv er jeg født i delstaten Georgia, som ikke er progressiv i det hele tatt – noe som straks gjør det vanskeligere. I tillegg er det et spørsmål om helseforsikring og om den dekker behandling.

Blikk:

Som trans føler du deg som en del av lhbt-miljøet?

Grace:

Så absolutt. I USA står vi samlet som én bevegelse, til tross for at T’en ofte kan bli glemt eller er usynlig. Men det kan være frustrerende å tilhøre lhbt-miljøet fordi mange ikke forstår forskjellen mellom seksuell identitet og kjønnsidentitet.

Trans revolusjonen

Både gjennom bandet Against Me! og nettserien True Trans har Laura Jane Grace fått en posisjon som ikon og rollemodell for unge, alternative trans personer.

Christine:

Jeg synes det er viktig å ha flere inspirasjonskilder og rollemodeller. Vi har Laverne Cox fra Orange is the New Black, som er mer glamorøs og mainstream. Du representerer det alternative, noe som er viktig for mange av oss.

Laura Jane:

Jeg har ingen ambisjon om å passe inn i samfunnets normer og har aldri hatt det. Når jeg kom ut som trans, så var ikke det et farvel til punken heller. Alt henger sammen med alt.

Blikk:

Har det, som enkelte påstår, vært en trans revolusjon innen populærkultur de siste årene?

Laura Jane:

Ja, hvis man ser på tv-serier som Orange is the New Black og Transparent, så har det vært en liten revolusjon. I USA har det ført til at trans har blitt mer synlig. Stemmer det for Norge også?

Christine:

Absolutt. Vi har flere transpersoner som gjør seg bemerket i samfunnsdebatter og det var vært en rekke tv-programmer, dokumentarfilmer og radioprogram om trans. Jeg har deltatt i Skeiv Ungdoms dokumentar Se Oss! og TV2 viste serien Født i feil kropp.

Skeptiske feminister

TV 2-serien Født i feil kropp ble tatt i mot med jubel, men også knurring fra deler av transmiljøt.

Christine:

Det er fordi tv-serien forholdt seg til to-kjønnsmodellen og strenge kjønnsroller.

Laura Jane:

Jeg liker ikke det bildet som skapes av trans kvinner. Det at man skal passe inn i de tradisjonelle og stereotype kjønnsrollene. Drit i hva samfunnet forventer av deg som kvinne.

Christine:

Det er noe som hører hjemme på 50-tallet, og det var galt den gang også.

Blikk:

Apropos tokjønnsmodellen: det finnes også feminister som er skeptiske til transpersoner. Hvorfor det?

Laura Jane:

Det er et hett tema i USA.

Christine:

Her i Norge også, og det er et stort problem at enkelte feminister ikke anerkjenner transkvinner. Jeg kan for eksempel ikke stemme på paroler på 8. marsmøter, men en transmann kan fordi han er født kvinne. Det er absurd at jeg som kvinne ikke kan delta aktivt i slike kvinneforum.

Laura Jane:

Da kan man spørre seg hva slags feminisme det er de fronter og hvem den er til for.

Sterke møter

Blikk:

Det kan gå hardt for seg i transaktivist miljøet også. Aktivister som Laverne Cox og Buck Angel har fått kritikk fra transaktivister som mener de ikke er gode representanter for miljøet. Har dere merket noe til det?

Laura Jane:

Selv har jeg ikke blitt utsatt for den type kritikk, men jeg vet at det foregår. Når jeg gir intervjuer er jeg alltid nøye på å si at jeg snakker på vegne av meg selv og på bakgrunn av egne erfaringer. Jeg ser på intervjuer som et verktøy jeg kan bruke til å få ut informasjon til folk, og forhåpentligvis er det noen som lærer noe.

Blikk:

Du tar deg alltid god tid til å møte fans som vil snakke om trans temaer. Hvorfor det?

Laura Jane:

Ærlig talt så er slike møter som dette, hvor jeg får møte Christine, en del av min egen transisjon. Jeg reiser utrolig mye med Against Me! og det byr på utfordringer, som at jeg ikke vet hvor jeg er om tre uker eller om jeg har nok legemidler med meg. Slike ting gjør transisjonen min vanskelig. Det er lettere å få tak i dop enn legemidler, haha. Det er noe dritt. Men tilbake til spørsmålet ditt. Slike møter som dette har en mening og betyr noe for meg.

Blikk:

Hvordan føles det å stå på en scene å høre salen synge med på «True Trans Soul Rebell»?

Laura Jane:

Det er sterkt. Å høre en hel sal full av folk, hvorav de fleste er cis personer, synge låta er surrealistisk.

Christine:

Vi er mange som kommer til å synge med på konserten i kveld.

KONKURRANSE

Vinn billetter til deg og en venn til konserten mandag 19. juni på Rockefeller.

Spørsmål: Hva heter selvbiografien til Laura Jane Grace, som kom i november 2016?

Svaret mailer du til: [email protected]

NB! Skriv Against Me! i emnefeltet og legg ved navn og telefonnummer. Svarfrist 1. juni

Against Me! mandag 19. juni, Rockefeller, Mariboes gate, Oslo.