Amandaprisvinner på Ringen

Publisert

– Homo-hetero-problematikken er sentral når jeg lager film, sier manusforfatter og regissør, Magnus Mork. Filmen, som varer i 29 minutter, handler om Knut som er en middelealdrende homofil mann på jakt etter kjærligheten. Han møter Mirza, en ulovlig innvandrer på jakt etter all hjelp han kan få. «Samaritanen» er en film som berører grensene mellom å ta vare på og å utnytte, å bruke eller å bli brukt. – Jeg har lenge jobbet med temaene lengsel og grenseoverskridelser, og i filmen «Samaritanen» står både illegal innvandring og homo-hetero-problematikken sentralt. Hovedpersonen er ensom og homo og har behov for kjærlighet. Samtidlig trenger den illegale innvandreren oppholdstillatelse, sier Magnus Mork til Blikk nett. Magnus Mork (32) er selv homofil og er utdannet ved Filmhögskolan i Göteborg. Han har tidligere laget kortfilmen «Kompisar». Både den og «Samaritanen» handler om maktforhold i møte mellom mennesker. Mennesker i ulike sosiale posisjoner og med ulike behov. De møtes i situasjoner der status, alder og seksualitet påvirker relasjonene.

Prisdryss

Med «Samaritanen» vant Magnus Mork nylig Amandaprisen for beste kortfilm på filmfestivalen i Haugesund og ble også beste kortfilm på OutFest i Los Angeles. I tillegg vant han Dramatikerforbundets pris Timeglasset på Kortfilmfestivalen i Grimstad. I Grimstad sa juryen følgende om vinnerfilmen. «Filmen er bevegende, vond og morsom og har glitrende og enkle dialogsekvenser der talemåter og feil viser frem karakterene like mye som replikkene. Resultatet er en film som makter å være et intimt kammerspill og samtidig en samfunnskommentar».

– Hva betyr det for deg å vinne disse prisene?

– Å få prisene er en fin bekreftelse. Filmen blir vist og sett på forskjellige arenaer. De gir muligheten til å raskt komme i gang med nye prosjekter. Jeg lager filmer om temaer som opptar meg, og jeg brenner for å få lage film om det jeg har på hjertet. Nå skriver jeg på en langfilm, og det blir spennende, sier Mork. Filmen vises på Ringen kino i Oslo resten av måneden, og den settes også opp under festivalen Skeive filmer torsdag 30. september.