Androgyn modell på catwalken

– Jeg vil heller kalle meg androgyn modell framfor kvinnelig eller mannlig modell.

Publisert

Modellen Emilia Damholt går visning for både herre- og kvinneklær. 19-åringen fra Kongsberg håper å bryte grenser når hun går visninger på Skanistan Oslo Fashion Week i helgen.

Lørdag 4. november er Emilia Damholt booket som modell på Skanistan Oslo Fashion Week. Moteshowet er et samarbeid mellom skandinavisk og asiatisk motebransje, og er ment å bygge samarbeid og identitet over grensene.

Damholt er en av få modeller som kom gjennom nåløyet for aktuelle modeller til visningen, og er den eneste som skal vise både herre- og kvinnemote. Designerne er i hovedsak fra Sør-Asia.

– Jeg synes dette er veldig flott. Dette showet er antagelig det største jeg kommer til å oppleve i karrieren min det neste året. Hvis jeg kan bidra til å skape aksept for andre måter å være på, blir jeg glad, sier Damholt.

Ikke bare seksualitet

Emilia Damholt, som er 183 cm høy, har mørk stemme og androgyne trekk, forteller at hun har fått kommentarer på at hun ikke passer inn i en klar kjønnsgruppe. Det vil hun snu til noe positivt.

– Jeg synes at flytende kjønnsuttrykk er fint, og kan se ordentlig bra ut. Hvis dette kan bryte stereotypier og få folk til å tenke nytt rundt mote og kjønn i Norge, tror jeg det er bra. Det er et driv jeg har, sier hun og vil at folk skal forstå hva det å være androgyn innebærer.

– Heterofolk tenker gjerne bare på androgyn som seksualitet, men det er feil. Androgyn handler ikke om det i det hele tatt. Vi er ikke så uvanlige som man skal ha det til.

Hun tenker seg litt om før hun fortsetter.

– Bare se på Freddy Mercury. Alle vet at han var skeiv. Men han hadde ikke trengt å være det. Om han så hadde vært heterofil, kunne han likevel ha kjørt den androgyne stilen sin. Stilen hans er hans, til tross for legningen. Jeg synes det er viktig å skape forståelse for det.

Spiller på forskjellene

Til tross for at Damholt selv ikke er så opptatt av mote og trender, så liker hun å blande uttrykk. Både innen kjønn og over landegrensene. Hun er norsk med asiatiske røtter, og fascineres av kombinasjonene. Å være androgyn er et annet element i kombinasjonen.

– Selv om androgyne modeller er vanlig i utlandet, reagerer folk med overraskelse her til lands. Jeg liker å spille på tvedydighet, og vil heller kalle meg androgyn modell framfor kvinnelig eller mannlig modell.

Som modell kan hun leke med kjønnsuttrykk.

– På samme måte som jeg spiller på at jeg er både norsk og thailandsk, så liker jeg å spille på kjønn. Folk ser meg og tenker at jeg er en jente, helt til jeg åpner munnen. Stemmen min får folk til å stusse, siden den er så mørk. Det har tatt meg mange år å bli komfortabel med det androgyne uttrykket jeg har, og nå bruker jeg det mer til min fordel.

Hun mener androgyn stil fortsatt er såpass uvanlig i motebransjen og at hun derfor framstår som unik.

– Men jeg håper jo folk kan se at det eksisterer forskjellige kjønnsidentiteter og uttrykk, ikke bare mann eller kvinne. Hvorfor må man plasseres i én bås?

Les mer om Scanistan Fashion Week Oslo

Powered by Labrador CMS