Årets Skeive Film er klar

Publisert

Maria Askedals kortfilm «Den rette gaven» vil bære tittelen «Årets Skeive Film» Under filmfestivalen Skeive Filmer i september. Juryen i Skeive Filmer har valgt ut kortfilmen «Den rette gaven» til «Årets Skeive Film» under Skeive Filmers 20-års jubileum i september. - Filmen ble valgt fordi det var det beste manuset med en historie vi føler rekker ut til mange. Dette er en morsom kortfilm som setter fingeren på hvordan den forståelsesfulle familen kan ta helt feil, sier juryleder Heidi Arnesen i Skeive Filmer. Maria Askedal har skrevet manuset og er regissør for kortfilmen som også vant Skeive Filmers kortfilmkonkurranse for beste kortfilmmanus i mars og fikk et stipend på 50 000 kroner fra Skeive Filmer og Homofilmfondet. – Det er ved hjelp av dette stipendet at vi i det hele tatt kunne lage filmen og få vise den for et publikum. At den i tillegg vil bære tittelen «Årets Skeive Film» er jeg veldig stolt over, sier regissør Maria Askedal (29). Forrige uke ble innspillingen av filmen avsluttet. Til tross for et stipend på 50 000 trengs det ifølge Askedal en god porsjon idealisme for å produsere en film med et såpass lite budsjett. Feil Film står som produsent på filmen, mens Storyline Studios har vært behjelpelige med en god pris på utstyrspakke. - Man lager ikke kortfilm fordi man vil bli rik, men fordi man har noe å fortelle. Samtidig ønsker jeg at film skal underholde. Jeg lager ikke kunstfilm der to nitriste personer synser i hjel en videoinstallasjon som ser ut som den er laget på 10 min. Film er for meg først og fremst underholdning. Smart underholdning med en kledelig visuell ramme. Og det har jeg fått veldig god hjelp til å klare med dette prosjektet, både fra skuespillere og medarbeidere i produksjonen.

- Vil ikke fremstille homofile som ofre

Den sju minutter lange filmen handler om et bursdagsselskap som tar en overraskende vending. Foreldrene Anette og Lennart tror at deres eldste sønn, Kristian, er homo, men tørr ikke å konfrontere han direkte og prøver i stedet å få han ut av skapet uten selv å måtte spørre han. - Det er en film om stereotype oppfatninger. For meg er det viktig å få frem at foreldrene er velmenende mennesker som vil sin sønn sitt beste. I tillegg er det interessant med mennesker som tror alle homofile ser like ut og har samme interesser. Heldigvis er vi mennesker mer komplekse enn som så, sier Askedal. Askedal jobber for tiden som regissør i «Trekant», NRKs nye sexprogram for unge og har produsert flere kortfilmer. «Den rette gaven» er imidlertid det første filmprosjektet hennes med skeiv vinkling. - For meg er dette først og fremst en god historie, det er litt tilfeldig at den er skeiv også. Men for all del, det er viktig at det lages skeive filmer i Norge, homofile er helt klart underrepresentert i film. Det viktige for meg er å ikke fremstille homofile som ofre, slik jeg føler det har blitt gjort så mange ganger før.

Hva kan publikum forvente av filmen?

- Det er ikke en fasit på hva jeg ønsker publikum skal føle eller tenke om filmen. Det er rom for flere tolkninger! Men, jeg håper de vil være underholdt gjennom hele filmen! Og kanskje tenke over egne fordommer, sier Askedal til Blikk Nett.   Kortfilmen «Den rette gaven» har premiere under Skeive Filmer som går av stabelen 24.september-1.oktober. For mer info og program se skeivefilmer.no