Blikk Nett møter Trixie Mattel

– Jeg elsker det faktum at kvinner digger drag og at de synes drag er inspirerende.

Publisert

Blikk Nett møter en blid, men sliten og jetlagged Brian Firkus i Oslo sentrum en tidlig torsdag ettermiddag. «Hvem?» spør du kanskje nå. Firkus er selvsagt mer kjent som sitt alter ego, dragartisten Trixie Mattel. Sånn, da var det oppklart.

Trixie Mattel er i Oslo for to show på Teaterkjeller’n fredag 7. april, men akkurat nå er  hjernen bak dragdronningen, Brian Firkus bekymret for hvor i all verden flyselskapet har sendt gitaren hans.

– Jeg er ikke bare en drag queen. Jeg er en forundringspakke bestående av standupkomiker, musiker, sanger og skuespiller, sier han og gyver løs på vegetarmiddagen servitøren nettopp har plassert på bordet.

– Det tok mange år før jeg klarte å spleise alle de elementene sammen til én person. Jeg følte at det ikke kunne kombineres. Men når jeg først klarte å knekke koden, så var det helt perfekt, kvitrer han.

– Men faen, den gitaren må komme til rette før showet i morgen, sier han strengt.

Brian Firkus. Foto: Reidar Engesbak.
Brian Firkus. Foto: Reidar Engesbak.

Fra Milwaukee til Los Angeles

Brian Firkus startet med drag som 19-åring i en oppsetting av Rocky Horror Show. Dragnavnet Trixie Mattel er en kombinasjon av barndomstraumer og en forkjærlighet for Barbiedukker og Mattel-leker.

– Stefaren min kalte meg alltid «Trixie» når han mente jeg var for feminin eller når jeg lekte med «jenteleker». Jeg elsket dukker og alt som var «jentete». Å bruke «Trixie» som dragnavn handler om å snu noe kjipt til noe positivt, sier han til Blikk Nett.

Brian Firkus vokste i Milwaukee, Wisconsin, USA og han er halvt amerikansk urbefolkning og tilhører folkegruppen Ojibwe.

Trixie Mattel. Foto: Max Thomsen.
Trixie Mattel. Foto: Max Thomsen.

– Milwaukee er ikke verdens navle og ikke et blivende sted for en som meg, sier han og forteller at Los Angeles er hjembyen hans nå.

Inn og ut av Drag Race

I sesong syv av RuPaul’s Drag Race røk Trixie Mattel ut i episode fire – til fansen bestyrtelse. Mattel ble hentet tilbake til konkurransen i episode åtte, men røk ut igjen i episode 10.

Firkus knyttet et tett vennskapsbånd med Drag Race-kollega Katya og etter Drag Race startet de YouTube-serien «UNHhhh» sammen, med suksess. Trixie Mattel har også hatt en gjesterolle i den amerikanske tv-serien American Horror Story, hvor hun dukket opp i finaleepisoden av sesong 6.

– RuPaul’s Drag Race har vært et springbrett for karrieren min. Jeg har fartet over hele verden og får drive med det jeg elsker: stå på scenen, sier han og nikker bestemt på hodet når Blikk Nett spør om han blir sliten.

– Absolutt. Det er sjelden jeg får oppleve byene jeg opptrer i. Sist jeg var i Skottland var jeg der i 19 timer, inkludert tiden på scenen. Ikke spør meg hvilken by eller om jeg likte meg i Skottland. Jeg aner ikke, sier Brian Firkus.

Trixie Mattel.
Trixie Mattel.

Selfie-generasjonen

Han ser på seg selv som skuespiller, mer enn en dragdronning. Drag er uttrykket, mens verktøyet er musikk, stemme og skuespill.

– Men det er en rar greie med drag nå for tiden. Publikum som går og ser favorittartisten eller favorittbandet sitt på konsert er fornøyd når konserten er over. Det er ikke Drag Race-fansen. De vil gjerne feste med deg og bruke timer på å ta selfies, sier han og sukker.

– En del av fansen er mer opptatt av «meet & greet» og selfies enn selve showet. Det er et tegn i tiden – og det er ikke et spesielt positivt tegn. Jeg gjør «meet & greet» jeg også, men når jeg er ferdig på scenen, så er jeg  f e r d i g! Jeg er avhengig av søvn og et godt måltid for å kunne levere varene. Jeg elsker å drikke alkohol også, men det er en luksus jeg ikke kan tillate meg når jeg jobber.

Drøy humor

Da Firkus startet karrieren som dragartist ble han møtt med skepsis. Det var ikke mange «dronninger» som delte hans estetiske sans for sminke, eller humor for den saks skyld.

– Jeg måtte slite lenge for å bli tatt seriøst. Men jeg holdt ut og nå kan jeg høste godene, sier han og gir Blikk Nett en innføring i Trixie Mattel og hennes bestanddeler.

– Trixie Mattel er hvit – og jeg mener HVIT. Hun er plastikk og så langt unna hva en kvinne er. Og det er greia. Jeg er ikke hvit og jeg er ikke kvinne. Og som Trixie Mattel kan jeg slå meg løs med humoren min, som er drøy!

Elsker bio queens

De første årene på dragscenen besto publikum hovedsakelig av homser. Men nå som Drag Race er ikke i sin niende sesong har drag som kunstform tiltrukket seg et stort kvinnelig publikum – og mange av dem er lesbiske.

– Jeg elsker det faktum at kvinner digger drag og at de synes det er inspirerende å se dragartister, sier han og blir ekstra entusiastisk Blikk Nett styrer samtalen inn på en relativt nytt fenomen: «bio queens.»

«Bio queens», «faux queen» eller «female queen» er alle begreper som brukes om kvinner som tar i bruk uttrykk man vanligvis forbinder med dragdronninger.

– Bio queens er fantastiske! Jeg kjenner flere bio queens og de er så rå, flinke og de har helt amaaaaazing sminke, sier han og henter fram telefonen for å vise oss sine favoritter på Instagram.

Flau amerikaner

Samtalen tar en sving innom USA og situasjonen etter at Donald Trump ble valgt som president.

– Ååååh, jeg er så flau, stønner Brian Firkus.

– Det er seriøst flaut å reise til Europa nå etter at Trump ble president. Dere må jo tro at vi er helt blåst i hodet, sier han og blir rød i toppen når Blikk Nett spør hva han synes om fenomener som «Twinks for Trump» …

– Altså, «Twinks for Trump» er så absurd. Det er unge, hvite cis-homser som ikke vet sitt eget beste. Jeg unnskylder ikke rasismen deres, men det er samtidig viktig å huske på at ingen er født rasist – det er tillært. Denne gjengen trenger en oppvåkning. Hele lhbt-miljøet trenger en oppvåkning. Det er så utrolig mye rasisme i miljøet.

Trixie Mattel svarer fansen

Blikk Nett har tatt med noen spørsmål fra fansen og Brian Firkus svarer villig vekk.

1. How much time does it take you, to get a taxi in the street?

I drag? Det tar ikke lang tid. Jeg elsker å bestille Uber. Når jeg går ut av bilen pleier jeg å åpne bakdøra og si til sjåføren: «Be careful. There’s a lot of weirdos out there.»

2. What does «less is more» mean to you?

Vanskelige valg! Jeg elsker alle vitsene jeg har skrevet. De er barna mine. Jeg hater å måtte utelate noen av dem. Showet jeg gjør i morgen var opprinnelig 50 minutter langt. Med alle vitsene nærmer det seg 1 time og 40 minutter. Jeg har ikke hjerte til å kutte noen ting.

3. Do you use Latisse (et produkt som skal gi lange og fyldige vipper)?

Nei! (ler) Jeg bruker Latrice. Latrice for drag queens.

4. What is the T today between Acid Betty and yourself?

Oh my God! Vi har et godt forhold. Vi turnerer sammen for tiden med showet «Haters Roast» hvor vi snakker dritt om hverandre. Acid Betty er ikke så god som meg, haha.

Vil du høre en «read» jeg hadde til Betty? (vi svarer selvsagt ja!)

«Girl, if you’re gonna bomb this hard you might as well change your drag name to ISIS!»

5. Did you watch Contact yet? Would you now, Jodie Foster this kind of behavior?

– Jeg har ikke sett «Contact» ennå nei. Alle sier det er en bra film. Men Katya sier at «Arrival» er bedre.

Nytt album

Før Blikk Nett forlater Brian Firkus passer han på å gi fansen en viktig Trixie Mattel oppdatering.

– Det nye albumet mitt, «Two Birds» lanseres 2. mai på iTunes og inneholder kommende klassikere som «Mama Don't Make Me Put On That Dress Again,» «Make Up Your Mind» og «Seen My Man.»

OMG!! It’s Trixie Mattel på Teaterkjeller’n, fredag 7. april, kl. 18 (med aldersgrense 18 år) og kl. 21 (med aldersgrense 20 år). Akersgata 38, Oslo.

Mer info: OMG!! It’s Trixie Mattel