Christeene til Blå

Christeene Vale er en queer-kraft av de sjeldne, pakket inn i et uttrykk som framkaller ekstase og hysteri hos noen, og kvalme og sinne hos andre. Lørdag 3. august returnerer hun til Oslo og har konsert på Blå.

Publisert

Christeene Vale er en queer-kraft av de sjeldne, pakket inn i et uttrykk som framkaller ekstase og hysteri hos noen, og kvalme og sinne hos andre. Lørdag 3. august returnerer hun til Oslo og har konsert på Blå.

Christeene besøkte Oslo og Parkteatret i september 2018 i forbindelse med Oslo Fusion International Film Festival. Nå har Christeene meldt sin ankomst til Blå i Oslo lørdag 3. August og i den anledning byr Blikk på intervjuet vi gjorde den gang med den kontroversielle og inspirerende kunstneren.

Christeene Vale er ikke en artist du presenterer for mor, med mindre hun er en speed-freak, og hun er absolutt ikke en framtidig gjest på «God morgen Norge». I et hav av glamorøse skeive stjerner og übermacho hip hop-artister er Christeene en sjelden fisk med låter om fisting, analsex og cruising.

Blikk får tak i henne i London der hun nå har base mens hun turnerer i Europa. For Christeene er det en energiinnsprøytning å komme seg bort fra USA.

– Ja, gjett om! Amerika er så jævla fucked nå! Det er forfriskende å komme til London og slippe all negativiteten.

Å reise rundt i Europa, samt spille på klubber som Berghain i Berlin, føles som en belønning etter mange år med små og stinkende garderober og klubbscener så små at Christeene og danserne hennes måtte bøye knærne.

– Jeg og gutta mine har jobbet hardt for dette. Det beste med å turnere er å møte nye mennesker og utvide familien min.

«Når verden er så fucked som den er nå, da skjønner folk hvor de må putte energien sin. Og det er i øyeblikket.»

Christeene

Christeene. Foto: Michael Sharkey.
Christeene. Foto: Michael Sharkey.

Finansiert av fansen

Debutsingelen «Fix My Dick» (2010) ble i løpet av kort tid en internettsensasjon og karrieren videre tok henne blant annet til prestisjefestivalen Edinburgh Festival Fringe i 2016 og på en rekke turneer i Europa. Debutplata «Waste Up, Kneez Down» ble finansiert av fansen via nettstedet Kickstarter. Christeene brukte samme metode på oppfølgeren «Basura».

Selv om Christeene er takknemlig for støtten fra fansen, er hun også kritisk til denne finansieringsmodellen.

– Jeg styrer det meste av karrieren min på egen hånd. Det er mye jobb å skaffe finansiering til innspilling av musikk og produksjon av musikkvideoer, så nå er jeg lei av penger. Penger er faen meg rota til alt ondt. Folk klarer knapt å overleve på de få kronene de har nå for tida. Hvorfor skal jeg da tigge penger av fansen?

– Fordi vi trenger deg og musikken din?

– Jo da, jeg forstår det og er takknemlig for å kunne ha en stemme og en plattform. Men som sagt, penger er noe dritt. Vi må tilbake til det som virkelig betyr noe. Selv gir jeg bort mesteparten av inntektene mine til organisasjoner som American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) og Black Lives Matter.

Gleden ved anus

Første smakebit fra albumet «Basura» kom for ett år siden med singelen og musikkvideoen «Butt Muscle». De som trodde Christeene hadde blitt mildere og rundere i kantene etter undergrunnssuksessen, ble nødt til ta seg en valium.

CHRISTEENE - BUTT MUSCLE from PJ Raval on Vimeo.

Christeene. Foto: Michael Sharkey.
Christeene. Foto: Michael Sharkey.

I musikkvideoen hadde hun fått med seg venner som designeren Rick Owens og regissør Matt Lambert, og målet var å diskutere seksualitet, sårbarhet og sensur. I den lekre videoen blir homoseksuelle menns anus, og gleden knyttet til anus, lagt under lupen – og resultatet var en knyttneve i trynet på all stigmatisering og fordommer rundt analsex.

– Vi må tørre å være sårbare. Ingen av oss har helt lik seksualitet, men vi har alle våre egne, rare og merkelige lyster, både i hodet og i kroppen, sier Christeene som bruker mye humor i videoen til låta «Butt Muscle.»

– Budskapet er at vi må ha det moro med sex. Drit i at det er skummelt. Drit i at det er sårt. Snu det på hodet og finn styrken i friheten du opplever når du slår deg løs.

«Ingen av oss har helt lik seksualitet, men vi har alle våre egne, rare og merkelige lyster, både i hodet og i kroppen.»

Christeene

Singelen «Aktion Toilet» har cruising som tema, en nesten en utdødd form for sexjakt i en tid med Grindr og Skruff.

– Før appene måtte du bruke teft for å finne noen å ha sex med. Offentlig toaletter var nesten magiske møtesteder og du måtte være målbevisst for å finne dem. Nå handler det bare om å taste på en mobil eller datamaskin.

CHRISTEENE "Aktion Toilet" from PJ Raval on Vimeo.

Magiske konserter

– Hva kan publikum vente seg?

– Ingenting! Ikke ha noen forventninger. Det er det beste, haha! Møt opp. Delta og bidra. Når verden er så fucked som den er nå, da skjønner folk hvor de må putte energien sin. Og det er i øyeblikket. Folk er lei av dritten i verden og på konsertene mine slippes frustrasjonene og sinnet løs – og det som skapes er magi!

Sammen i dritten

Veien til suksess har vært kronglete fra Christeene krøp ut av et crack-reir i Austin og skreik om cheeseburgere, til hun kunne skilte med debutplata «Waste Up, Kneez Down» i 2012. Bortsett fra å være Austins fremste «cum dump», som hun har tatovert på knokene sine, er hun en mitraljøse som spyr ut rap og skitne rytmer.

– Jeg tror du vet at du har vært en viktig og forfriskende stemme for de av oss i queer-miljøet som alltid har vært rare, kinky, utenfor og perverse. Skjønner du hvor stort det er for oss at du nå endelig kommer til Oslo?

– Hør her, jeg er som dere. Vi er alle disse tingene sammen. At noen blir inspirert nok til at de dukker opp på en konsert, er like stort for meg som det er for dere. Vi er i denne dritten sammen. Vi må finne styrke sammen. Og sammen skal vi ta vare på hverandre, sier Christeene med en blanding av omsorg og invitasjon i stemmen.

Christeene spiller på Blå i Oslo lørdag 3. august. Info: Christeene på Blå

Powered by Labrador CMS