Courtney Barnett til Oslo

Vårt nye queer idol, Courtney Barnett, spiller på Rockefeller mandag 5. november. Vinn billetter!

Publisert

Vårt nye queer idol, Courtney Barnett, spiller på Rockefeller mandag 5. november. Vinn billetter!

Courtney Barnett er kjent som en av de mest begavede låtskriverne av sin generasjon, og nå kommer hun til Oslo og Rockefeller.

Den Melbourne-baserte sangeren og låtskriveren Courtney Barnett ble først oppdaget i 2012 med EPen «I’ve Got a Friend Called Emily Ferris». Barnetts intime, drøye humor og garasje rock-inspirerte folk-pop stil fanget oppmerksomheten til det innflytelsesrike nettstedet Pitchfork. De omtalte låta «Avant Gardener» som en av de beste nye låtene i 2013. Låta var en morsom, sjarmerende og smart historie om å ende opp i en ambulanse etter et panikkanfall.

Courtney Barnett slapp debutalbumet «Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit» i 2015. Albumet ble en suksess og endte opp som nummer 4 i Australia. Hun ble senere nominert til «Best International Female Artist» under Brit Awards i 2016 og «Best New Artist» under Grammys.

Barnett fulgte opp sin anerkjente debut ved å samarbeide med Kurt Vile. Sammen ga de ut duettalbumet «Lotta Sea Lice» i 2017. I mai 2018 ga hun ut albumet «Tell Me How You Really Feel». Albumet tar opp både psykisk helse, politikk og aktivisme.

«Tell Me How You Really Feel» er fylt med politiske uttalelser og den overordnede følelsen er sinne. Courtney snakker ofte mot sexisme i musikkbransjen og i desember i fjor, skrev hun et åpent brev som ber om handling. Hun har ofte sunget om gapet mellom hvem hun er og hvem hun vil være. På «Tell M»e, utvides gapet, og de duellerende identitetene blir enda mindre tydelige. Barnett finner de få gode ordene for å beskrive det. «You don’t have to pretend you’re not scared/ Everyone else is just as terrified as you.»

Troll og homofobi

Barnett har et trøblete forhold til berømmelse og suksess – og alt det fører med seg. I låta «Nameless, Faceless» (2018) tar hun et oppgjør med internettroll.

«He said, ‘I could eat a bowl of alphabet soup and spit out better words than you.’ But you didn’t.» synger hun.

Like etter at hun slapp «Nameless, Faceless» rullet Apple ut en kampanje for å feire Australias nye ekteskapslov. Apple brukte Barnetts cover av INXS-låta «Neber Tear Us Apart». Kampanjevideoen fikk så massiv kritikk og negative kommentarer på YouTube at Apple måtte stenge kommentarfeltet.

«Det ble mye hmmm og eeeeh for min del. Jeg ble med på kampanjen fordi Apple er et stort og mainstream selskap som kunne dytte dette positive budskapet i trynet på folk. Men så ble de oversvømmet av homofobe kommentarer,» forteller Barnett i et intervju med The Guardian.

Courtney + Jen + Bubbles

Kjæresten til Barnett er Jen Cloher, som også er artist. De kaller hverandre «wife», men har enn så lenge ikke tatt i bruk Australias nye ekteskapslov. Men Barnett sier at de kommer til å gifte seg,

«Det vil være et bevis på kjærligheten vår,» sier hun til GQ.

Barnett og Cloher driver plateselskapet Milk! sammen og er foreldre til katten Bubbles, som også dekorerer Barnetts Fender Telecaster-gitar.

I et intervju med The Sydney Morning Herald i sommer ble Barnett spurt hvor hun plasserer seg på Kinsey-skalaen, hvor 0 er eksklusiv heteroseksuell og 6 er eksklusiv homoseksuell.

«6. Vel jeg heller mot 6. Jeg er ikke en soleklar sekser. Regelen jeg lever etter er å ta folk som de kommer. Det handler om kjemi, og ikke så mye om seksualitet eller kjønnsidentitet. Egentlig bryr jeg meg ikke så mye. Men blir jeg spurt, er svaret at jeg definitivt befinner meg i queer-kategorien.»

Konkurranse

Du kan vinne billetter til deg og en venn og se Courtney Barnett på Rockefeller mandag 5. november. Send en epost til [email protected] og du er med i trekningen.

NB! Husk å merke eposten «Courtney Barnett» og skriv navnet ditt og kontaktinfo i eposten.

Vinneren trekkes fredag 2. november.