Heezy Yang. Foto: Reidar Engesbak.

Dragaktivisten Heezy Yang besøker Oslo og MIR

Når Heezy Yang fra Seoul går på scenen i drag skifter han navn til Hurricane Kimchi. Lørdag 10. august besøker han MIR i Oslo med både dragshow og kunstutstilling.

Publisert Sist oppdatert

Heezy Yang

aka Hurricane Kimchi Live in Oslo, lørdag 10. august, kl. 19, MIR, Markveien 61. Kr. 100.

Info: Heezy Yang aka Hurricane Kimchi Live in Oslo

Når Heezy Yang fra Seoul går på scenen i drag skifter han navn til Hurricane Kimchi. Lørdag 10. august besøker han MIR i Oslo med både dragshow og kunstutstilling.

Sør-Korea, og spesielt hovedstaden Seoul, forbindes med spennende popkultur og banebrytende teknologi. Men det er også et konservativt samfunn hvor familieverdier står sterkt og hvor man ikke skal bryte normer.

Heezy Yang (29), født og oppvokst i Seoul, er en anerkjent kunstner, aktivist og dragartist som bruker ulike virkemidler i kunstuttrykket sitt, fra illustrasjoner til foto, tekst og performance. Han har vært en nøkkelperson i en rekke prideparader og arrangementer i Sør-Korea, både som artist og arrangør siden 2013. Som dragartist er han kjent som Hurricane Kimchi og som arrangør av Seoul Drag Parade siden 2018. I 2018 plasserte magasinet Forbes Heezy Yang på listen «30 under 30» i Asia i kategorien for kunstnere.

Hjemløs og skeiv

Blikk møter dragaktivisten i Slottsparken i Oslo i forkant av showet og utstillingen han skal ha på MIR lørdag 10. august. Han forteller at en av hjertesakene hans som aktivist er hjelpetiltak for skeive ungdommer som opplever å bli kastet ut hjemmefra av foreldrene fordi de er skeive eller bryter med kjønnsnormene.

Heezy valgte å gjøre en protestperformance i 2015 til støtte for disse ungdommene og for organisasjonen LGBTQ Youth Crisis Support Center DDing Dong.

– Det bor nesten 10 millioner mennesker i Seoul, men det finnes bare en organisasjon for lhbtqi-ungdommer, sier han og rister på hodet.

Fra performancen «Unjustifiable (Because I'm Gay)». Foto: heezyyang.com

– Sør-Korea er et konservativt samfunn hvor lhbtqi-personer ikke har mange muligheter hvor de kan uttrykke seg. Det er et problem også for «vanlige» mennesker, fordi i Sør-Korea et det ikke akseptert å være annerledes. Å påføre familien skam er uakseptabelt i vår kultur og det er ikke uvanlig at skeive blir utstøtt av familien.

Heezy fikk mye oppmerksomhet da han i performancen «Unjustifiable (Because I'm Gay)» satte seg til rette på en offentlig gate i Seoul.

– Jeg satt i en pappeske på gata – du vet slike kasser man plasserer hunder eller katter man ikke vil ha. Det er akkurat slik ungdommer som blir utstøtt av sin egen familie føler det, sier Heezy Yang til Blikk.

Heezy Yang. Foto: Reidar Engesbak.

Ut av skapet uten drama

Heezy har tilbragt noen uker i Norge allerede, for det meste i landlige omgivelser.

– Alt er annerledes enn hva jeg er vant til, både her i Oslo og i utkanten. Det er så grønt her, sier han og forteller at det nærmeste man i Seoul kommer blomstene vi sitter omringet av i Slottsparken er av plastikk.

Praten fortsetter og i motsetning til mange andre skeive ungdommer i Sør-Korea ble ikke Heezy kastet ut hjemmefra da han kom ut.

Heezy Yang som Hurricane Kimchi. Foto: heezyyang.com

– Moren min er lærer, mens faren min var filmkritiker og tilhørte et kunstmiljø. Derfor var det lettere for meg enn for mange andre som kommer fra mer tradisjonelle familier, forteller han.

– Søsteren min, som er fire år yngre enn, og hennes generasjon har et avslappet forhold til homofili. Det var helt dramafritt for meg å komme ut og hele familien min aksepterer meg og støtter meg i aktivismen min.

Pride tross motstand

Han mener Sør-Korea går i riktig retning, og det i høyt tempo, til tross for at skeive ikke kan gifte seg eller har særskilt vern mot diskriminering.

– Men jeg har tro på at disse rettighetene kommer i løpet av noen år.

Prideparader og festivaler arrangeres i Seoul, den aller første i 2000. Da gikk femti mennesker i paraden, men antallet deltagere øker år for år. I 2016 gikk 50 000 i paraden, i 2017 økte det til 85 000. I 2018 talte man hele 120 000 deltagere. Flere og flere byer i Sør-Korea arrangerer parader og festivaler, med vekslende hell.

Heezy deltok i prideparaden i Incheon, landets tredje største by med tre millioner innbyggere.

– Paraden skulle gå 8. september, men vi ble møtt av tusenvis av motdemonstranter. Det var kristne organisasjoner og aktivister som sperret for paraden. Det var aggressiv stemning og det ble voldelig etter hvert. I åtte timer sto vi der omringet av kristen homofober før vi kom oss unna, sier han og forteller at de mange politifolkene som var utkommandert ikke løftet en finger for å hindre motdemonstrantene når de angrep pridedeltagerne.

– De angrep oss og rev i stykker regnbueflagg og plakater. Men vi gir oss ikke. Det blir ny prideparade i september i år, lover Heezy Yang.

Grenseløs drag

Det er denne typen motstand han kjemper mot som aktivist. På MIR lørdag 10. august stiller han ut bilder og går på scenen med to dragshow i løpet av kvelden.

Han har også alliert seg med to lokale dragartister denne kvelden, Eliza Fierce og Frida Marida, mens dj Whore More spiller opp til dans.

– Jeg liker å møte lokale queerkunstnere og artister når jeg er ute og reiser. Det er spennende og viktig å utveksle erfaringer og tanker, sier Heezy.



Powered by Labrador CMS