Sherry Vine og Jackie Beat.
Sherry Vine og Jackie Beat.

Draglegender møtes til kamp på Elsker

Drag er mer enn RuPaul’s Drag Race. Lørdag 23. mars kan du oppleve draglegendene Jackie Beat og Sherry Vine på Elsker i Oslo med showet «Battle of the Bitches».

Publisert

Drag er mer enn RuPaul’s Drag Race. Lørdag 23. mars kan du oppleve draglegendene Jackie Beat og Sherry Vine på Elsker i Oslo med showet «Battle of the Bitches». På scenen står også de lokale dragheltene X-Dolls.

Drag har blitt allemannseie og har sikret seg en solid og stor plass i dagens populærkultur. Takken for det må gå til realityserien RuPaul’s Drag Race,som nå er i sin 11. sesong.

I kjølvannet av serien har dragdronninger turnert verden rundt og mange av de mest kjente fra Drag Race har opptrådt opptil flere ganger her til lands, både i Oslo og Bergen. Og publikum strømmer til og betaler godt for å se, møte og ta bilder med dragheltene sine.

Men drag er intet nytt fenomen. Før Drag Race fantes det også dragdronninger. De gamle trofaste traverne som opptrådte på små klubber og enda mindre scener. De gjør det den dag i dag også. Noen av dem drømmer om å delta i Drag Race, mens andre holder på med sin egen unike drag.

Unik er en treffende beskrivelse på Osloaktuelle Jackie Beat og Sherry Vine. To dronninger som aldri ville satt sine lekre ben i tv-ruten til RuPaul. De er alt for opptatt med egne karrierer, som i antall år fint kan matche hele verdens dragmor, RuPaul.

Dronningene av parodier

Jackie Beat er en legende i dragmiljøet, kjent for sine. Parodilåter bygget på hits av artiaster som Madonna, Britney Spears, Cher, Lady Gaga, for å nevne noen få. Musikkvideoene hennes har millioner av visninger på YouTube og hun er stadig på turné med nye show.

Jackie Beat har også spilt I en rekke filmer og vært gjest i tv-serier som «Sex and the City». Hun er vokalist i electroclash bandet Dirty Sanchez, kjent for hitlåter som «Fucking on the Dancefloor» og «Asymmetric».

Jackie Beat skriver også for andre, både stand up-materiale og låttekster. Drag Race-stjernen Willam er en av de som har fått kyndig hjelp av Jackie Beat, som på låta «Aileen» om den lesbiske sexarbeideren Aileen Wuornos som drepte syv menn i staten Florida mellom 1989 og 1990. Aileen Wuornos ble dømt til døden for seks av drapene og henrettet i 2002.

Jackie Beat. Foto: Magnus Hastings.
Jackie Beat. Foto: Magnus Hastings.

Jackie Beat er en sann entreprenør og har fingrene sine i en rekke prosjekter. Hun har produsert sin egen tequila, La Gritoina, og hun har skaffet seg vigselsrett og kan vie skeive par – på sin helt unike måte selvsagt.

30 år i drag

Jackie Beat har mye å si om den nye generasjonen dragdronninger, og ikke minst venninnen RuPauls tv-serie Drag Race.

«Det har blitt litt for trygt og mainstream for min del», sier hun i et intervju med MEAWW.

«Jeg vet jeg høres ut som Norma Desmond i «Sunset Boulevard» når jeg bitcher om Drag Race, men da jeg begynte med drag, for snart 30 år siden, var det ingen som trodde de kunne tjene penger på det eller ha det som en karriere», sier Jackie Beat og forteller at dragdronningene var utskudd i et skeivt miljø som allerede var langt utenfor samfunnsnormen.

«Dragdronningene var de ultimate raringene. De var fulle av drama og kunne slenge ut sitater fra gamle camp-filmer. Det var bare helt spesielle freaks, og jeg bruker den betegnelsen med mye varme og omsorg, som valgte å bli dragdronninger.»

«You're a homo!»

Med seg til Elsker har Jackie Beat venninnen Sherry Vine, og sammen står de på scenen med showet «Battle of the Bitches».

Dragdronninga Sherry Vine er mest kjent for sine elleville parodier av andre artisters hitlåter. Popikoner som Madonna, Britney Spears og Lady Gaga har alle fått en omgang av Sherry Vines dragtryllestav. En av de mest populære er parodien på Lady Gagas «Alejandro», som i Vines versjon har fått tittelen «You’re a Homo».

Jackie Beat & Sherry Vine «Battle of the Bitches» og X-Dolls, lørdag 23. Mars kl. 20 – 23.30, Elsker, Kristian IVs gate 9, Oslo. Billetter kr. 175,-.

Mer info: Jackie Beat & Sherry Vine «Battle of the Bitches»

Powered by Labrador CMS