Eg ve te Bergen!

Publisert

Regnbuedagene i Bergen er Norges nest største synlighetsfestival for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner og lørdag 4. juni går startskuddet. Festivalsjef for Regnbuedagene i Bergen, Joakim Aadland, har travle dager. I helgen går startskuddet for festivalen som setter Bergen på skeive i hele åtte dager. Når Blikk spør festivalsjefen om festivalen ligger godt an før åpningen i helgen, ler han en stund før han svarer.– Joda, vi ligger godt an. Det blir spennende å sette i gang i helgen, men det er selvsagt ting som fortsatt må på plass, sier Joakim Aadland til Blikk. Det er forståelig at festivalsjefen er en smule svett i disse dager. En kjapp titt på programmet til Regnbuedagene viser at det er et ambisiøst program i år.– Det stemmer at årets program er det mest ambisiøse vi noen gang har hatt. Vi har jobbet mye for å skape et program som viser en større bredde, både med hensyn til målgruppen og mangfoldet, sier Aadland og forteller at det gir seg utslag i en rekke sosiale arrangementer, workshops og lignende. – I år er det også lagt ekstra vekt på det politiske innholdet, sier festivalsjefen.Ifølge programmet er det en rekke politiske debatter og arrangementer – blant annet om sårbare flyktninger, sexarbeid, de ulike partienes homopolitikk og internasjonal lhbtq-aktivisme.

Norges skeiveste by

Etter den offisielle åpningen av festivalen 4. juni på Litteraturhuset i Bergen, starter den store byduellen om inkludering. Bergen, Norges tidligere hovedstad. Oslo, Norges nåværende hovedstad. To byer, men ett felles mål: å ha den beste politikken på inkludering. Men hvem har egentlig den beste politikken på inkludering av kjønns,- og seksualitetsmangfoldet? Hvem har rett til å kalle seg Norges skeiveste by? Er det Oslo eller Bergen som har den mest progressive handlingsplanen? Og følges planene opp? Kan byene lære noe av hverandre? Og ikke minst; kan byene utfordre hverandre?I debattduellen stiller byråd Erlend Horn fra Bergen kommune og varaordfører i Oslo kommune, Khamshajiny Gunaratnam. I tillegg stiller leder for FRI Bergen og Hordaland, Rønnaug Frøiland, og leder for FRI Oslo og Akershus, Hans Heen Sikkeland.

Satser på ny rekord

I de påfølgende dagene blir det Skråblikk/Filmfestival, guidet bytur med Skeivt arkiv, mange og varierte debatter, drag workshop, kurs i pole og tease dancing, nybegynnerkurs i bondage, FCKSHP workshop med Helseutvalget, sosialt treff med Late Bloomer Ladies, queer quiz og talkshowet Skeiv Preik. For å nevne noen av høydepunktene. Festivalsjef Joakim Aadland håper på ny publikumsrekord i år.– Det er umulig å gi et nøyaktig antall deltakere, men i fjor var det rundt 7 500 som deltok på festivalen og i paraden. I år satser vi på nærmere 10 000 deltakere, og med flere og større arrangementer, samt en økt pågang fra publikum som ikke bor i Bergen. skal vi klare det, sier Aadland bestemt.

Langhelg i Bergen

De tradisjonelle festene Boys Club og Ladies Night, samt show med den internasjonale dragstjernen Bianca Del Rio, gjør sitt til at Bergen blir en skeiv møteplass i juni. Bianca Del Rio ble verdenskjent da hun vant RuPaul’s Drag Race sesong 6 og New York Times har omtalt henne som «The Joan Rivers of the drag world». At hun nå opptrer på Regnbuedagene merkes på billettsalget og Bergen er så langt ifra skjult bak sju fjell når festivalen går av stabelen.– Absolutt ikke. Regnbuedagene har nådd ut til målgruppen, både i Norge og ellers i Europa. Vi har solgt billetter til folk i Warszawa, London, Berlin og København, avslører festivalsjefen. Det er ikke til å komme fra at Bianca Del Rio er et av festivalens store trekkplaster.– At vi har en så kjent artist er helt klart med på å løfte festivalen og vi vil merke en publikumsøkning den siste helgen av festivalen. Vi så det i fjor også da vi booket Willem, også kjent fra RuPaul’s Drag Race. Tilreisende legger gjerne inn en langhelg i Bergen i anledning Regnbuedagene.

Ordføreren fronter paraden

Lørdag 11. juni er det tid for et annet høydepunkt i festivalen: Den årlige paraden, som starter på Torgallmenningen med paradeshow kl. 15. I år samarbeider Regnbuedagene med Hansadagene, som også skal bruke sentrum denne dagen. Det betyr et bilfritt sentrum og stor folkefest. Med både Bondens Marked og Torgdagene, blir det også fullt mulig å få i seg en matbit denne dagen. Tradisjonen tro frontes paraden av byens politikere.– Regnbuedagene har et godt forhold til byens politikere, så også med det nye byrådet og vår nye ordfører Marte Mjøs Persen fra Arbeiderpartiet, sier Aadland til Blikk. Regnbuedagene og Fri Bergen og Hordaland samarbeider med kommunen på flere prosjekter.– Kommunen har selv tatt kontakt med festivalen og spurt om å få delta på flere arrangementer, og de er veldig positivt innstilt til Regnbuedagene. Ordfører Marte Mjøs Persen skal, som sin forgjenger Trude Drevdal, gå først i paraden lørdag 11. juni.– Da Marte Mjøs Persen ble valgt til ordfører uttalte hun at hun var glad fordi det betød at hun får gå fremst i paraden under Regnbuedagene. Ordføreren deltok også i en prideparade i Gdansk ganske nylig, så det sier jo litt om hennes engasjement for lhbt-miljøet, sier Aadland. Mer info og fullstendig program: regnbuedagene.no