Eirik Sognnes kommer «Heim»

– Å være skeiv er en viktig del av min identitet, mitt politiske vesen og engasjement.

Publisert

– Mange av låtene ble til da jeg var i skapet og jaktet på et trygt hjem i meg selv, sier Eirik Sognnes som spiller i Pride Park fredag 8. juni.

Eirik Sognnes slipper EPen «Heim» i dag, og i den anledning står han på scenen i Pride Park under Regnbuedagane i Bergen fredag 8. juni. Sognnes og bandet hans går på scenen kl. 18 – og da får publikum høre norsk rock på dialekt og låter som takler ensomhet, angst, seksualitet, kjærlighet og religion.

Trange båser

Blikk nett møter 29-åringen fra Lærdal i Sogn og Fjordane i Pride Park, men vi klarer å lure Sognnes bort fra Festplassen til et roligere område for å snakke om plata «Heim», som handler om å vokse opp på bygda, samt de vanskelige følelsene og spørsmålene – hvem er jeg og hva er jeg? Men vi starter i hjembygda.

– Lærdal er en liten bygd med 2200 innbyggere innerst i Sognefjorden, sier Sognnes og forteller at han har fundert mye over det å være «homo på bygda».

– Det er jo alltid to sider av en sak. For min egen del må jeg si at jeg hadde en fantastisk fin ungdomstid. Jeg har to fantastiske foreldre og ikke minst gode venner. Vi var en guttegjeng som hadde musikken til felles, sier han og forteller at bildet av tragiske skjebner i møtet med bygdedyret ikke alltid stemmer.

– Jeg visste tidlig hva jeg likte. Men det var disse båsene som samfunnet alltid skal plassere oss i jeg sleit med – og som jeg i stor grad sliter med i dag også, forklarer han.

Eirik Sognnes. Foto: Reidar Engesbak.
Eirik Sognnes. Foto: Reidar Engesbak.

– Jeg var ikke sikker på om jeg var homo, eller om jeg var noe helt annet. Sannheten er at jeg ikke er sikker på det i dag heller, sier han.

Det satt langt inne å skulle kalle seg homo da han var ung.

– Fordi jeg ikke visste hva jeg var selv. I tillegg vegret jeg meg for å si det, fordi hvis jeg hadde sagt det kunne jeg ikke gå tilbake på det etterpå.

Han mener følelseslivet vårt rommer mer enn det er plass til i samfunnets trange båser.

– Jeg er ikke så opptatt av merkelapper, sier han til Blikk nett.

Minoritetene i minoriteten

Men når han går på scenen i Pride Park i kveld, så er det som en skeiv artist – en betegnelse mange vegrer seg mot. Ikke Sognnes.

– Det synes jeg er helt ok. Det er jo en viktig del av min identitet, mitt politiske vesen og engasjement. Hjertet mitt banker for homosaken og for minoritetene i minoriteten, sier han og sikter til blant annet organisasjonen Skeiv Verden.

– Jeg var innom standen til Skeiv Verden i Pride Park i dag og de gjør et utrolig viktig arbeid. I paraden under Regnbuedagene i fjor var det så flott å se så mange skeive med minoritetsbakgrunn og med muslimsk bakgrunn som deltok. De har måttet kjempe de!

Les stort intervju med Eirik Sognnes i Blikks augustnummer.

Eirik Sognnes går på scenen i Pride Park på Festplassen fredag 8. juni kl. 18.

Info: bergenpride.no