En diva fra Island

Publisert

Fullt hus og stormende jubel da Mio Amore, Deborah Darling og Viola Greåker braket sammen i superfinalen på Jakten på en Diva på London Pub fredag 7. desember. I løpet av en rekke delfinaler har den ene håpefulle divaen etter den andre forsvunnet ut av rampelyset. Bertina Glamcroft, Erica Barbie og Venus måtte se seg slått av de tre superfinalistene Mio Amore, Deborah Darling og Viola Greåker som møttes igjen fredag 7. desember på London Pub. Denne kvelden skulle det endelige slaget stå. Bak Jakten på en Diva står Desirée Hafstad, også kjent som Contesse von Lüderitz, og makker Anders Burkey, kjent fra blant annet dragtruppen Stay Ups. Sammen la de ut på jakten etter hovedstadens nye dragdiva. Og hvilken jakt det har vært. De seks håpefulle divaene har konkurrert i en rekke kategorier, fra World Music til Oldies and Goldies. Til syvende og sist handler hele konkurransen om å vinne publikums gunst - og ikke minst å kunne mime som om det står om livet. Først ut i superfinalen på et fullsatt London Pub denne fredagen var Viola Greåker, et kjent dragfjes for London Pubs faste gjester. Greåker er også kjent fra det beryktede Transehospitset. Viola Greåker hadde publikum i sin hule hånd der hun hoppet rundt på scenen, som for anledningen minnet om en alpeby. Jodling sto på programmet og at Greåker behersker slapstick humor er nå hevet over en hver tvil. Neste diva ut var Deborah Darling, også kjent fra Transehospitset på Galgeberg i Oslo. Darling er et nytt divafjes i hovedstaden og har i løpet av delfinalene virkelig overrasket og bygget seg opp en fanskare med sin absurde vri på drag. Kveldens nummer var som hentet ut av filmen «Gjøkeredet» ... Darling har et gummifjes og en mimikk som får publikum til å gispe av fryd. Det gikk også et gisp gjennom salen da Mio Amore inntok scenen. Kledd i «julepynt» fra topp til tå kastet Mio Amore seg ut i en halsbrekkende opera-battle med seg selv. Mio Amore er et ubeskrevet blad i hovedstadens dragmiljø - ikke så rart i og med at hun kommer fra Island. I delfinalene frem til superfinalen denne kvelden har Mio Amore imponert og begeistret, og har kunnet plusse på nye fans for hver opptreden. En publikumsfavoritt med andre ord. Ettersom kvelden siger fram må det uunngåelige skje. En vinner skal kåres. Den første som blir kastet ut av rampelyset er Viola Greåker - som tapet til tross tar det med fatning. Så skal vinneren kåres. I kjent og kjær Contesse von Lüderitz-stil har publikum blitt utstyrt med glowsticks i forskjellige farger. For å kåre vinneren må publikum knekke glowsticken med sin favoritts farge. Fargene lyser opp mørke London Pub og Contesse von Lüderitz samler dem alle inn og forsvinner bak scenen for å telle opp. Når Contesse von Lüderitz og Anders Burkey returnerer til scenen er det til karakteristisk trommevirvel. Publikum holder pusten mens vinneren av Jakten på en Diva 2012 annonseres: Mio Amore!Skjøldur Eyfjørd og Magnús Jóhann Cornette.

Lykkelig gift diva

Blikk Nett møter en stolt diva backstage etter kåringen.– Jeg hadde aldri trodd at dette skulle skje, sier Mio Amore, som til daglig heter Skjøldur Eyfjørd og er 34 år. – Jeg kjenner nesten ingen i Oslo, så dette var veldig overraskende, sier Eyfjørd til Blikk Nett. Skjøldur Eyfjørd kommer opprinnelig fra Island, men har bodd i Stavanger de tre siste årene. Han har lang erfaring som dragartist på Island.– Jeg vant Dragqueen of the Year på Island i 2000 og 2002, og neste år feirer jeg 20-års jubileum som dragartist, sier han til Blikk Nett. Det var Anders Burkey som inviterte Eyfjørd, eller rettere sagt Mio Amore, med på Jakten på en Diva.– Vi har dragget sammen på Island og da han spurte om jeg ville komme til Oslo for å delta i Jakten på en Diva kunne jeg ikke si nei, sier han til Blikk Nett. Eyfjørd har bakgrunn som frisør, men utdanner seg nå som gullsmed i Stavanger.– Jeg jobber også som stylist og har jobbet med Grand Prix på Island, blant annet med Silvía Night som representerte Island i Eurovision i 2006, og Friðrik Ómar og Regína Ósk som opptrådte som bandet Eurobandið i den islandske semifinalen i 2008. Jeg har også jobbet mye sammen med Páll Óskar, som deltok i Eurovision i 1997. Oslo vil bli bedre kjent med Mio Amore etter seieren i Jakten på en Diva.– Jeg håper jeg kan flytte til Oslo for godt om et år, sier han og blir med ett omfavnet bak scenen av ektemannen Magnús Jóhann Cornette. – Vi har vært gift i et år, men har vært sammen i åtte år, forteller han stolt før ektemannen kaster seg rundt halsen hans.

– Magnus, er du stolt av mannen din?

– Jeg er jævlig stolt! Men jeg hadde forventet at han skulle vinne, forteller Magnús Jóhann Cornette.– Det var veldig viktig for meg å ha Magnus her på superfinalen, forteller Skjøldur Eyfjørd alias Mio Amore i samme øyeblikk som sjampanjekorkene spretter i taket og feiringen virkelig tar av.