En frikar lanseres

Publisert

Tarald Stein var den første i Norge til å bruke sine egne erfaringer som transkjønnet i et skjønnlitterært verk. Nå lanserer forfatteren oppfølgeren «Frikar». Tarald Stein debuterte med diktsamlinga «Framandkar» på Tiden forlag i 2008. Boka og diktene var selvbiografiske, men Stein rettet også søkelyset mot kjønn og kjønnsidentitet i et større perspektiv. Nå er oppfølgeren klar, og med «Frikar» utvider Tarald Stein horisonten enda mer. Men det hele starter ganske så dystert.– Jeg var ganske optimistisk da jeg begynte å skrive «Frikar», fordi jeg var sikker på at alt skulle ordne seg. Men sånn gikk det ikke. Derfor følte jeg at jeg måtte forholde meg til det som hadde skjedd på en realistisk måte, sier Tarald Stein og viser til brytekampen han har hatt med GID-klinikken. Med en rekke utredninger, skjemaer og intervjuer og en prosess han selv beskriver som en inkvisisjon. – Men det dystre er for det meste i begynnelsen av boka. Jeg slipper liksom ikke unna de happy endingene mine, sier Stein og ler. Boka er tredelt og tar for seg forskjellige tema, som møter med andre mennesker og hans egen rolle som forelder. Kjærlighetsdikt med kjønnstema er sentralt i bokas siste del.– Kjærlighetsdiktene var de jeg sleit mest med. Det er vanskelig å skrive om kjærlighet uten at det blir klisjefylt.

– Hvordan opplever du det å grave så dypt i deg selv?

– Det er både skummelt og befriende. Ett av de beste rådene jeg har fått når det gjelder å skrive, er at jeg skal skrive om det jeg er redd for, sier Stein og forteller at rådet har kommet godt med. – Det å få tanker ned på papiret og se at det blir litteratur, er befriende. Fordi da er det ikke privat lenger, og jeg får det på avstand. Den avstanden tror jeg er viktig for at leserne skal kunne kjenne seg igjen i teksten. Selv om kjønnstemaet er med hele tida, er det likevel mye som kan være gjenkjennelig for andre.

– Hvem skriver du for?

– Det er vanskelig å beskrive ei målgruppe. Jeg ble veldig overrasket sist, med «Framandkar», når jeg så hvor mange forskjellige mennesker som leste boka. Og det var en god del som gjorde det, faktisk. Jeg tenkte vel at boka først og fremst ville være interessant for dem som er opptatt av kjønn, enten fra et feministisk ståsted eller et transperspektiv, sier han og forteller at han ble tatt på senga enkelte ganger. – Jeg fikk blant annet meldinger om at mødre av gamle kamerater hadde kjøpt boka og at de likte den godt. Det hadde jeg ikke trodd. Men nå har jeg gitt opp å skulle tenke på hvem boka er skrevet for. Virkeligheten overgår fantasien uansett. Torsdag 25. mars blir det boklansering av «Frikar» på Sofies mat- og vinhus.– Det blir høytidelig åpning av boka, sier Stein lattermildt.– Boka lanseres med brask og bram eller koselig litterær salong, alt etter hvem og hvor mange som kommer. Tarald Stein vil selv lese fra «Frikar», og byr kanskje på noen nyskrevne tekster også. I tillegg får upubliserte skribenter lese egne tekster. Lansering av «Frikar» torsdag 25. mars kl 19, Sofies mat- og vinhus, Sofies gate 15, Oslo.