Enerhaugen på skeiva

Bli med på pride i hovedstadens skeiveste borettslag.

Publisert

Høyhusene på Enerhaugen midt mellom Tøyen og Grønland er det nærmeste vi kommer en «homobydel» i Oslo. I helgen gikk Enerhaugen på skeiva av stabelen for fjerde gang og samlet et mangfold av beboere.

Da den gamle trehusbebyggelsen på Enerhaugen ble revet i 1960 bygget OBOS fire høyblokker med mellom 13 og 15 etasjer, og to lavblokker. Blokkene var ferdigstilte i 1965 og med årene ble Enerhaugen på folkemunne kjent som «Gay towers». Men før de skeive flokket til høyblokkene var det barnefamilier som flyttet inn i leilighetene i blokkene som ruver i bybildet.

Blikk har funnet seg plass ved en stor grill som bugner over av pølser, hamburgere og annen grillmat. Enerhaugen-beboer Sigve Sandvik Lærdal holder et vaktsomt øye med grillen, samtidig som han tar i mot naboer som strømmer til fra de ulike blokkene som omgir fellesområdet hvor Enerhaugen på skeiva går av stabelen for fjerde gang denne lørdagen.

Sigve peker mot Enerhauggata 7, nærmere bestemt 13. etasje hvor det vaier et regnbueflagg på balkongen. Der bor han med ektemannen Bjarte Sandvik Lærdal.

– Vi har bodd her i syv år nå, sier han og forteller at de ikke har planer om å flytte med det første.

Sigve og Bjarte Sandvik Lærdal. Foto: Reidar Engesbak.

– Enerhaugen er jo midt i byen og nå som Oslo Pride-paraden går fra Grønland, så har bydelen blitt mer inkluderende. Nå henger det regnbueflagg overalt, utenfor butikker, utesteder og selvsagt på balkongene i blokkene her, sier han.

Skeiv sommerfest

OBOS-blokkene har 472 leiligheter med adresse i Enerhauggata og Smedgata, og en kjapp sjekk på Gule sider, samt tellehjelp fra skeive beboere selv, kan tyde på at det bor lhbt-folk i rundt 20 prosent av leilighetene.

Med en så stor andel skeive, er det derfor innlysende at Enerhaugen har sitt eget pridearrangement. Initiativtaker er Sigve og årets samling er den fjerde i rekken.

Enerhaugen borettslag. Foto: Reidar Engesbak.

– Første året jeg inviterte til Enerhaugen på skeiva var det veldig spontant, og det kom masse folk. Ideen kom mens vi hadde den årlige sommerfesten i borettslaget, sier Sigve og forteller at sommerfesten er et av årets høydepunkt på Enerhaugen.

– Det bor fortsatt mange skeive her, men det blir stadig flere småbarnsfamilier, så jeg tenkte at det hadde det fint med en fest som kunne fortsette når småbarnsforeldrene hadde lagt barna sine. Og siden sommerfesten er lagt til juni, som også er pridemåneden, falt det helt naturlig å lage en fest med skeiv vri.

Gjester og naboer strømmer til og værgudene viser seg fra sin beste side.

Immi Kristiansen hever glasset og skåler for at planen om å få Enerhaugen borettslag inn i paraden under Oslo Pride neste år. Foto: Reidar Engesbak.

– Dette er egentlig verdens enkleste fest å arrangere. Vi har et fellesareale, vi har griller og telt – så naboene trenger i grunnen bare å møte opp med det de vil spise og drikke.

Immi og Petrine

Og naboene kommer i puljevis ut av høyblokkene. Blikk møter blant andre Svein Skeid, Immi Kristiansen og Petrine Rygh. Alle tre er Enerhaugen-veteraner. Svein Skeid har bodd på Grønland I over 40 år, de fleste av dem på Enerhaugen. Petrine Rygh har bodd på Enerhaugen siden blokkene var nye. Før det bodde hun i trehusbebyggelsen som ble revet for å gi plass til de karakteristiske høyblokkene.

Immi Kristiansen er også en av de eldste beboerne på Enerhaugen. Hun flyttet hit fra Maridalen i 1963.

– Barna ville inn til sentrum så da kjøpte vi leilighet her, og siden har jeg bodd på Enerhaugen, sier Immi Kristiansen til Blikk og skryter av fellesskapet i borettslaget.

– Her føler jeg meg så trygg. Se bare på guttene mine, sier hun med klar adresse til Sigve, Bjarte og Svein.

– Jeg blir så godt passet på. Hvis de ikke har sett meg på noen dager, så ringer de på for å sjekke om jeg har det bra, sier hun og hever drammeglasset til en skål.

Enerhaugen i paraden

Det har vært planer om å få Enerhaugen inn som en synlig del av paraden under Oslo Pride.

– Vi har snakket om det og det hadde vært flott med en egen flåte i paraden, sier Sigve og forteller at flåten i så fall må utstyres med to troner.

– Der skal Immi og Petrine sitte, sier han, noe Immi plukker opp umiddelbart.

– Så moro. Klart jeg blir med på det, sier hun og stemningen rundt bordet stiger.

Nå som ideen er lansert og henger i lufta sammen med pølserøyken fra grillen, kan den ikke tas tilbake. I neste års parade er sjansen dermed stor for at Enerhaugens høyblokker vil ta seg plass. Men før den tid er det flere pølser som må fortæres, flere glass som må heves til skål og flere naboer som skal tas i mot på Enerhaugen på skeiva.

Powered by Labrador CMS