«Farvel til Eddy Bellegueule» på Det Norske Teatret
Ny runde med stykket som er basert på en oppvekstroman av Édouard Louis.
«Farvel til Eddy Bellegueule» settes i mars opp med tre forestillinger på Det Norske Teatret. Emil Johnsen spiller den unge homoen som rømte til middelklasse-Paris fra et voldelig og rasistisk arbeiderklassemiljø i en fransk småby.
«Jeg har ingen lykkelige minner fra barndommen». Slik begynner fortellingen, basert på forfatteren Édouard Louis (24) sitt eget liv. Oppvekstromanen «Farvel til Eddy Bellegueule» handler om homofile Louis’ heftige klassereise fra en fransk landsby med en alkoholisert, arbeidsledig far og en mor som jobbet innimellom, til intellektuell middelklasse og doktorgradsarbeid i Paris.
I forestillingen står Emil Johnsen alene på scenen og forteller historien om Eddy, som tiltrekkes av kjærlighetsfilmer og sterke guttekropper og elsker å leke mannekeng med søsterens klær. Han gjør opprør mot foreldrene og mot samfunnet, som er gjennomsyret av vold, rasisme og fattigdom.
Den arbeidsløse faren skammer seg over den lille, feminine sønnen som han jobber intenst for å forandre, og på skolen er det alltid gutter som gir ham grundig bankEkstra sår er romanen fordi den nettopp gir seg ut for å være en selvbiografi. Han opplever forakt og mobbing fra sine egne, og makter aldri å passe inn. I voksen alder gjør han et drastisk valg om å skape seg selv på ny.
Édouard Louis har tatt Europa med storm og vakt stor oppmerksomhet med debutromanen. Boka har skapt oppstandelse i Frankrike med sine skildringer av vold og rasisme i et klassesamfunn uten like. Louis skriver ikke om en superhelt, et geni som vil reise vekk fra alt som er kjent. Han skriver om en ung gutt som er villig til å utslette seg selv, sin kropp og sin identitet, bare for å få lov til å spille fotball med de andre guttene. For ikke å være annerledes. Han ville ikke være bedre enn noen andre. Han måtte.
«Farvel til Eddy Bellegueule» er blitt en annerledes klassereise, og tar for seg tema som seksualitet, fattigdom, rasisme, kjønn og eksklusjon. Den kunne ha vært historien til mange andre unge som opplever å ikke passe inn.
Romanen fikk massiv ros fra kritikerne og ble umiddelbart en bestselger. Den solgte over 200.000 eksemplarer de første månedene etter utgivelsen og er oversatt til over 20 språk.
Forestillingen ble første gangen spilt på utestedet Jaeger i Oslo, og er et gjestespill fra Kjersti Horn, Emil Johnsen, Erik Hedin, Tobias Leira og Emnet Kebreab.
«Farvel til Eddy Bellegueule», 10, 21. og 24. mars, Det Norske Teatret, Kristian IVs g. 8.
Mer info: detnorsketeatret.no