Fengslende begjær

Publisert

I filmen «I Love You Phillip Morris» spiller Jim Carrey homosvindler. – Kjærlighet er kjærlighet. Man må bare legge fra seg ideen om sin egen legning, sier Jim Carrey til Blikk Nett. Filmen «I Love You Phillip Morris» bygger på en sann historie fortalt av kriminalreporteren Steve McVicker i boka med samme tittel. Steven Russell (Jim Carrey) er lykkelig gift med Debbie (Leslie Mann), og arbeider i politiet når en bilkollisjon framprovoserer en total og dramatisk revurdering av livet hans. Steven innser at han er homofil og bestemmer seg for å leve livet fullt ut. Men hans nye, ekstravagante livsstil involverer svindel og bedrageri, og etter hvert også fengsel. Her forelsker han seg i den sensitive og elskverdige Phillip Morris (Ewan McGregor). Når Phillip slipper ut, klarer Steven å rømme fra fengselet hele fire ganger for å være sammen med kjæresten.   – Min drøm ble virkelighet, utbryter moromannen Carrey når Blikk Nett spør om hvordan det var å kysse McGregor.– Jeg mener, bare se på karen! McGregor, som sitter ved siden av Carrey i Queer Lounge i Park City i Utah, smiler bredt.– Det var ikke vanskelig å kysse og kose med han, sier McGregor og prøver å styre samtalen i en mer seriøse retning.– Men det var ganske vanskelig å stoppe kliningen, var det ikke, spør komikeren fra «Masken», «Ace Ventura» og «Liar, Liar» ufortrødent videre. McGegor gir opp alvoret og blir med på moroa.– Jim er en håndfast, men følsom elsker, og litt prikkende, men det gjorde det mer pirrende på en deilig måte. Å spille inn sexscener med en mann er ikke noe nytt for McGregor, stjernen fra «Train­spotting», «Moulin Rouge» og «Engler & Demoner». Den 38-årige skotten hadde het elskov med «Batman»-stjernen Christian Bale i kultklassiskeren «Velvet Goldmine» fra 1998.– Å spille homse er som å spille en hvilken som helst annen rolleskikkelse. Jeg har spilt homser før, så jeg har kysset noen karer ... Det var ikke noe spesielt å kysse Jim, for rolleskikkelsen min var forelsket i hans rolleskikkelse. Å kysse mannen du er glad i, er verken annerledes eller vanskelig. Faktisk føltes det merkverdig vanlig. Carrey følger opp, og denne gangen seriøst.– Man må bare legge fra seg ideen om sin egen legning. Kjærlighet er kjærlighet, og du må respektere folk og respektere filmen.  

Alt for kjærligheten

Merkelig, men sant: Suksessen til «Brokeback Mountain» har ikke gjort det lettere å lage en film om homser i Hollywood, selv om den stiller opp med to av filmbyens største stjerner.– Det første studioet spurte om, var om vi kunne gjøre Phillip Morris om til kvinne, forteller John Requa, som har regissert filmen sammen med Glenn Ficarra. Teamet har jobbet sammen på kortfilmer i 22 år.– Til slutt skrev vi manuset slik vi ville ha det selv, før vi forsøkte å selge det inn. «I Love You Phillip Morris» ble godt mottatt på premieren under Sundance Film Festival i januar 2009, men amerikanske distributører vendte homsekomedien ryggen. Først nylig hadde den premiere i USA – og i de fleste europeiske land i løpet av våren, to år etter filminnspillingen er fullført.– Distributørene klarte ikke å takle filmens tema og erotiske kjærlighetsscener, forklarer Carrey. – Jeg kunne ikke gjøre noe med dette. Jeg håpet bare at filmen ville bli sett. Det er en utrolig historie og et modig manus. Det er også en vanskelig film å klassifisere, siden den blander komedie og drama med fengselsromanse og viser både homse- og heterosex rett på sak.– «I Love You Phillip Morris» er en liten film med to store stjerner, forteller Requa, som med Ficarra også skrev manuset til kultkomedien «Bad Santa». – Vi hadde lest en rekke avisartikler som handlet om Steven Russell og trodde historien kunne bli en fantastisk film. Carrey sa øyeblikkelig ja til å være med. Hollywoods mest kjente komedieskuespiller er kjent for sine gummifjes, men har også spilt i dramaer som «The Truman Show», «The Man on the Moon» og «Eternal Sunshine of the Spotless Mind».– Dette er også en veldig spesiell film. Jeg mottar veldig få manuskript som jeg ville betalt for å få være med på, men denne historien var original og sann. Det fascinerte meg at Steven gjorde alt for kjærligheten, men på feil måte. Jeg likte at jeg både elsket og hatet han da jeg leste manuset. Jeg gikk fra å like han til å bli urolig for hvordan han oppførte seg. Da Carrey fortalte folk at han skulle spille i «I Love You Phillip Morris», fikk han spørsmål om han var sikker på at han egentlig burde det.– Og jeg svarte «absolutt!» Fordi det er en historie om mennesker som er fascinerende, interessante og annerledes. Kjærlighet er kjærlighet, og det handler ikke om annet enn det.  

En homofob stemme

Carrey har mange venner som er homser og ved å spille inn denne filmen mener han at forholdet mellom dem har forbedret seg.– Da jeg begynte å snakke om filmen, ble de så ivrige. Det var som om noen hadde satt dem fri og de nå kunne være seg selv.

– Var du bekymret for hvordan fansen ville reagere på en romanse med en mann?

– For å være helt ærlig var det en homofob stemme inne i meg som sa, «Jøss, dette er litt skremmende. Hva kommer folk til å tenke? Kommer jeg til å like å kysse Ewan? Hvordan kommer filmen til å virke inn på meg? Og på Jenny?». De tankene gikk virkelig gjennom hodet mitt. Men til slutt så jeg filmen bare som en historie om hvor langt man kan gå for å oppnå kjærlighet. Hvis du føler at du aldri har blitt akseptert, blir du litt ekstrem i måten du takler kjærligheten på. Jeg ser min rolleskikkelse slik. Han er iherdig i sin kjærlighet, og dette gjorde han tiltrekkende for meg. Før McGregor takket ja til rollen som Phillip Morris, vurderte han grundig om manuset på noen måte kunne gi et negativt bilde av homser.– Det var viktig for meg at ikke humoren handlet om at dette er to menn. Men filmen dreier seg ikke om deres seksualitet. Den handler om hvor langt Steven går for å være sammen med mannen han elsket. At de er homser er uvesentlig. Ellers ville jeg ikke tatt rollen. Carrey møtte aldri den virkelige Steven Russell, som soner 144 år i fengsel.– De var ikke begeistret i Texas for at vi laget filmen, innrømmer han. – Jeg fikk ikke lov til å se Steven, men jeg fikk folk til å intervjue han på bånd om sine tanker og følelser, så jeg kunne etterlikne stemmen hans. Jeg tror Steven er en kar som trengte å bli lagt merke til fordi mora hans hadde forlatt ham. Jeg har alltid hevdet at man må være forsiktige med folk som ikke har følt seg elsket. De blir alltid ekstreme. Jeg er et godt eksempel på dette! «Star Wars»-stjernen fikk imidlertid tilbringe to dager med den virkelige Phillip Morris i Little Rock, Arkansas, der han bor i dag.– Jeg har spilt folk før som var i live, Nick Leeson i «Rough Trader» i 1999, men han var i fengsel så jeg kunne ikke treffe han. Men nå fikk jeg tilbringe tid med Phillip Morris. Jeg spurte ikke om masse detaljer, jeg var mer interessert i hvordan han oppførte seg og hva han valgte å fortelle og hva han ville beholde for seg selv.  

Flott seksuell kjemi

Begge skuespillerne er fornøyd med filmen.– Det mest utrolige er at episodene i filmen også hendte i virkeligheten, sier Carrey. – 85 prosent skjedde. Vi har bare lagt til de ordinære delene. – Scenen hvor vi danser og synger i fengsels­cellen slo meg som utrolig vakker og romantisk, legger McGregor til. – Jeg syntes vi hadde flott seksuell kjemi på lerretet. Det var helt klart mye glødende nam-nam, spis-han-opp-atmosfære. Det har allerede kommet noen negative reaksjoner på filmen, blant annet en person som skrikende anklaget Carrey for å vise homser i et positivt lys.– Dette er en film om kjærlighet og toleranse, om å akseptere alle på lik linje, sier mannen som også nylig er sett på kino som Scrooge i Robert Zemeckis versjon av Dickens-klassikeren «A Christmas Carol». «I Love You Phillip Morris» har norsk kinopremiere 9. april