Filmmaraton på Voss

Publisert

LLH Voss inviterer til skeiv filmkveld på Voss kulturhus lørdag 16.03. På plakaten står kortfilmen «Arne er Anne» og langfilmene «Weekend» og «Apejentene». – Vi har arrangert filmkveld tidligere, og da var det stort oppmøte. Selv om de vises flere skeive filmer på kino og tv nå enn før, så er det kjekt å gjøre et nummer ut av disse filmene og vise flere på en gang. Skeive filmer er viktige fordi de viser mangfold og bidrar til synliggjøring. I samarbeid med kinosjefen har vi valgt ut en jentefilm, en guttefilm og en transfilm. Dette er alle filmer som det har vært litt blest rundt, sier leder for LLH Voss, Jenny Tøn. LLH Voss sponser billetter til alle som kommer, og filmkvelden er åpen for alle over 11 år. Jenny Tøn tok initiativ til å starte opp et lokallag av LLH på Voss for over fire år siden. Etter et oppslag i lokalavisa om en homofil gutt som ble mobbet, ville hun organisere et tilbud for homofile der.

– Har du selv en skeiv favorittfilm?

– Jeg har sett filmen «Boys Don't Cry» mange ganger. Den gjorde inntrykk, og den kommer høyt opp på listen min. Først ut på skeiv filmkveld er transfilmen «Arne er Anne». Arne Ukvitne (71) fra Voss er en mann som jobber som nattevakt på hotellet. Når han kommer hjem, skifter han identitet og blir Anne (55). Vossingen var tidligere sjømann og seilte verden rundt. Nå er han Anne og går rundt på Vossevangen kledd i dameklær, parykk og sminke. – Rune Sævig som også er fra Voss, har sammen med Ronald Hole laget filmen om «Arne er Anne». Sævig er gjest hos oss og introduserer filmen og forteller om prosjektet. Anne vil selv være i salen under visningen. De som ønsker det, har dermed mulighet til å snakke med henne eller stille henne spørsmål, sier Jenny Tøn.

Kamp om makt, sex og følelser

Den svenske filmen «Apejentene» handler om Emma på 15 år. Hun er en innadvendt og pliktoppfyllende tenåring som gjør det svært bra i kunstridningssporten voltige, en blanding av turn og dans på hesteryggen. Når hun møter laglederen Cassandra, knytter jentene raskt nære bånd på både det fysiske og psykiske planet. Drevet av vinnerinstinkt, sjalusi og seksuell dragning mot hverandre, starter en kamp om kontroll og makt. Filmen er regissert av Lisa Aschan og vant hovedprisen ved filmfestivalen i Gøteborg. «En film vi elsket uten forbehold, Den forble hos oss hele tida, og til slutt måtte vi gi utmerkelsen for å støtte et nytt, veldig spesielt talent», het det i juryens begrunnelse. Filmen «Weekend» har blitt nominert til 20 internasjonale filmpriser, og den vant både publikumsprisen og prisen for beste langfilm under Skeive Filmer i Oslo 2011. New York Times beskrev filmen som «en av de mest tilfredsstillende kjærlighetshistorier du kan komme til å se på lerretet i år». Den handler om Russell som er en ung, sky mann som lever et stille og rolig liv. En fredagskveld treffer han Glen på et utested og de går hjem sammen. Dette er en perfekt begynnelse på noe mer, men så forteller Glen at han snart skal reise bort i to år. Skeiv filmkveld. Voss kulturhus, Evangervegen 6. Kl 19:00 vises «Arne er Anne», 19:15 «Apejentene» og 20:45 «Weekend».