Fortellerkunstnerne

Publisert

Når det er duket for semifinale i «Storyslam», er lesbiske Ragnhild Mørk en av de som skal kjempe om tittelen Norges beste forteller. Slam er i utgangspunktet en uformell og spontan konkurranse om publikums gunst og kampen om tittelen Norges beste forteller går av stabelen på Fortellerfestivalen på Dramatikkens Hus i Oslo i helgen. – Konkurransen går ganske enkelt ut på å bli best. Publikum gir stilkarakterer. For eksempel får man fortelle i maks sju minutter. Hvis man går over fristen, blir det minuspoeng, sier Ragnhild Mørk til Blikk Nett.

– Hva skal til for at du skal vinne?

– Jeg skal prøve med en veldig god historie, bringe publikum aktivt inn, og fortelle på en rasende god måte. Torsdag 3. juni åpnet Fortellerfestivalen, som ble arrangert for første gang i 2004, og interessen har økt både blant publikum og deltagerne. Festivalen viser både norsk og internasjonal fortellerkunst, den tester også ut konseptet «Spoken Word» som rommer både stand-up, poesi og mye midt i mellom, og den inneholder konkurransen «Storyslam». I vår har det blitt gjennomført sju distriktsfinaler i «Storyslam», og nå bestemmer publikum hvem som skal gå videre til søndagens finale. Ragnhild Mørk hadde regien på åpningsforestillingen torsdag kveld, og skal ha regien på festivalavslutningen. Hun er Oslo-vinner i Storyslam og skal forsvare Oslos ære i Semifinalen, og kanskje finalen, søndag 6. juni.

– Hvorfor ble det fortellerkunst for deg?

– Jeg oppdaget fortellerkunsten da jeg drev med teater, og vendte senere tilbake til den. Her kan jeg være min egen regissør, ha dramaturgien og styre kroppsspråket. Ragnhild Mørk har tidligere turnert for den Kulturelle skolesekken med forestillingen Multidentitet. Den har utgangspunkt i fortellerens egen livshistorie. En oppvekst preget av to språk og to nasjoner, søken etter egen legning, en rekke dagligdagse interessekonflikter og en fundamentalistisk tro på at verden var i ferd med å gå under.

For informasjon og fullstendig program, sjekk:

fortellerfestivalen.no