Gaahl på jakt

Publisert

På rollelisten til den nye norske storfilmen «Flukt» står kjente navn som Ingrid Bolsø Berdal og Iren Reppen. Det gjør også artisten Gaahl. Ti år etter at Svartedauen herjet landet, legger en fattig familie ut på reise for å finne bedre levekår. På en øde fjellovergang blir de angrepet av en bande nådeløse rovmordere. Den eneste som blir spart, er 19 år gamle Signe. Hun tas til fange og banden tar henne med tilbake til leiren sin. Her lærer hun fort at hun er tiltenkt en skjebne verre enn døden. Signe forstår at den eneste løsningen er å flykte. Men flukten blir oppdaget, og snart har banden tatt opp jakten. Dette er i grove trekk historien i den nye norske storfilmen «Flukt» i regi av Roar Uthaug. Her skal Kristian Espedal (37) som de fleste kjenner under artistnavnet Gaahl, spille rollen som Grim - en av bandemedlemmene som kidnapper Signe. Espedal spilte i black metal-musikalen «Svartediket» på Den Nationale Scene i Bergen i fjor, og mange mener hans nye filmrolle som Grim er som skreddersydd all den tid han har gjort karriere på å fronte vill norsk natur og norrøn mystikk i sine mange band. – Jeg ble spurt om jeg ville ha en rolle i filmen. Det tok litt tid før jeg bestemte meg. Jeg stilte samme krav til «Flukt» som jeg gjorde da jeg spilte i «Svartediket», og det er at rollene gir meg ferie fra mitt egentlige liv. For meg er det viktig at det blir en distanse fra det daglige, og det kan man trygt si at både «Flukt» og «Svartediket» er.

På premieren med typen

Når han nå spiller nådeløs rovmorder i «Flukt», er det sikkert mange gamle historier og myter om artisten som får fornyet næring. Espedal har vært i rampelyset både på grunn av voldsdommer, drikking av blod på scenen og rykter om satandyrkelse og kirkebranner. I et intervju med Blikk for et par år siden kommenterte Gaahl de mange ryktene om seg selv slik: «Jeg har egentlig valgt å ta på meg skylapper når det gjelder alle mytene om meg. Jeg leser aldri om meg selv, verken på internett eller i media. Jeg er heller ikke så nysgjerrig på hva som måtte stå om meg. Jeg trives med å være meg selv». Han forstår at folk tenker at rollen som Grim er skreddersydd for han.– Men egentlig er den ikke det. Jeg hadde lite å jobbe med rent karaktermessig, men fikk både tid og anledning til å legge mye inn i rollen selv slik at den fikk en tyngde. Kristian Espedal må kunne beskrives som sky og er sjelden å se på den røde løperen eller i kjendispressen. Han er for tida opptatt i studio hvor han og resten av bandet God Seed legger siste hånd på sitt nye album. – Men typen vil gjerne til Oslo på «Flukt»-premieren, og jeg tror faktisk at jeg lar han ta styringen denne ene gangen, sier Espedal som ble kåret til Årets homo under Bergen Gay Galla i fjor.

Småforelsket i Gaahl

Designeren Kjell Nordstrøm, også kjent som Baron von Bulldog, står for kostymene i «Flukt». Han la etter mange år motebransjen på hylla, og har nå jobbet på hele sju filmproduksjoner, fra «Fritt Vilt» til den kommende storfilmen «Reisen til julestjernen». Og nå har han også jobbet sammen med Gaahl i «Flukt». – Jeg visste lite eller ingenting om Kristian Espedal, eller Gaahl da, fra før. Eller jeg visste jo at han hadde stått fram som homo. Jeg må jo også innrømme at jeg syntes han var veldig kjekk, og det var før jeg hadde sett han uten sminke. Jeg liker jo veldig godt Black Metal-stilen og syntes det var kjempetøft at Gaahl sto fram i det miljøet, sier Nordstrøm som også var involvert i castingen til filmen. – Og da navnet til Espedal kom opp, så hoppet jeg nesten i taket av glede. Men han var vanskelig å få tak i, og jeg måtte drive aktiv lobbyvirksomhet for å få han til å svare ja.

– Hvorfor var det så viktig å få akkurat han med?

– Fordi han passer så bra som Grim. Og vi bygget veldig mye av karakteren Grim rundt Gaahl, eller vår oppfatning av Gaahl. I tillegg hadde han klare oppfatninger selv når det kom til kostymene. Han ville for eksempel ikke være kledd i svart, fordi han mente det var klisjé. Alle klærne er skreddersydd til han, og brynjen han bruker i filmen er spesiallaget i Praha. Det var veldig viktig at han selv fikk være med i kostymeprosessen og jeg satte stor pris på å jobbe sammen med han, sier Nordstrøm. «Flukt» har kinopremiere 28. september.